Súlyos betegség jele lehet, ha elveszted ezt a szőrzeted

Diósi Szilvia
GettyImages-1149771636
Olvasási idő kb. 4 perc

A szempillád hullása alapvetően normális, hiszen csakúgy, mint a hajad esetén, időnként cserélődnek a szálak. Azonban, ha azt tapasztalod, hogy túl sok esik ki, akkor az komoly betegséget jelezhet.

A szempillák folyamatosan cserélődnek, ez egy teljesen normális folyamat, még akkor is, ha néha nagyon bosszantó tud lenni, például, amikor a szemedbe esik, és alig tudod kiszedni. A túl sok szempillahullás azonban nem csak esztétikai probléma, okozhatja rossz termékek használata, stressz vagy a műszempillák helytelen eltávolítása, sőt súlyos betegséget is jelezhet.

Legtöbbször teljesen természetes a változás

Akárcsak a haj a fejen, a szempillák is természetes módon hullanak ki és cserélődnek egy természetes ciklusban hat-tíz hetente, így normális, ha naponta egy-öt szempillát veszítesz. A ritkulása az öregedés része is lehet, ezért ha úgy tűnik, hogy már nem olyan hosszúak és dúsak, mint régen, ne aggódj: az esetek többségében a szempillák hullása és elvékonyodása teljesen természetes. 

A szem szőrzetének hullása nem feltétlenül jelez betegséget
A szem szőrzetének hullása nem feltétlenül jelez betegségetJose Luis Pelaez / Getty Images Hungary

Bakteriális fertőzés lejárt termékektől

Ha nem figyelsz a sminktermékeid lejárati dátumára, akkor ez is oka lehet a ritkulásnak. Különösen a szemsminktermékek minőségmegőrzési idejére érdemes különös gondot fordítanod, mivel ezeknek a használata gyakran vezethet bakteriális fertőzéshez.

A szempillaspirált háromhavonta cserélni kell, mivel felhalmozódhat rajta a staphylococcus baktérium.

Allergiás reakciók következménye is lehet

Allergiát is okozhatnak a nem megfelelő termékek, ezért mindig ellenőrizd a címkét az összetevők miatt, sőt az új szépítőszereket érdemes is tesztelned. Nem gondolnád, de nemcsak a szemsminkkel, sminklemosóval, bőrápolóval, hanem még a körömlakkokkal szembeni allergia is gyakori oka a szemhéjdermatitisznek, ami akár súlyos szempillahullást is okozhat.

Pajzsmirigy rendellenességek is állhatnak a hátterében

A pajzsmirigy szabályozza a szervezet hormonjait, és a túl- vagy alulműködéséből származó hormonok változása szempillavesztéshez vezethet. A további tünetei is lehetnek, beleértve a fogyást vagy hízást, a hőmérséklet szabályozásának nehézségeit,

a fokozott szorongást és a székrekedést.

Szemhéjszéli gyulladás is lehet az oka

Az eltömődött mirigyek is gyulladást okozhatnak, amely szintén szempillahullást válthat ki. Ezt gyakran a szempillasor mentén élő baktériumok okozzák: ilyenkor a szemhéjak kérgesnek, gyulladtnak, vörösnek és vizenyősnek tűnhetnek.

Kényszeres viselkedés a trichotillománia

A trichotillománia olyan állapot, amikor az ember érzelmi stressz hatására kihúzza a szempilláit. Ez lehet genetikai eredetű is. Általában a hajhúzási rendellenességekkel együtt jár. A kutatások szerint 50 emberből körülbelül egynél fordul elő életében trichotillománia,

a kényszeres viselkedés általában késő gyermekkorban vagy a korai pubertáskorban kezdődik, és gyakran terápiával és/vagy gyógyszerrel kezelik.

Bőrrák is állhat a szempillaritkulás mögött
Bőrrák is állhat a szempillaritkulás mögöttMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Egyes rákos megbetegedések miatt is hullhat a „szem szőre”

Bár ritka, de a szemhéjak lokalizált bőrrákjai szempillahulláshoz vezethetnek, mivel a rák a szőrtüszőket érintheti. Különösen jellemző a bazális sejtes vagy laphámsejtes bőrrák esetén. Egy kutatás szerint az összes bőrrák körülbelül 5-10 százaléka fordul elő a szemhéjakon, amelya bazális sejtes karcinóma.

A diagnosztizált betegeknél a szempillák egy része kihullott, így a szempillasor mentén üres terület maradt.

Ha szemészorvos nem talált indokot a ritkulásra, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy megállapítsa rák áll-e a háttérben. Ha valamilyen nem gyógyuló sebet, hegesedést vagy kérgesedést tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz a tünetek miatt.

Autoimmun betegséget is jelezhet

Az alopecia areata egyfajta autoimmun betegség, amely hajhullást okoz. Az autoimmun betegségek akkor fordulnak elő, amikor a szervezet immunrendszere tévedésből az egészséges szöveteket támadja meg. Az alopecia esetében a szervezet a szőrtüszőket támadja meg, amely a haj és néhány esetben a szempilla, szemöldök kihullását okozhatja.

Ismerd fel idejében a bőrrák jeleit, az alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek