Nincs még egy sport, amelyik ennyi izmunkat megmozgatná – reumatológus az úszás fontosságáról

GettyImages-1039226154
Olvasási idő kb. 5 perc

„Régóta ismert, igazolt adatok állnak rendelkezésünkre az úszás kedvező élettani, keringési, légzési, hormonális, anyagcserés és mentális hatásaira vonatkozóan, ezért is olyan népszerű minden korosztályban. Egészségmegőrző szerepén túl, a már kialakult mozgásszervi betegségek kezelésében, gyógyításában is nagy jelentősége van, ám terápiás céllal legalább heti háromszor 45 perc úszás vezethet csak eredményre” – mondja a szakorvos.

Dr. Zolnay Péter reumatológus és fizioterápiás szakorvos fontos gondolatokat osztott meg velünk az úszásról, a már korábban is ismert tények mellé:

„Elég csak arra gondolnunk, hogy tenyerünkkel a víz ellenállásának megtörésén dolgozunk, miközben egyidejűleg tornáztatjuk alsó végtagunk számos izom- és ízületcsoportját is, vagy arra, hogy a végtagok közötti régióban kitüntetett szerepet játszó törzs izmait működtetjük, könnyen belátjuk, hogy az úszás szinte valamennyi izmunkat aktiválja. Nem véletlen tehát az az érdekes tény, hogy az úszók esetében a várható élettartam hosszabb, mint a rendszeresen futók vagy kerékpározók között.

Az úszás mint testépítés

 • „Hazánkban az izomtömeg növelését még mindig a fitnesztermekben igyekeznek gyors ütemben véghez vinni az arra vállalkozók, noha az úszással súlyemelésszintű izomerő-növelés érhető el” – avat be a specialista.
 • „Nem véletlen, hogy az úszók lényegesen erősebb mellkasi és háti izomzatuknak köszönhetően, valamint a derék- és a hasi izomzat fejlettségéből adódóan sajátos V alakú testalkatukkal vonják magukra a figyelmet” – teszi hozzá a szakorvos. 
  Jellegzetes testfelépítést kölcsönöz
  Jellegzetes testfelépítést kölcsönözAnadolu Agency / Getty Images Hungary
 • „Sokan nem is tudják, hogy az úszás bármelyik típusával az izomzatnak inkább hosszirányú növekedését, fejlesztését lehet elérni, szemben egyéb sporttevékenységgel, ahol annak inkább körfogatnövelő hatása van” – tudjuk meg dr. Zolnay Pétertől, aki hozzáteszi:
 • „Az úszás során csuklóhoz, tenyérhez, ujjakhoz, lábakhoz rögzített segédeszközök: lapátok, uszonyok további izomerősítést jelenthetnek.”

Az úszás és a kalóriák

 • „Elhízott úszó sportolót nem látunk, hiszen az egyik legtöbb kalóriát égető sport. Megfordítva is igaz, hogy súlyfelesleggel rendelkezőknek kifejezetten ajánlott, annak ellenére, hogy úszás után természetesen megéhezünk” – ismeri el a reumatológus, fizioterápiás orvos, hozzáfűzve: 
  Ráadásul, szinte bármilyen korban űzhető sport
  Ráadásul, szinte bármilyen korban űzhető sportwundervisuals / Getty Images Hungary
 • A víz ellenállása 14-szer nagyobb a levegőéhez képest, így a vízben történő gyakorlatoknak a szárazföldön végzetteknél intenzívebb hatásuk van szervezetünkre.”

Az úszás és az ízületek

 • „A vízben jelen levő felhajtóerő, hidrosztatikus nyomás miatt az ízületi mozgások könnyedebbé válnak, ezért a mozgásszervi panaszokkal élők sikerélménye a vízben garantált. Számos olyan kórkép, mely az ízületek mozgásainak korlátozottságával jár, az úszással javítható, a fájdalmak pedig egyúttal csökkennek” – informál a szakorvos, majd megjegyzi: 
 • „Kevésbé ismert tény az is, hogy a leghamarabb jelentkező ízületi kopás már huszonéves korban kimutatható a gerincünkön, viszont úszással csökkenthetők a klinikai tünetek.

Az úszás gyerekkorban

 • Az úszás elsajátításával kapcsolatban dr. Zolnay Péter felhívja a figyelmet: „Gyermekkorban javasolt már elkezdeni, mert az úszás készségszintű ismeretére, elsajátítására ebben az életkorban lehet leginkább szert tenni.” 
  A legjobb már gyerekkorban elsajátítani
  A legjobb már gyerekkorban elsajátítaniFatCamera / Getty Images Hungary
 • „Gyermekkorban a gerinc görbületeinek fiziológiás kialakításában előnyös az úszás – jegyzi meg –, a már kialakult kóros görbületek esetén az izomzat nyújtásával és erősítésével járul hozzá a helyes tartáshoz.”

Azért van, amire figyelnünk kell!

 • A szakorvos végezetül azért két fontos dologra figyelmeztet: „Meg kell azonban jegyezni, hogy a hazánkban megközelítőleg 1 millió csontritkulásos beteg esetében nem az úszás az ideális sporttevékenység, mert kevésbé hat a csont tömegének növelésére.
 • Valamint nyaki fájdalommal rendelkezőknek a mellúszás nem javasolt, mert ebben az úszásnemben éppen a nyakat kell kiemelni és erőltetni.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek