Nincs még egy sport, amelyik ennyi izmunkat megmozgatná – reumatológus az úszás fontosságáról

GettyImages-1039226154

„Régóta ismert, igazolt adatok állnak rendelkezésünkre az úszás kedvező élettani, keringési, légzési, hormonális, anyagcserés és mentális hatásaira vonatkozóan, ezért is olyan népszerű minden korosztályban. Egészségmegőrző szerepén túl, a már kialakult mozgásszervi betegségek kezelésében, gyógyításában is nagy jelentősége van, ám terápiás céllal legalább heti háromszor 45 perc úszás vezethet csak eredményre” – mondja a szakorvos.

Dr. Zolnay Péter reumatológus és fizioterápiás szakorvos fontos gondolatokat osztott meg velünk az úszásról, a már korábban is ismert tények mellé:

„Elég csak arra gondolnunk, hogy tenyerünkkel a víz ellenállásának megtörésén dolgozunk, miközben egyidejűleg tornáztatjuk alsó végtagunk számos izom- és ízületcsoportját is, vagy arra, hogy a végtagok közötti régióban kitüntetett szerepet játszó törzs izmait működtetjük, könnyen belátjuk, hogy az úszás szinte valamennyi izmunkat aktiválja. Nem véletlen tehát az az érdekes tény, hogy az úszók esetében a várható élettartam hosszabb, mint a rendszeresen futók vagy kerékpározók között.

Az úszás mint testépítés

 • „Hazánkban az izomtömeg növelését még mindig a fitnesztermekben igyekeznek gyors ütemben véghez vinni az arra vállalkozók, noha az úszással súlyemelésszintű izomerő-növelés érhető el” – avat be a specialista.
 • „Nem véletlen, hogy az úszók lényegesen erősebb mellkasi és háti izomzatuknak köszönhetően, valamint a derék- és a hasi izomzat fejlettségéből adódóan sajátos V alakú testalkatukkal vonják magukra a figyelmet” – teszi hozzá a szakorvos. 
  Jellegzetes testfelépítést kölcsönöz
  Jellegzetes testfelépítést kölcsönözAnadolu Agency / Getty Images Hungary
 • „Sokan nem is tudják, hogy az úszás bármelyik típusával az izomzatnak inkább hosszirányú növekedését, fejlesztését lehet elérni, szemben egyéb sporttevékenységgel, ahol annak inkább körfogatnövelő hatása van” – tudjuk meg dr. Zolnay Pétertől, aki hozzáteszi:
 • „Az úszás során csuklóhoz, tenyérhez, ujjakhoz, lábakhoz rögzített segédeszközök: lapátok, uszonyok további izomerősítést jelenthetnek.”

Az úszás és a kalóriák

 • „Elhízott úszó sportolót nem látunk, hiszen az egyik legtöbb kalóriát égető sport. Megfordítva is igaz, hogy súlyfelesleggel rendelkezőknek kifejezetten ajánlott, annak ellenére, hogy úszás után természetesen megéhezünk” – ismeri el a reumatológus, fizioterápiás orvos, hozzáfűzve: 
  Ráadásul, szinte bármilyen korban űzhető sport
  Ráadásul, szinte bármilyen korban űzhető sportwundervisuals / Getty Images Hungary
 • A víz ellenállása 14-szer nagyobb a levegőéhez képest, így a vízben történő gyakorlatoknak a szárazföldön végzetteknél intenzívebb hatásuk van szervezetünkre.”

Az úszás és az ízületek

 • „A vízben jelen levő felhajtóerő, hidrosztatikus nyomás miatt az ízületi mozgások könnyedebbé válnak, ezért a mozgásszervi panaszokkal élők sikerélménye a vízben garantált. Számos olyan kórkép, mely az ízületek mozgásainak korlátozottságával jár, az úszással javítható, a fájdalmak pedig egyúttal csökkennek” – informál a szakorvos, majd megjegyzi: 
 • „Kevésbé ismert tény az is, hogy a leghamarabb jelentkező ízületi kopás már huszonéves korban kimutatható a gerincünkön, viszont úszással csökkenthetők a klinikai tünetek.

Az úszás gyerekkorban

 • Az úszás elsajátításával kapcsolatban dr. Zolnay Péter felhívja a figyelmet: „Gyermekkorban javasolt már elkezdeni, mert az úszás készségszintű ismeretére, elsajátítására ebben az életkorban lehet leginkább szert tenni.” 
  A legjobb már gyerekkorban elsajátítani
  A legjobb már gyerekkorban elsajátítaniFatCamera / Getty Images Hungary
 • „Gyermekkorban a gerinc görbületeinek fiziológiás kialakításában előnyös az úszás – jegyzi meg –, a már kialakult kóros görbületek esetén az izomzat nyújtásával és erősítésével járul hozzá a helyes tartáshoz.”

Azért van, amire figyelnünk kell!

 • A szakorvos végezetül azért két fontos dologra figyelmeztet: „Meg kell azonban jegyezni, hogy a hazánkban megközelítőleg 1 millió csontritkulásos beteg esetében nem az úszás az ideális sporttevékenység, mert kevésbé hat a csont tömegének növelésére.
 • Valamint nyaki fájdalommal rendelkezőknek a mellúszás nem javasolt, mert ebben az úszásnemben éppen a nyakat kell kiemelni és erőltetni.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra