9 évre előre jelezheti a demenciát egy teszt

Diósi Szilvia
teszt-demencia
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy hatalmas előrelépés történt a demencia kezelésében, egy új teszt akár kilenc évvel korábban is jelezheti a betegséget, még a tünetek megjelenése előtt.

Kifejlesztettek egy új tesztet, amely 80 százalékos pontossággal, akár kilenc évvel a diagnózis előtt is képes előrejelezni a demenciát. A tudósok szerint a technika „hatalmas klinikai hiányosságot tölthet be”, mivel azonosítja a demencia kockázatának kitett embereket, így még a tünetek megjelenése előtt kezelni lehet őket.

A teszt során az agy „üresjáratban” lévő kapcsolathálózatát elemzik, hogy az állapot nagyon korai jeleit keressék.

 

Sokkal korábban kimutatja egy teszt a demenciát

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói szerint a módszerük jobb, mint a memóriatesztek vagy az agy zsugorodásának mérése, amely két általánosan használt eszköz a demencia diagnosztizálására. A kutatócsoport több mint 1100 ember agy szkennelését vizsgálta meg a UK Biobank adatbázisából, amely félmillió brit ember genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza. Megvizsgálták az alapértelmezett üzemmódú hálózatnak nevezett agyi hálózatban lévő kapcsolatok mintázatát, amely akkor lép működésbe, amikor az agy üresjáratban van, vagyis amikor elkalandozunk, és nem egy adott feladatra összpontosítunk.

A kutatók kidolgoztak egy modellt, amely képes volt megjósolni, hogy mely embereknél diagnosztizálnak majd demenciát.

Teszttel jeleznék évekkel előre a demenciát
Teszttel jeleznék évekkel előre a demenciátHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A 103 demenciában szenvedő ember közül 81-en öt hónap és 8,5 év között végeztek agyi vizsgálatot, mielőtt hivatalosan diagnosztizálták volna őket. Az eredmények szerint az agyi szkennelésük kevesebb összeköttetést mutatott az alapértelmezett üzemmódú hálózatban azokhoz képest, akiknél nem alakult ki demencia.

A teszt miatt sokkal hatékonyabb lehet a kezelés

Mint szinte minden betegségről, a demenciáról is elmondható, hogyha időben észreveszik, sokkal hatékonyabb lehet a kezelés. Sőt a demencia tüneteit okozó agysejtek visszafordíthatatlan elvesztését megakadályozó kezelések kifejlesztéséhez létfontosságú lesz annak megjóslása, hogy

ki fog a jövőben demenciában megbetegedni.

Bár egyre nagyobb sikerrel tudják kimutatni az Alzheimer-kórt okozó fehérjéket az agyban, sokan évtizedekig élnek ezekkel az agyukban anélkül, hogy a demencia tünetei kialakulnának. Ha ezeket a fehérjéket időben azonosítanák, a jövőbeni kezelések előnyösebbek lehetnének a betegek számára.

Világszerte több millió embert érint a betegség

A világon 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Európában több mint 7 millió, Magyarországon pedig mintegy 250-300 ezer beteget érinthet a demencia. A 65 évnél idősebb, diagnosztizált betegek körében 65 százalék a nők aránya.

A kórra jellemző egyéb tünetek nagyon korán jelentkezhetnek, akár 10-30 évvel is megelőzhetik az agyat érintő elváltozásokat.

A becslések szerint a demenciában szenvedők száma egyre növekszik majd, az évtizedünk közepére 150 millió demens beteg élhet majd a Földön.

Magyarországon 250-300 ezer demenciában szenvedő beteg lehet
Magyarországon 250-300 ezer demenciában szenvedő beteg lehetseb_ra / Getty Images Hungary

Ez a betegség nem része az öregedésnek, a normális öregedés magában foglalhatja az izmok és csontok gyengülését, az artériák és erek megmerevedését, valamint néhány életkorral összefüggő apróbb memóriaváltozást, mint egy-egy nehezen talált szó, vagy egy ismerős nevének az elfelejtése.

A demencia tünetei személyenként nagyon eltérőek lehetnek, de a betegségben szenvedőknek problémái vannak a memóriával, a figyelemmel, a kommunikációval, az érveléssel és a problémamegoldással. Érdemes gyanakodni, ha valaki eltéved egy ismerős környéken, szokatlan szavakat használ ismerős tárgyakra utalva, elfelejti egy közeli családtag vagy barát nevét, esetleg régi emlékeket, vagy ha nem tudja önállóan elvégezni a feladatokat. A betegség kialakulásának kockázatát növeli az életkor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás, a fejsérülések, különösen, ha súlyosak vagy ismétlődően előfordulnak, vagy az, ha a családban volt demens beteg korábban.

Létezik egy gyümölcs, ami az agy egészségét is támogatja, miután csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Az alábbi cikkünkre kattintva megtudhatod, melyik ez. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek