Nemrég szültél, és sportolni kezdenél? Az 5 legfontosabb dolog, mire figyelj!

GettyImages-962179562
Bagyinka Tímea

Ebben a felsorolásban megtalálod azokat a legfontosabb tényezőket, amelyeket számba kell venni ahhoz, hogy optimális energiabefektetéssel, optimális idő alatt maximális fejlődést érj el a szülés utáni időszakban.

A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet rengeteg változáson megy keresztül. Ezek hormonális, kardiovaszkuláris, statikai és szerkezeti szinten is megjelennek. A hajkorona és a körmök csúcsformában tündökölnek. A kötőszöveteknek erősítésére van szükségük, mivel nő a keringő vér mennyisége is. A test váza átalakul, a medencének tágulnia szükséges, kell a hely a növekvő magzatnak. Ezt a változást az izmok és a szalagok feszülésének módosulása teszi lehetővé. Bizonyos struktúrák lazulnak, egyesek túlfeszülnek. Azt, hogy ezeket az átalakulásokat hogyan éli meg egy kismama, és hogy a szülés utáni visszarendeződés milyen tempóban tud történni, szintén rengeteg dolog befolyásolja. Az biztos, hogy a regenerációs folyamatokat számos dologgal lehet segíteni, de pont ugyanennyivel hátráltatni is. Ebben a felsorolásban megtalálod azokat a legfontosabb tényezőket, amelyeket számba kell venni ahhoz, hogy optimális energiabefektetéssel, optimális idő alatt maximális fejlődést érj el a szülés utáni időszakban.

Természetes szülés volt, vagy császár?

Akár természetes úton, akár császármetszéssel jött világra a kisbabád, az orvosi protokoll szerint van az a bizonyos 6 hetes kontrol. Azért is ekkor, mert addigra a méh izomzata csaknem teljesen visszaáll eredeti állapotára és meg tudják nézni, van-e jel bármilyen rendellenességre, gyulladásos folyamatra. Ha mindent rendben találnak, akkor pedig elengedik a kezedet, és boldogságos szép napokat kívánnak. Gyakran már ebben az időszakban megfogalmazódik az igény valamilyen sportaktivitás bevezetésére, azonban abban az esetben, ha császármetszéssel hoztad világra kisbabádat, érdemes még várni néhány hetet a kezdésig. Még akkor is, ha úgy érzed, teljes mértékben készen állsz a kihívásokra. A has alján jól látható a műtéti heg, annak gyógyulási folyamata is, viszont arra ritkán gondolunk, hogy a méhtest falán is van egy seb, amelynek gyógyulnia szükséges. Ha ezt a területet idő, még a heg gyógyulása előtt olyan erőhatások érik, melyek széthúzó erővel nyírják azt, akkor annyira elvékonyodhatnak a szöveti részek, hogy akár hegsérv is kialakulhat, műtéti korrekcióra is szükség lehet, és esetleg egy következő várandósság alatt szenvedhetjük el ennek káros következményeit. Az biztos, hogy azon a plusz néhány hét türelmi időn nem fog múlni semmi sem. 

Szoptatás alatt sportolhatok?

Edzés közben figyelni kell a tested igényére, ha kell, konzultálj szakemberrel
Edzés közben figyelni kell a tested igényére, ha kell, konzultálj szakemberrelArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Határozottan igen! Be kell tartani néhány alapvető szabályt, de azt nagyon fontos tudni, hogy a szoptatás nem kontraindikáció. Természetesen nagyon fontos megteremteni a jó alapot mind a szoptatáshoz, mind a sportoláshoz. Az elégséges folyadékbevitel, a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb. Mivel a sport is igen nagy energiaigényű tevékenység, akárcsak a szoptatás, fontos, hogy emeljük a napi folyadékbevitelt azokon a napokon, amikor tornaruhát húzunk. Figyelj arra, hogy a tornát szoptatás utánra igazítsd, és mindenképpen valamilyen, a melleket jól rögzítő sportmelltartóban állj neki tornázni. Sok édesanyát az riaszt vissza a sporttól szoptatás alatt, hogy kevesebb lesz a teje, és még annak íze is savanyú lesz, biztosan nem fogja kérni a pici. Ez csak egy hiedelem. A jól megtervezett és személyre szabott mozgás serkenti az anyagcserét, a tej termelésére is pozitívan hat, az anyatej pedig rendkívül változatos ízű, még ha izomlázas vagy, akkor sem fogja a baba elutasítani azt. 

Naponta 2 órát sétálok a babával. Ez már sport?

Nem. Viszont legalább nő a napi lépésszám, ami kifejezetten jót tesz az anyagcserédnek, javul a vitalitásod is, és friss levegőn lenni nagyon fontos dolog télen is, nyáron is, babának és az anyukának egyaránt. Addig, amíg a pulzus nyugalmi szinten marad, napi aktivitásról beszélünk, és nem sportaktivitásról. 

Szinte biztos, hogy nem a futással kellene kezdened!

Ha rendszeresen is futottál a várandósságod előtt, fogadd el, hogy nem kezdheted ugyanonnan, ahol abbahagytad. Ha pedig egyáltalán nem, vagy csak kampányszerűen húztál futócipőt, akkor egyértelmű, hiába csalogat a futás adta szabadságérzet, hiába tűnik ez a sport a legkézenfekvőbb aktivitásnak, biztosan nem ez a mozgásforma fog elsőre a célodhoz vezetni. Sokan azért gondolják a legegyszerűbb megoldásnak a futást, mert nem kötött időhöz, helyhez, bármikor és bárhol lehet kocogni néhány kört, lehet egyedül, de lehet babakocsival is, lehet zenét is hallgatni közben, nem kell órákat eltölteni vele, és még a fogyásban is segít. És ez mind igaz is. Mégis, a legtöbb anyuka egy térdfájdalommal és akár vizelet-visszatartási panaszokkal gazdagodik a nem megfelelően bevezetett terhelés miatt. Így pedig még az előtt hagy alább a lelkesedés a futás iránt, mielőtt rendszeressé válhatott volna. Persze, mert a futás a kardiomozgások királya és királynője, az tud jól futni és az tudja élvezni a futás adta erényeket, akinek jó az állóképessége. Azt pedig nem a futó-, hanem a tornaszőnyegen szerezhetjük be. A várandósság alatt végbemenő változások a szülés után nem azonnal rendeződnek, sőt ezt a folyamatot támogatni is szükséges. Amely izmok meglazultak, azokat feszesíteni kell, amelyek rövidültek, azokat nyújtani. Célzottan, akár személyre szabva. És ez az általános torna, az erőnléti edzés szerepköre. Addig, amíg a test kitámasztása és felfüggesztése nem megfelelő, azaz a has és a hátizmok nem tudnak eleget tenni feladatuknak, addig az alátámasztása a törzsnek, a medencefenék izmai, a női szervek és az alsó végtagok hatalmas túlterhelésben teljesítenek, és a futással nem tud pozitívan hatni a fejlődésünkre.

Mennyivel több a jelenlegi testtömeged a szülés előttihez képest? Számolj vele!

Ha nem tartozol azon szerencsés kivételek közé, akik azonnal súlyuknál vannak a szülés után, ne bánkódj, attól még el tudsz kezdeni mozogni! Viszont érdemes ekkor két oldalról megközelíteni a helyzetet, és az izmok regenerációja mellett a testsúly optimalizálásra is külön hangsúlyt fektetni. Ami nem egyenlő egy diétával vagy fogyókúrával, hanem csak egy tudatos életmódot takar, így szoptatás alatt is nyugodtan végezhető. Az egész nem szól másról, mint a rendszerezésről. A reggeli nem délben van, hanem ébredés után legkésőbb egy órával, és onnantól 2,5-3 óránként enned kell, az étkezések között viszont nincs nassolás. A folyadékfogyasztás kiemelten magas legyen (3 liter körül legalább), az elfogyasztott ételek legyenek tiszták, egyszerűek, ne boltban vásárolt, sokszorosan feldolgozott élelmiszereket használj! Az evés ebben az időszakban legyen inkább létfenntartás, semmint örömforrás. Ha ezeket az általános szabályokat betartod, a testtömeged azonnal igazodni kezd az elvárt számok felé, az anyagcseréd gyorsulni fog, felszabadultabb leszel, és ha az anyatejes táplálás közepén is vagy, meglátod, sokkal több lesz a tej mennyisége is.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra