Hatásos és izgalmas módszer, hogy egymásra hangolódjatok a pároddal

GettyImages-1352748756

Ha megvan a vágy és az elhatározás két emberben, hogy újra egymásra hangolódjanak, vagy új, még nagyobb biztonságot adó alapokra helyezzék szerelmüket, akkor a párkapcsolat-gazdagító táncórák mindezt megadhatják nekik.

Győry-Zelencsuk Tímea táncművész és táncpedagógus két évtizede tart jegyestáncoktatást, ahol alkalma nyílt komolyabban is megfigyelni a párok működésének a pszichológiáját. Miután elvégzett egy ehhez kapcsolódó szakirányú képzést, kidolgozott egy teljesen egyedi módszert, amiben felhasználja a tánc és a zene jótékony hatását. Ma már sorban állnak nála a fejlődésre vágyó párok, nem véletlenül.

A minőségi kapcsolódás

Timi óráin a párok nem csak a tánclépéseket sajátítják el; kapcsolódást tanít, bizalmat épít, a párok megélhetik a közösen fejlődés szépségét. „Sokféle pár jár hozzám: olyan, aki az esküvőjére készül, és olyan is, aki már 30 éves házas” – meséli Tímea. „Minden ember más és más, ezt figyelembe véve sohasem egyformán zajlik az óra. Ami közös a hozzám érkezőkben, hogy pontosan tudják, mennyire értékes a házasságuk, tudják, hogy ezért tenniük kell, és vállalják is, hogy tesznek érte.” 

Győry-Zelencsuk Tímea és férje, Győry Attila
Győry-Zelencsuk Tímea és férje, Győry AttilaRaffay Zsófi

Tímea számos gyakorlaton keresztül segít a pároknak, hogy egymásra hangolódjanak és megvalósuljon az osztatlan figyelem. Ezen dolgozik óráról órára a hozzá érkező párokkal.

„Széles a repertoár; az egészen egyszerű feladatoktól az összetettebbekig terjed. Akár behunyt szemmel, akár szavak nélkül, akár érintés segítségével, de mindenképpen nagyon szoros kapcsolódást tanulunk: az együtt mozgást, az együtt légzést, az egymásra hangolódást” – sorolja Timi.

Csak ezután jöhetnek a tánclépések! A tánc hatására minőségbeli változás figyelhető meg a kapcsolatban, ami bármilyen hétköznapi helyzetben, akár a konfliktuskezelésben is megmutatkozik.

„A tánc megmutatja, hogyan működik a kémia a partnerek között. Hogyan működnek a szerepek, ami nem alá-fölé rendelt viszonyt jelent, hanem a kiegészülést, amelyben megmutatkozik a bizalom. Lehetőséget kap a férfi, hogy megélje a férfiszerepet, és lehetőséget a nő, hogy nőnek érezhesse magát. Hogyan lehet a férfi határozott, engedi-e a nő, hogy vezessék? Ha a gyakorlatokban, a társastánc során már letisztulnak a férfi és a női szerepek, akkor az életben is sokkal könnyebben kezeljük a hétköznapi problémákat” – fejti ki a táncpedagógus.

Kis esti páros összehangoló – avagy mit nekünk lezárás

„Jómagam is házasságban élek, épp ezért lényegesnek tartom, hogy segítsek a pároknak a kapcsolatuk megóvásában. Akkor is használhat a tánc, amikor már válságba került a házasság, de ilyenkor azt javaslom, párterapeuta szakember legyen az első, akit felkeres a pár, utána viszont szeretettel várom őket az újrahangolásra” – mondja Timi, aki a Covid alatt sem hagyta magára a tanítványait: a lezárások alatt férjével együtt online táncrandikat tartottak; a Kis esti páros összehangoló sorozat sikere pedig a feloldások ellenére is töretlen, s bár kevesebb a bejelentkezések száma, a szerelem esszenciáját kifejező mozdulatok és lépések rendkívül sok izgalmat tartogatnak az érdeklődőknek most is.

„Az volt a szép, hogy teljesen egyértelmű volt, hogy a lezárásokkal felszabaduló, átcsoportosuló időnket arra használjuk, hogy segíthessük megtartani az összhangot másoknak is.

Hiszen az egész nap együtt vagyunk nem azonos a fókuszált idővel, amikor valóban tartalmasan kapcsolódunk egymáshoz. Én is azt vallom, hogy az idő, amit a rózsádra szentelsz, az teszi olyan értékessé a rózsádat. Szeretnénk mostanában rendszerezni a Facebookon lévő videóinkat; azt tervezzük, hogy az oldalamhoz tartozó csoportban (Zelencsuk Tímea csoport) elkezdjük újra lejátszani ezeket a tartalmakat. Jó lenne, ha a párok elővennék ezeket a videókat legalább napi 15 perc erejéig; és ha ez működik, akkor pontosan azt fogja adni, amire a házastársaknak szükségük van: a szavakon túli kapcsolódás lehetőségét.”

A tánc nem korhoz kötött, bármilyen életkorban jó hatással lehet a kapcsolatra
A tánc nem korhoz kötött, bármilyen életkorban jó hatással lehet a kapcsolatraColin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

Újabb csatornákat nyitott meg a jelölés

A Három Királyfi Három, Királylány mozgalom évről évre díjazza a családokkal foglalkozó szakembereket és civileket. 2020-ban a házaspár is szerepelt a Kopp–Skrabski-díjra jelöltek tízes listáján, a járvány alatti Kis esti páros összehangoló sorozatuknak köszönhetően. A jelölést végül nem váltották díjra, de a táncművész azt mondja, önmagában már ez is hatalmas megtiszteltetés, ami ráadásul újabb csatornákat nyitott meg az életükben, hogy még több párhoz elérjen az üzenet: szánjunk időt a minőségi kapcsolódásra! 

„Attila nálam jóval zárkózottabb személyiség, ám a mi boldogságunkat ő sem szeretné »irigy« módon megőrizni csak magunknak, és annak ellenére, hogy nem táncművész, örömmel ad át kulcsokat azoknak, akiknek szüksége van rá. Ez nem rólunk, hanem az üzenetünkről szól; terjedhessen, és szárba szökhessen valahol. Épp ezért komfortzónájából folyamatosan kilépve jön velem a tévés szereplésekre, nyilatkozik velem. Boldog attól, hogy látja közben az én lelkesedésemet, azt, hogy engem boldoggá tesz. Örülök, hogy a médián keresztül együtt is adhatunk, de milyen jó, amikor élőben fogadhatom a párokat! Hiszen így megvan a várakozás, a rákészülés és a megérkezés öröme is.”

A mai rohanó világban, amikor az egész napos logisztikában arra sincs időnk, hogy két értelmes szót váltsunk a párunkkal, és este fáradtan belealszunk a gyerekaltatásba, különösen fontos az a fajta kapcsolódási lehetőség, amit a párkapcsolat-gazdagító táncórák kínálnak: kiszakít a pörgésből, áthangol, és megmutatja az utat egymáshoz, hogy annak idején miért választottuk a másikat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra