Mérgező fémeket találtak több tamponban is: életveszélyesek lehetnek

GettyImages-563374187
Olvasási idő kb. 2 perc

Többféle tamponmárkában is mérgező fémeket találtak, amelyek használata a nők számára akár életveszélyesek is lehetnek.

Többféle tamponban is találtak veszélyes fémeket, köztük arzént, ólmot, higanyt, nikkelt, rezet és vasat – adta hírül az Index egy új kutatás adataira hivatkozva. Mint írták, a káros anyagokkal szennyezett tamponok azért különösen veszélyesek, mert

közvetlenül olyan testterülettel érintkeznek, amelyen keresztül könnyebb a felszívódás.

Minden vizsgált tamponban találtak fémet

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói 14 különböző márka 30 tamponját vizsgálták meg, amelyek mindegyikében megtalálták a 16 tesztelt fémet. A termékekben található fémek mennyisége változó volt, függött többek között attól, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az Európai Unióban forgalmazták-e, ahogyan attól is, hogy azok organikusak vagy márkásak voltak-e.

Kockázatos a veszélyes fémeket tartalmazó tamponok használata
Kockázatos a veszélyes fémeket tartalmazó tamponok használataIsabel Pavia / Getty Images Hungary

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy amíg az arzéntartalom a biotamponokban volt magasabb, addig a „sima”, vagyis nem bio tamponokban az ólom mennyisége volt több. Mint írták, a fémek különbözőféleképpen, többek között szennyezett vízzel vagy levegővel kerülhetnek a tamponokba, de akár

a gyártók is szándékosan adhatják hozzá pigmentként. 

Ezért nagyon veszélyesek ezek a fémek

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a vizsgált termékekben található fémek minimális mennyiségben sem biztonságosak az egészségre nézve. E veszélyes anyagok felszívódása ugyanis bizonyítottan növeli a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kockázatát, kárt tehet ugyanis a májban, a vesékben, az agyban, emellett gondokat okozhat az ideg- és az endokrin, valamint a szív- és érrendszerben is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek