Tényleg vonzóbbak a tetovált férfiak? A kutatók választ adnak rá

GettyImages-471211332

Tetováláson gondolkodsz? Tudományos alapon vizsgálták, milyen hatással van a viselőjére és a környezetére.

A tetoválás művészet, az alkotásokról számtalan képet látsz a neten is, vagy éppen az utcán. Ha valaha lamentáltál azon, hogy a tetoválás vonzóbbá teszi-e bárkit, akkor egy 2017-es kutatás megválaszolja neked ezt a kérdést.

Vonzóbbnak vagy egészségesebbnek tűnnek a tetovált férfiak?
Vonzóbbnak vagy egészségesebbnek tűnnek a tetovált férfiak?Lorado / Getty Images Hungary

Vonzóbbak vagy egészségesebbek a tetovált férfiak?

Andrzej Galbarczyk és Anna Ziomkiewic azt vizsgálták meg, hogy vajon vonzóbbá teszik-e a tetoválások a férfiakat – írja a Psychology Today. Tetoválás nélküli férfiakat fotóztak le, és készítettek róluk egy olyan képváltozatot is, amelyre digitálisan nonfiguratív tetoválást szerkesztettek. A felmérésben 2584 heteroszexuális nő és férfi vett részt, amely során különböző nézőpontok szerint kellett értékelniük a képeket. És az eredmény? 

  • a férfiak szemében a tetovált fotók vonzóbbnak tűntek
  • a nők szemében egészségesebbnek tűntek a tetovált férfiak.

Galbarczyk és Ziomkiewic szerint a felmérésben részt vevő heteró férfiak azért ezt választották, mert az a prekoncepció élt a fejükben, hogy a nők számára valószínűleg szexibbek lehetnek. Arra is rávilágított a kutatás, hogy az első tetoválás megszerzése után a férfiak önbizalma megnő, jobban értékelik saját testüket. Ezt pedig a vetélytársak is észreveszik.

A kutatásban részt vevő férfiak és nők egyaránt dominánsabbnak, agresszívabbnak és férfiasabbnak látták a tetovált férfiakat. Galbarczyk és Ziomkiewic úgy gondolják, ezek a tulajdonságok a magas tesztoszteronszinttel vannak összefüggésben, tehát a nők ezért értékelhették a egészségesebbnek a nem tetovált verzióhoz képest.

Nagyobb eséllyel találnak partnert maguknak a tetovált férfiak?

Ez attól függ, hogy a nők milyen típusú kapcsolatot keresnek. Galbarczyk és Ziomkiewic felmérésében a nők azt válaszolták, hogy a tetovált férfiakat rosszabb apának és rosszabb partnernek gondolják, mint a nem tetováltakat. A férfiaknak nem voltak ilyen előfeltételezései.

Galbarczyk és Ziomkiewic tehát azt szűrte le más kutatásokra hivatkozva, hogy valószínűleg a tetovált férfiak a rövid távú kapcsolatot kereső nőknél népszerűbbek, míg a nem tetovált férfiak a hosszú távú kapcsolatot kereső nőknél aratnak nagyobb sikert.

Mindent összevetve, Galbarczyk és Ziomkiewic kutatása az első benyomásokat vizsgálta, tehát nem kell a hosszú távú kapcsolatot kereső, tetovált férfiaknak sem búsulnia. A tetoválás csupán egyetlen tényező, és az ízlések eltérőek.

Szerinted szexibbek a tetovált férfiak?

Oszd meg másokkal is!
Mustra