Csökken a korai halálozás kockázata, ha lecseréled ezt a népszerű élelmiszert

GettyImages-1317220163
Olvasási idő kb. 3 perc

Számtalan élelmiszerről hallottunk már rémtörténeteket, és az sem új dolog, hogy a túl sok zsír vagy épp vaj fogyasztása nem épp egészséges, azonban utóbbiról egy új kutatási eredményben kiderült: elkerülése 17%-kal csökkentheti a korai halálozás esélyét.

A Mass General Brigham, a Harvard Chan School of Public Health és a Broad Institute legutóbbi közös kutatásában több mint 200 000 ember táplálkozását vizsgálták 30 éven át. A résztvevők négy évente számoltak be a kutatóknak étkezési szokásaikról.

JAMA Internal Medicine nevű folyóiratban közzétett tanulmányukban publikálták, ahol a vezető szerző, Yu Zhang megfogalmazza:

Ami meglepő, az az általunk talált összefüggés mértéke: 17%-os csökkenést találtunk a halálozási kockázatban, amikor a vaj növényi olajokkal való helyettesítését modelleztük a napi étrendben. Ez egészen óriási hatás az egészségre.

 

Ez az egyszerű szokásváltás csökkentené a korai halálozás kockázatát

A kutatók tehát mindenkit a vaj növényi olajokkal, például olíva- vagy szójaolajjal való felváltására ösztönöznek.

Már az is jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat, ha egy kicsit visszaveszünk a vajból, és több növényi alapú olajat építünk be a napi étrendünkbe.

- írja Daniel Wang, a Chan School táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa és a Broad Institute munkatársa.

A kutatók szerint az olívaolaj használata jelentősen csökkenti a korai halálozás kockázatát
A kutatók szerint az olívaolaj használata jelentősen csökkenti a korai halálozás kockázatátImage Source / Getty Images Hungary

Miért váltsuk le a vajat olívaolajra?

A vaj és az olaj főként zsírsavaikban térnek el egymástól. Míg a vaj telített, addig az olajak telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

Így az olyan növényi olajok fogyasztásával, mint az olívaolaj és a szójaolaj, alacsonyabb lesz a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázata. Miközben a tanulmány szerint a vaj fogyasztása éppen ellenkezőleg, a rákos megbetegedés és egyéb korai halál kockázatát növeli.

Ebben a cikkben azt is elolvashatod, mik azok az ételek, amik viszont egészségesebbek, mint hittük.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek