Nézd meg a füled, ha ezt látod rajta, nagyobb eséllyel lesz szívproblémád

GettyImages-180814486

A kutatók összefüggést találtak a fülcimpa ráncai és a koszorúér-betegség között. A ránc általában 45 fokos szöget zár be, és átlósan hátrafelé nyúlik. Bár a fülcimpán lévő gyűrődés nem mindig a szívbetegség jele, a szakértők azt tanácsolják, ha az elváltozást tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz.

Az átlós fülcimparedőt arról a Frank Sanfordról nevezték el, aki szerint a fülkagyló nyílásától a fülcimpáig tartó vonal előre jelezheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a cukorbetegséget, de a korai öregedést is. Frank az 1970-es években figyelte meg ezt az összefüggést, és azóta számos vizsgálatot végeztek már a témában a szakemberek.

A fülcimparánc valóban szívbetegségre utal?

Dr. Frank Sanford tüdőgyógyász 1973-ban egy cikkben számolt be arról, hogy a munkatársaival folytatott kutatások alapján arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a szívbetegségek és a fülcimpán található redő között. Az azóta eltelt évtizedekben több kutató is tanulmányozta a fülcimpán lévő kis vonalka és a koszorúér-betegség közti kapcsolatot.

A fülcimpa ráncai az esetek 80 százalékában jósolják meg a szívbetegség kockázatát
A fülcimpa ráncai az esetek 80 százalékában jósolják meg a szívbetegség kockázatátserikbaib / Getty Images Hungary

Az egyik legismertebb vizsgálat, melynek során több mint ötszáz boncolást vettek alapul, kiderítette, hogy a fülcimpa ráncai az esetek 80 százalékában jósolják meg a szívbetegség kockázatát a 40 év alatti embereknél.

Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy a fülcimpa gyűrődése összefügg a szívbetegség megnövekedett esetszámával, kiterjedésével és súlyosságával.

Egy újabb vizsgálat alkalmával, melynek során csaknem 250 akut stroke miatt kórházba került beteget figyeltek meg, azt találták, hogy közel 80 százalékuknak volt átlós ránc a fülcimpáján. Az orvosok az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az átlós fülcimparedők előre jelezhetik az ischaemiás stroke-ot, azaz a szívizom elégtelen vérellátásából adódó szívbetegséget.

A témában folytatott kutatás egy 2021-es vizsgálat volt, amely a fülcimpa redőjének diagnosztikai használhatósága kapcsán arról számolt be, hogy a hallószervünkön lévő gyűrődés a krónikus koszorúér-szindrómák kimutatására továbbra is elégtelen. 

E szerint a fülcimpa ráncának előre jelző értéke nem olyan hatékony, mint az olyan jól ismert kockázati tényezők, mint a dohányzás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Miért jelezhet a fülcimpagyűrődés szívbetegséget?

A kutatók nem biztosak benne, hogy honnan ered a fent említett rejtélyes összefüggés a fül és a szív között. Az egyik magyarázat szerint a szívizom és a fülcimpa azonos genetikai anyagból állnak, valamint közvetlen kapcsolatban vannak egymással. 

A szív és fül közti különös kapcsolat akár DNS-elváltozással is összefüggésben lehet
A szív és fül közti különös kapcsolat akár DNS-elváltozással is összefüggésben lehetBlackJack3D / Getty Images Hungary

A másik álláspont szerint a fül ráncai olyan típusú bőrdegenerációk, melyeket érbetegségek válthatnak ki. 

De számos egyéb elmélet létezik az átlós fülcimparáncok és a koszorúér-betegség közötti kapcsolatról. Ilyen például, hogy egy adott kromoszóma DNS-szálában bekövetkező változások összefügghetnek a füllebeny átlós ráncával, miután mindkettő az érelmeszesedéssel, a koszorúér-betegség okozójával van összefüggésben.

A fülcimpa ráncosodásában a szövetek rugalmasságáért és szilárdságáért felelős fehérje, az elasztin is szerepet játszhat. A fizikai gyűrődés a vérellátás hiánya miatt alakulhat ki.

Vannak, akik szerint a fülcimpa gyűrődése az elhízás jele lehet, amely a szív- és érrendszeri rendellenességek ismert kockázati tényezője.

Egy átfogó tanulmány azt is kimutatta, hogy az öregedés olyan látható jelei, mint például a fülcimparánc, összefüggésbe hozhatóak a koszorúér-betegség és a szívroham megnövekedett kockázatával.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenkinek, aki ráncot, gyűrődést tapasztal a fülcimpáján, tanácsos orvoshoz fordulni, hogy mihamarabb fény derüljön az esetleges szív- és érrendszeri betegségekre.

Ha időben orvoshoz fordulunk, megelőzhetjük a szívbetegséget
Ha időben orvoshoz fordulunk, megelőzhetjük a szívbetegségetTeeramet Thanomkiat / EyeEm / Getty Images Hungary

Még fontosabb az orvost felkeresni, ha valaki a koszorúér-betegséghez kapcsolódó egyéb tüneteket tapasztal.

Ezek terhelés hatására rosszabbodnak, és nyugalomban megszűnnek.

Ilyen tünet a mellkasi fájdalom vagy nyomás, a vállban vagy az alsó állkapocsban érzett fájdalom, a bal karba sugárzó mellkasi fájdalom, a lábfájdalom vagy -duzzanat, a légszomj és a fáradtság.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra