Ez a 6 dolog jelzi, hogy nem veszed észre szorongásodat

GettyImages-816813870
Olvasási idő kb. 4 perc

Nem mindig és nem mindenki képes felismerni, ha szorong. Azonban a kezeletlen, felfedezetlen szorongás akár fizikai tüneteket, krónikus fájdalmat is produkálhat. Klinikai szakpszichológus segít felfedni, milyen gondolkodásmódú embereknek érdemes jobban odafigyelniük érzelmeikre, hogy elkerüljék a szorongás okozta testi tüneteket.

Mindenki szokott szorongani, óvodáskortól kezdve a nyugdíjaskorig, és tovább. Életszakaszváltásaink, új helyzeteink és a hirtelen helyzetekkel való megküzdés mind szorongáskiváltó ok. Szeretjük a biztonságos kiszámíthatóságot, és megviselnek minket még a fejlődéshez vezető változások is, akkor is, ha régen várt dolgokról van szó, legyen az egy előléptetés vagy egy díjátadó.

Azonban, bármilyen meglepő is, nem mindig, illetve nem mindenki van tisztában azzal, ha éppen szorong – derül ki dr. Evan Parks klinikai szakpszichológus cikkéből. Vannak, akik érzelmi analfabetizmusban, alexitímiában szenvednek, tehát képtelenek leírni saját érzelmeiket: ők nem képesek elmondani, mit éreznek pontosan, nem jutnak tovább a „Csak nem érzem jól magam” mondatnál.

Ezenkívül az egészségügyhöz fordulók gondjainak 60-80 százaléka stressz okozta probléma. A kezeletlen szorongás és stressz testi tünetekhez vezethet. Tehát érdemes lenne szorongásunkkal foglalkozni, de ami igazán probléma, ha észre se vesszük, hogy szorongunk.

Elsődlegesen olyan esetekben szorongunk, amikor kevesebb kontrollunk van annál, mint amennyivel rendelkezni szeretnénk
Elsődlegesen olyan esetekben szorongunk, amikor kevesebb kontrollunk van annál, mint amennyivel rendelkezni szeretnénkRichard Drury / Getty Images Hungary

Ez a 6 dolog jelzi, hogy nem veszed észre szorongásodat

Általánosságban véve akkor szorongunk, ha nincs akkora kontroll a kezünkben életünkkel kapcsolatban, mint amekkorát szeretnénk, hogy legyen. Ugyanúgy megjelenik a szorongás, ha vezetés közben jeges útszakaszra érünk és az autó elkezd csúszni, ahogyan a pandémia miatt is megjelenik. Íme dr. Parks listája arról, kiknél okozhat problémát az, hogy beazonosítsák szorongásukat.

1. Nehéz megnevezned az érzelmeidet

Ha mindennapjaidban nem sok gondolatodat köti le, milyen érzelmek zajlanak le benned, ha nehezedre esik megmagyarázni másoknak, hogyan érzel, ha ritkán kérdezel meg másokat arról, hogyan érzik magukat, és ha nem vagy benne biztos, mi vezet ahhoz, hogy jól vagy rosszul érezd magadat, megeshet, hogy alexitímiában szenvedsz. Így a szorongásodat sem biztos, hogy észreveszed.

2. Krónikus fájdalmad vagy egészségügyi problémád akkor kezdődött, amikor stresszes vagy átmeneti időszakon mentél keresztül

Ha visszagondolsz arra, mikor kezdődött a nyakfájásod, a derékfájásod vagy a mindent elsöprő kimerültséged, nagy eséllyel azt fogod felfedezni, hogy pont abban az időszakban mentél keresztül egy nagy jelentőségű változáson vagy stresszes helyzeten. Ezek a szituációk azért okoznak szorongást, mert a kontrollvesztés megélésével járhatnak. Például az elsőszülötted elkezdett iskolába járni, a legkisebb gyereked is kirepült a családi fészekből, a házastársad nyugdíjba vonult, elhunyt az egyik szülőd, előléptettek a munkahelyeden, lediplomáztál, vagy életedben először munkába álltál.

3. Nem osztod meg másokkal az érzelmi hullámvölgyeidet

Azok, akik nyíltan megosztják életük folyását másokkal, könnyebben beszélnek érzelmeikről. Ellenben azok, akik elsődlegesen munkájukon, sporton vagy politikai vitákon keresztül kapcsolódnak másokhoz, nem biztos, hogy a felszínes beszélgetésen túl tudnak jutni, és valószínűleg nem tudnak arról beszélgetni, hogyan érzik magukat, vagy mire vágynak.

4. Nem tudod, mire van szükséged

Ha az alapvető igényeink nincsenek kielégítve, negatív érzéseink támadhatnak. Ilyen alapvető igények például a kapcsolat megélése másokkal, saját kompetenciánk megtapasztalása, vagy az önállóságunk érvényesítése. Ha azonban nem vagy tisztában saját igényeiddel, valószínűleg az sem tűnik fel, hogy milyen érzéseket kelt benned az, ha ezek az igények nincsenek kielégítve.

5. Nem egészségesek a megküzdési stratégiáid

Nem egészségesek a megküzdési stratégiáid, ha azt mondod magadnak, hogy jól vagy, de egészségtelen szokásokat veszel fel. Például több alkoholt fogyasztasz, vagy újra elkezdesz dohányozni. Esetleg több időt töltesz televíziónézéssel, vagy a legkisebb kellemetlenségre is dühösen reagálsz.

6. Megmagyarázhatatlan testi fájdalmaid vannak

Fizikai fájdalom alakulhat ki, ha kihívásokkal találkozol életedben és kielégítetlen szükségleteid vannak, de nem tudod egyértelműen megfogalmazni érzelmeidet. A munkahelyi stressz, a boldogtalan otthoni élet és az általános elvárások okozta nyomás érzelmeket váltanak ki belőlünk, amelyek segítenek abban, hogy felismerjük, valami nincs rendben életünkben, és figyelmet kell szentelnünk rá. A fizikai fájdalom sok esetben testünk jelzése lehet számunkra, hogy valami nincs rendben érzelmi világunkban.

Érdemes tehát közelebbi kapcsolatba kerülnünk érzelmeinkkel, és azon törni a fejünket, egy-egy felbukkanó érzelmet hogyan lehet meghatározni, hogy elkerüljük a felderítetlen érzelmeink és szükségleteink okozta fizikai szimptómákat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek