Miért gyakoribb a szívroham télen? Ezzel magyarázzák a kardiológusok

GettyImages-1297600459

Többféle magyarázat is elképzelhető arra, hogy a hideg téli időben miért szaporodnak meg a szívrohamok.

A téli időszakban nem csak a megfázásos esetek száma mutat növekvő tendenciát. Amikor beköszönt a hideg idő, a szívroham is több áldozatot szed. Az ok abban keresendő, hogy az alacsony hőmérséklet olyan fiziológiai változásokat von maga után, amelyek megnövelhetik a szívbetegségek kockázatát. Erre utal egy 2021-es tanulmány eredménye is, mely szerint a szívleállások száma a decemberi és januári hónapokban tetőzik.

Hogyan hat a hideg a szívre?

Kardiológusok szerint a hideg csökkenti a testhőmérsékletet, ami azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy melegen tartsa a testet. Ez megnövelheti a szívbetegségek jelentkezésének esélyét – különösen a rizikócsoportba tartozók, mint például az idősek és a dohányzók körében.

A hideg jobban megterheli a szívet, ami szívrohamot okozhat
A hideg jobban megterheli a szívet, ami szívrohamot okozhatNormand Blouin / EyeEm / Getty Images Hungary

A hideg hatására a végtagokban összeszűkülnek az erek, így a test magja meleg maradhat és megfelelően funkcionálhatnak a szervek. Miközben azonban kevesebb vér jut a végtagokba, nagyobb nyomás nehezedik a szívre, melynek a pulzusszámot és a vérnyomást növelve több erőforrást kell mozgósítania, hogy vért pumpáljon a szervezet többi részébe.

A folyamat az artériák belsejében felgyülemlett zsíros plakkok felszabadulásához vezethet, ami blokkolhatja a szív vérellátását.

Az alacsony hőmérséklet hatással van a vér viszkozitására is. Amikor fázol, a véred besűrűsödik, ami növeli a vérrögök kialakulásának esélyét, ezáltal pedig a szívroham kockázatát is. Végül, de nem utolsósorban, a hideg fokozza a vérben a fibrinogénként ismert fehérje szintjét, amely részt vesz a vérrögképződésben.

A vérrögök növelik a szívroham kockázatát.

A potenciális okok között említhető az is, hogy a téli hónapokban a szervezet kevesebb D-vitaminhoz jut, és a kialakuló hiányállapot kockázati tényező lehet számos szív- és érrendszeri betegség szempontjából.

Mekkora a szívroham kockázata?

A BMC Cardiovascular Disorders folyóirat 2003-as tudományos áttekintése szerint nehéz pontosan számszerűsíteni, hogy a téli időszakban mennyivel növekszik a szív- és érrendszeri betegségek száma. A tünetek gyakran légúti betegségekkel együtt jelentkeznek, így a halál okát nem is feltétlenül lehet egyértelműen megállapítani.

Az idősebb korosztályban magasabb a kockázat
Az idősebb korosztályban magasabb a kockázatfotostorm / Getty Images Hungary

Érdekes adat, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata 5 és 30 százalék között változik attól függően, hogy a vizsgálati adat melyik országból származik, ami a helyi sajátosságokkal és időjárással függhet össze.

A BMC Cardiovascular Disorders áttekintésében a novemberben, decemberben, januárban és februárban kórházba került idősebb betegek 30-50 százalékkal nagyobb valószínűséggel vesztették életüket szív- és érrendszeri betegségek következtében, mint azok, akiket májusban vettek fel. A fiatalabb korosztályban viszont a halálozási arány tekintetében nem volt számottevő különbség, bármikor is kerültek felvételre, ami arra utal, hogy jelentős kockázati tényező lehet az életkor is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra