3 + 1 tipp, hogy jókedvűre edd magad a borongós őszi napokon is

GettyImages-613551336

A hangulatunkat, a gondolkodásmódunkat és összességében az életünket nagyban meghatározza, hogy mi az, ami a tányérunkra kerül. Annak érdekében, hogy az évszakváltozás miatt bekövetkező rosszkedvedet el tudd űzni, és elkerüld az őszi borongós hangulatot, figyelj oda és változtasd meg a táplálkozásodat és az életmódodat is!

A borús, szeles és esős időszak közeledtével egyre lehangoltabbnak és rosszkedvűbbnek érezhetjük magunkat. Hiányzik a napsütés, a fény, a könnyedség és a jókedv, ami a nyári hónapokban bőségesen a rendelkezésünkre állt. Ráadásul az ősz eljövetelével ugyanúgy, mint a természetre, ránk is ránk telepszik egy nedves és ködös burok, amely a rosszkedvünk melegágya, és amelynek a hatására egyre inkább a boldogságot okozó, egyszerű szénhidrátokban és cukrokban gazdag, finom és a lelkünket jobb kedvre derítő táplálékokhoz nyúlunk, hogy ezzel valamelyest enyhítsük a negatív gondolatainkat, érzéseinket. 

Nyáron, a napsütésben és melegben (főleg, hogy zamatos és értékes tápanyagokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök tárháza áll rendelkezésünkre) egyszerűbbnek és könnyebbnek tűnik az egészséges étrend tartása is. Ráadásul ilyenkorra már, hogy a strandszezon elmúlt, és a réteges öltözködésnek köszönhetően nem villannak ki az esetleges zsírpárnácskáink, a lendületünket és a motivációnkat is elveszítjük. 

Pedig most kell igazán tudatosnak és erősnek lennünk annak érdekében, hogy tovább folytassuk, vagy éppen most kezdjük el kialakítani a kiegyensúlyozott és egészséges étrendünket és életmódunkat. 

Már az első (sokszor legnehezebb) lépések megtételekor, az úton elindulva is azt vehetjük észre, hogy büszkék vagyunk magunkra, magabiztosabbá válunk amiatt, hogy teszünk valamit magunkért, és amelynek hatására szinte észrevétlenül megváltozik a világhoz való hozzáállásunk is: a kedvünk jobb lesz, a rossz és negatív gondolataink helyét átveszik a jók, nem csak a rosszat vesszük észre minden helyzetben.

A jó társaság mindig segít
A jó társaság mindig segítGoodboy Picture Company / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy az életünk és gondolataink felett tanyázó viharfelhőket elűzzük, egészséges és tudatos életmódot kell kialakítanunk, melynek igen nagy hányadát a megfelelő táplálkozás teszi ki. 

#1 Tedd rendbe az emésztésed

Nem lehet elég sokszor hangoztatni, mennyire fontos az, hogy jól elosztva, megfelelő időközönként, egyfajta ritmust betartva táplálkozzunk a mindennapokban. A szervezet és az egészséges emésztőrendszer szempontjából az a legkönnyebben kezelhető és leginkább kívánatos, ha a napi 4-5-szöri étkezést betartod. Így nemcsak azt kerülheted el, hogy a felkészületlen és nyugalomban lévő emésztőrendszert leterhelje, szinte sokkolja a hirtelen, előzmények nélküli nagy mennyiségű táplálék, hanem ez a módszer abban is segít, hogy alkalmazásával – a tápanyagok, főleg a szénhidrátok egyenletes elosztásának köszönhetően – a vércukorháztartásod kiegyensúlyozott maradjon, nem lesznek extrém kiugrások és lecsökkenések, így nem leszel soha kínzóan éhes. Ha az emésztésedet ezzel segíted, már napokon belül érezni fogod, hogy jobban vagy, és ez a kedvednek is jót tesz majd.

#2 Fogyassz sok-sok (nyers) zöldséget és gyümölcsöt

A zöldségek és gyümölcsök csordultig vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha minden nap legalább 2-3 étkezésedkor (bár az lenne az ideális, ha mindegyiknél) friss zöldség és gyümölcs fogyasztását is beiktatod, ellátod a testedet ezekkel az értékes anyagokkal, ráadásul a víztartalmuknak köszönhetően frissebb és vitalizáltabb leszel, és a hangulatod is jobb lesz. A fagyasztott gyümölcsök is remekül használhatók, így nem kell lemondanod azokról a finomságokról sem, amelyeknek szezonja véget ért. A lényeg, hogy a fogyasztásukat tedd rendszeressé és a mindennapjaid részévé!

#3 Hozd rendbe a bélflórádat, fogyassz tejtermékeket

Arról már egy korábbi cikkünkben írtunk, mennyire fontos az egészségünk megőrzése szempontjából a mikrobiomunk védelme és a bélrendszerünkben élő jó és rossz baktériumok egyensúlyának fenntartása. A balansz felborulása és a bélflóra rossz irányba történő eltolódása bizony igen nagy mértékben meghatározza a kedvünket és a hangulatunkat. Éppen ezért nagyon kell figyelnünk a jó baktériumaink védelmére – ezt fermentált élelmiszerek, tejtermékek és összetett szénhidrátok fogyasztásával tudjuk megvalósítani. A gabonatermékek rostokban gazdagabbra cserélésén és a zöldségek-gyümölcsök fogyasztásán túl a tejtermékek napi étrendbe állítása is jó hatással van a bélflóránkra. Ráadásul, mivel a tejtermékekben rengeteg B-komplex és D-vitamin van, segítségükkel hozzájárulunk az idegrendszerünk és immunrendszerünk általános állapotának javításához – sőt, triptofántartalmuknak hála, a jó alváshoz is.

+ 1 Iktass be testi és lelki feltöltődést biztosító szokásokat

A kedélyállapotunkat nemcsak a testünk megfelelő működése befolyásolja, hanem a lelki- és mentális állapotunk is. Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben és nem látjuk meg az élet szépségét, bizony a saját magunk által ásott gödörben maradunk. A táplálkozási szokások megváltoztatása mellett figyeld meg, hogy mi okoz számodra örömet, feltöltődést. Iktass be rendszeres testmozgást az életedbe (ne fejvesztve kezdj neki, elég kezdetben heti pár alkalom), esténként csendesedj el és kortyolgass el egy finom, kellemesen meleg nyugtató teát (citromfű, levendula... stb.). Gondold végig a napodat, a jó és rossz dolgokat, próbáld meg a problémáidat kívülállóként szemlélni, és keresd meg a saját stresszkezelő, le- és megküzdési technikáidat és módszereidet!

A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra