Kiderült, hogy attól is kophat a térdízületed, amiről nem is gondolnád

GettyImages-1434780993
Olvasási idő kb. 4 perc

Az orvosok véleménye szerint valószínűleg a túlzásba vitt mobiltelefon-használat is közrejátszik abban, hogy jóval többen panaszkodnak ízületi bántalmakra, kéz-, nyak-, váll- vagy hátfájdalomra, mint évekkel ezelőtt.

Az osztrák szakemberek kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy az okostelefon-használat mozgás közben hogyan változtatja meg a járásmódunkat. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a séta közbeni telefonnyomkodásnak hosszú távon igen káros hatásai lehetnek.

Matekpélda megoldása közben teszteltek

Az életünk nehezen elképzelhető okostelefon nélkül, amit sokan használnak akkor is, amikor az utcán sétálnak. Az FH-Campus Wien tudósai által elvégzett új kutatás feltárta, hogy az okostelefon mozgás közbeni használata nemcsak balesetveszélyes, hanem akár térdízületi porckopáshoz is vezethet, ha gyaloglás közben nyomkodjuk a telefonunkat.

Az okostelefon séta közbeni használata porckopáshoz is vezethet
Az okostelefon séta közbeni használata porckopáshoz is vezethetPenpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

A vizsgálat során a tudósok összehasonlították a normál és változatlan járást az okostelefon használata közbeni járással, miközben egy modern interaktív laboratóriumban elemezték a különböző mozgásformákat. A kutatásban részt vevőknek egy speciális, futópadhoz hasonló sávon kellett sétálniuk egy képernyő előtt, amelyre egy virtuális környezetet vetítettek. Ezzel párhuzamosan matematikai feladatokat is meg kellett oldaniuk, egyszer fejben, egyszer pedig okostelefon segítségével.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a szervezet egy adott biztonsági üzemmódba kapcsol okostelefon használatakor.

Ilyenkor a lépés sebessége csökken, de ezzel egy időben nő a lépés nagysága. Bár ezek a lassabb, de szélesebb lépések csökkentik az esés kockázatát, sokkal nagyobb terhelést jelentenek a térdízület külső részére, mint ha telefon nyomkodása nélkül sétálnánk. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet, hiszen a porcok az évek során elveszíthetik ellenálló képességüket, ami a legrosszabb esetben ízületi gyulladáshoz vezethet.

Fájdalmak, amelyekre figyelni kell

A szalagok, ízületek, izmok és az ínhüvely gyulladásából eredő fájdalmak mellett azoknak, akik gyaloglás közben olvasnak vagy írnak az okostelefonjukon, számolniuk kell azzal, hogy menet közben akár sérüléseket is szenvedhetnek. Ortopéd kézsebészek beszámoltak arról, hogy voltak olyan betegeket, akik azért kértek tőlük segítséget, mert olyan erősen markolták séta közben a telefonjukat, hogy kificamodott a hüvelykujjuk.

Nem ritka, hogy a helytelen testtartás miatt nyaki és gerincproblémák is jelentkeznek
Nem ritka, hogy a helytelen testtartás miatt nyaki és gerincproblémák is jelentkeznekAJ_Watt / Getty Images Hungary

A gyakori telefonhasználat az idegeinket is befolyásolhatja. Amikor a telefonunkat behajlított könyökkel magunk elé tartjuk, összenyomjuk az alkarunkban futó, kisujj felőli ideget, amely a nyaktól vezet a kezünkig. Ez a szűkület zsibbadást és gyengeséget okozhat a középső és a gyűrűsujjban.

Általánosságban elmondható, hogy amikor az izmok, inak vagy szalagok begyulladnak az okostelefon-használat miatt, a rajtuk áthaladó idegek összenyomódnak, majd megduzzadnak, ez pedig fájdalomhoz vagy zsibbadáshoz vezethet. Ezáltal a mobiltelefon-használat súlyosbíthatja a már meglévő idegrendszeri problémákat is, mint amilyen a kéztőalagút-szindróma. 

Amikor a telefonunkat meggörnyedve nézzük, négyszeresére vagy ötszörösére növekszik a nyakizmokra és a nyaki gerincszakaszre nehezedő erő, ami idővel gyengítheti a gerincoszlop szalagjait, és fájdalmat okozhat. Egy tanulmány összefüggést talált az sms-ezés, valamint a tartós nyak-, váll- és felsőhát-fájás között.

Az orvosok feltételezik továbbá, hogy szintén a okostelefon-használat az oka annak, hogy egyre több huszon- és harmincéves fiatalnak van gerincferdülése, ami rövid idő alatt porckorong-degenerációhoz vezethet.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 10 másodpercig nem tudnak egy lábon állni, nagyobb valószínűséggel halnak meg a következő évtizedben, mint társaik. Ha szeretnéd tudni, hogy az egyensúlyérzék romlása milyen egészségügyi problémára utal, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek