Látványos far-, comb- és hasizmok pusztán egy fitlabda segítségével

Csak egy fitlabda szükséges hozzá, és otthon is kőkeményen edzhetsz farizomra, combra és hasra. A kulcs a helyes kivitelezés, melyet most részletekbe menően megismerhetsz.

Ki ne akarna egyszerre farizmokra és hasizomra gyúrni, esetleg egy kis vádlierősítéssel megturbózva? Ma egy olyan gyakorlatot hoztunk a Dívány-edzésben, amely mindezt egyben megadja számunkra.

Korábban bemutattuk már azt a vállhídgyakorlatot, amely egy fitlabda segítségével erősíti az alsó végtag izmait, különös tekintettel a farizmokra és a combhajlítókra. Mindemellett az instabil labdának köszönhetően a ferde hasizmok és a gerincet stabilizáló mélyizmok, valamint a hátizmok is erősödnek. Erre az önmagában is sokoldalú gyakorlatra építünk azzal a variációval, amely a klasszikus hasprést is tartalmazza.

Az alaphelyzet megvan?

Mielőtt belefogunk, érdemes átismételni az alaphelyzetet, vagyis a fitlabdával végzett vállhídgyakorlatot. Ha ez már önmagában jól megy, léphetünk tovább. Amennyiben térdízületünket túlterheljük az alapgyakorlattal, esetleg túl feszes combhajlító izomzatunk begörcsöl a kivitelezés közben, nem érdemes nehezíteni: inkább a fennálló panaszok okát igyekezzünk megszüntetni, akár szakértői segítséggel.

  • Az alaphelyzethez tegyük a lábfejeinket a fitlabdára, tartsuk feszesen törzsünket, befelé húzva a köldökünket, medencénket kissé magunk alá billentjük.
  • Kilégzésre megemeljük a csípőnket, farizmainkat aktiváljuk. Ügyeljünk rá, hogy a lehető legmagasabbra toljuk a medencénket, térdeink és combjaink maradjanak párhuzamosak. Ha a farizmainkat nem feszítjük meg eléggé, a combhajlítókat fogjuk túlterhelni, akár görcsös állapotig.
  • Belégzésre megemeljük egyik lábunkat függőleges helyzetbe, medencénk nem fordul el mindeközben. 
  • Kilégzésre engedjük le a csípőnket, haspréssel behúzva a hasunkat. A mozdulatot állítsuk meg, mielőtt a fenekünk leérne a matracra.
  • A lábfej alatt engedjük a labdát kissé eltávolodni magunktól. Az ideális véghelyzet egy függőleges combbal és vízszintes lábszárral tartott pozíció lesz.
  • Belégzésre elkezdjük feltolni a csípőnket, és amint lehet, aktiváljuk a farizmainkat. Ne hagyjuk, hogy egyedül a combunk hátsó izomláncolata dolgozzon!
  • Gerincünk környékének tartóizmait nem lazítjuk el. A törzs feszes marad, dacára annak, hogy a haspréshelyzet megszűnik, mivel távolodik a combunk síkja a törzsünktől.
  • A lehető legmagasabbra toljuk a csípőt, lábfejünk alatt a labdát közelebb húzzuk újra a fenekünkhöz. Az alaphelyzet ideális tartása az, ha vállunk, csípőnk, illetve térdünk egy egyenes vonal mentén helyezkedik el.
  • A kívánt ismétlésszámban elvégezzük erre az oldalra, majd megismételjük a másik lábra is. 

A gyakorlat kritikus pontjai

A gyakorlat elsőre nem tűnik bonyolultnak, de kipróbálva hamar fény derül néhány olyan kritikus pontra, melyeken könnyen elcsúszhat a helyes kivitelezés, ha nem csináljuk elég pontosan:

  • Csípőlapátjaink maradjanak párhuzamosak a labda mozgatása közben is. Az egyensúlyi helyzetben könnyű elbillenni, ha nem szimmetrikus a helyzetünk.
  • Ne feszítsük nyakunkat, vállainkat. A „vállhíd” elnevezés arra utal, hogy a vállövünk a támaszték, de kompenzáló izommunkát nem szabad végezni vele.
  • Aktívan kapcsoljuk be felváltva a hasizmainkat, illetve a farizmunkat. Amíg felfelé emelünk, a farizmok munkája hangsúlyos, a hasprést ha akarnánk, sem tudnánk tartani. Amikor lefelé engedünk, a farizmaink a kezdeti kontrakcióból egyre inkább nyújtásba kerülnek, így a végső ponton a matrac felett már nem tartanak. Ekkor a combhajlítóinké a főszerep. A gyakorlatnak ez a momentuma remek teszt is arra, hogy milyen állapotban van a rendszerint túl feszes hamstringizomzatunk.
  • Talán elsőre fel sem tűnik, de a lábfejeknek óriási jelentőségük van a gyakorlat során. A vállhídpozícióban stabilan tartják a labdát (nem toljuk sarkainkat a labdába, a teljes talpat fektetjük fel a felületére), a lenti pozícióban pedig inkább a sarkunkkal tartjuk.

A gyakorlatot a The Stage nonstop táncstúdióban mutatjuk be:

Könnyítés

Ha nehezünkre esik ezt a változatot kivitelezni, támasszuk meg a fitlabdát egy falfelületnél, vagy kérjünk meg valakit, hogy mögötte állva támassza meg nekünk. A csípőleengedés és -emelés mozdulatot érdemes előbb így, viszonylag biztonságosan begyakorolni, hiszen ekkor a labda mozgását kiiktatjuk, csupán a felület változékonyságával kell kalkulálnunk.

Ha még így is nehéz falatnak bizonyul, válasszuk a labda nélküli vállhidat – bár ebben az esetben jóval kisebb mozgásterünk lesz a hasprés kivitelezéséhez és megtartásához.

A gyakorlat során mindig tartsuk szem előtt, hogy a kisebb ismétlésszámmal, pontosan elvégzett ismétlések hatékonyabbak, mint ha lendületből végeznénk a gyakorlatot. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a végrehajtás helyes, kérjük mozgással foglalkozó szakember segítségét. A fitlabdán végzett vállhíd ellenjavallt nyaki és ágyéki gerincproblémákkal, különösen degeneratív porckorong-elváltozások esetén.

Oszd meg másokkal is!
15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft
Mustra