A Mass General Brigham, a Harvard Chan School of Public Health és a Broad Institute legutóbbi közös kutatásában több mint 200 000 ember táplálkozását vizsgálták 30 éven át. A résztvevők négy évente számoltak be a kutatóknak étkezési szokásaikról.
a JAMA Internal Medicine nevű folyóiratban közzétett tanulmányukban publikálták, ahol a vezető szerző, Yu Zhang megfogalmazza:
Ami meglepő, az az általunk talált összefüggés mértéke: 17%-os csökkenést találtunk a halálozási kockázatban, amikor a vaj növényi olajokkal való helyettesítését modelleztük a napi étrendben. Ez egészen óriási hatás az egészségre.
Ez az egyszerű szokásváltás csökkentené a korai halálozás kockázatát
A kutatók tehát mindenkit a vaj növényi olajokkal, például olíva- vagy szójaolajjal való felváltására ösztönöznek.
Már az is jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat, ha egy kicsit visszaveszünk a vajból, és több növényi alapú olajat építünk be a napi étrendünkbe.
- írja Daniel Wang, a Chan School táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa és a Broad Institute munkatársa.

Miért váltsuk le a vajat olívaolajra?
A vaj és az olaj főként zsírsavaikban térnek el egymástól. Míg a vaj telített, addig az olajak telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.
Így az olyan növényi olajok fogyasztásával, mint az olívaolaj és a szójaolaj, alacsonyabb lesz a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázata. Miközben a tanulmány szerint a vaj fogyasztása éppen ellenkezőleg, a rákos megbetegedés és egyéb korai halál kockázatát növeli.
Ebben a cikkben azt is elolvashatod, mik azok az ételek, amik viszont egészségesebbek, mint hittük.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés