A titok nyitja a hőmérséklet, így nem véletlen, hogy a forró kávéhoz vagy a meleg teához sehol nem kínálnak szívószálat.
Ezért jobb szívószállal inni
Jó ideje nem lehet már műanyag szívószállal találkozni: papírból vagy fémből készült változatokat használhatunk, ám ennek ellenére a szívószál nem ment ki a divatból. Ennek nem csak annyi a magyarázata, hogy nagyon megszoktuk használatát: úgy fest, valóban ad némi pluszt bizonyos típusú italokhoz.

Ellentétben azzal, amit az általános iskolában tanultunk, a nyelvünk nem csak négy alapvető ízt, az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt, illetve az úgynevezett ötödik ízt, a paradicsomban, a halakban, a spenótban és a sajtokban megtalálható umamit érzékeli. Ízlelőbimbóink ennél sokkal komplexebben máködnek, hiszen az ízlelés kéz a kézben jár a szaglással.
Amikor belekortyolunk valamibe, az orrunkban lévő receptorok olyan illékony szerves vegyületeket érzékelnek, amelyek felerősítik az ételek és az italok aromáját, ezáltal a nyelvünkön határozottabb, összetettebb ízeket érzünk.
A folyamatnak azonban fontos komponense az is, hogy milyen hőmérsékletű italt fogyasztunk.
Ha egy hideg shake-et nem szívószállal kortyolgatnánk, hanem pohárból innánk, valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségű ital jutna hirtelen szájüregüünkbe: ettől sokan azt éreznék, hogy lefagy az agyuk, ráadásul a jeges tejes turmix aromáját sem feltétlenül tudnák kiélvezni. Ennek az az oka, hogy az ízlelőbimbóinkat teljesen kiiktatja, elnyomja a hideg, és az illékony szerves vegyületek sem tudnak olyan hatékonyan eljutni az orrunkba.
Segít a szívószál
Ha azonban szívószállal kortyolgatjuk a hűsítő italt, minden megváltozik: kisebb mennyiségben kerül a szánkba az ital, több helye lesz felmelegedni, megolvadni, melynek során az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrunkba jutnak.
Egy kutatásból az is kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy miből készült a szívószál, amivel az italunkat elfogyasztjuk. A szívószál alapanyaga is befolyásolhatja, hogyan érzékeljük az ízeket, és milyen érzéseket vált ki belőlünk a hűsítő innivaló. A tapasztalatok szerint a rézből vagy a rozsdamentes acélból készült szívószálak jobb élményt nyújtanak a fogyasztóknak, mint a műanyag vagy papír szívószálak.
Az édesítőszer épp az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit várunk tőle. Alábbi cikkünkben megtalálod, mi erre a magyarázat.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés