Szexpozitív hozzáállás – haladó szelleműség vagy a férfitekintet kielégítése?

GettyImages-1200387388
Kofrán Eszter

Ahogy minden új kifejezésnek, gondolatnak, úgy a szexpozitív szemléletmódnak is át kell esnie azon a szakaszon, amikor az eredeti fogalmi körén kívül eső, esetleg azzal ellentétes gondolatokat is hozzá társítják. Érdemes tehát megvizsgálni, mit is jelent pontosan a szexpozitív kifejezés, és hogy vajon ez csak arra szolgál-e, hogy a férfiak vizuális érzékeit kényeztesse.

Zavaró lehet, hogy a szexpozitív kifejezést egyszerre használják a neveltetésből fakadó szexszégyenérzet elutasítására és a közösségi médián posztolt bikinis fotóra is. Ilyenkor felmerül a kérdés, vajon nem arról van-e szó valójában, hogy a szexpozitív minden, amivel a férfiak vizuális érzékét kényeztetik? A Scarleteen cikke tisztába teszi, mit jelent a szemléletmód. (Spoiler: akár a közösségi médiás bikinis fotó is megférhet a szexpozivitás címkéje alatt.)

A szexpozitív szemléletmód

A hozzáállás elsősorban egy felszabadító, megengedő szemléletmód, amelyhez az alábbi gondolatok tartoznak:

  • A szex nem egy természetéből adódóan mocskos, bűnös, szégyenletes és elnyomó dolog, hanem olyasvalami, amelyet élvezni, ünnepelni kell.
  • Fontos megérteni, hogy a szexnek nincs egyetlen egy „helyes” módja, néhány alapszabályon kívül, mint hogy a kölcsönös, folyamatos, lelkes beleegyezés mindig elengedhetetlen része a szexnek. Az emberi szexualitás tárháza ugyanis széles és változatos.
  • El kell fogadni, hogy mások szexuális preferenciája nagyon eltérő is lehet a sajátodtól, és ez teljesen rendben van. Ezzel azt is elfogadod, hogy létezhetnek olyan szexuális dolgok, amelyek számodra nem izgatóak, esetleg még visszataszítónak is gondolsz, és ennek ellenére mégsem ítéled el azokat, akik ezeket a szexuális tevékenységeket élvezik.
  • Elutasítod a szexuális stigmákat, mint amelyek például a BDSM-et vagy a szexmunkát övezik.
Mivel egy viszonylag új kifejezésről van szó, nem csoda, hogy nem teljesen tiszták a szexpozitív hozzáállás határai
Mivel egy viszonylag új kifejezésről van szó, nem csoda, hogy nem teljesen tiszták a szexpozitív hozzáállás határaiAndesign101 / Getty Images Hungary

Ami nem összekeverendő a szexpozitív hozzáállással

A köztudatba azonban beszivárogtak olyan gondolatok is a szexpozitív hozzáállással kapcsolatban, amelyeknek valójában semmi köze sincs ehhez a szemléletmódhoz. Az alábbi gondolatok például nem tartoznak a ide:

  • A gondolat, hogy mindenkinek minél többet kellene szexelnie.
  • A gondolat, hogy azok, akik bármilyen oknál fogva nem szeretnének szexuális tevékenységben részt venni, rossz emberek és elnyomják saját magukat.
  • A gondolat, hogy senkinek sincs joga ahhoz, hogy határokat szabjon, mi kényelmes számára a szexszel kapcsolatban, ideértve akár a puszta beszédet a szexről.
  • A gondolat, hogy a szex nem lehet rossz vagy akár traumatikus élmény. Vagy hogy bárki, akinek negatív vagy bonyolult érzései vannak a szexszel kapcsolatban, rosszul gondolkozik.
  • Új kifejezés a férfi vizuális vágyainak kielégítésére.

Szexpozitív hozzáállás vs. férfiak vizuális vágyának kielégítése

Az angolok egyszerűen csak férfitekintet néven emlegetik, amikor valami arra szolgál, hogy a férfiak vizuális vágyát elégítse ki. A kifejezést általánosan arra a szemléletmódra használják, az válik a legfontosabbá egy nőnek, mi számít a férfiak számára vonzónak. Például, amikor szuperhősképregényekben a férfiak normálisan pózolnak, a nők viszont anatómiailag lehetetlen pózokba kerülnek, hogy minél szexibben nézzenek ki. Vagy amikor az amerikai iskolákban a tinilányoknak megtiltják az ujjatlan pólók viselését, mert az a fiúk számára figyelemelterelő a tanórákon, de fiúknak szabad trikóban órára menniük. 

Más szóval minden olyan helyzet szól a férfi vizuális vágyainak kielégítéséről, amelyben a férfiak érzései a nők kinézetével kapcsolatban fontosabbá válnak, mint a nők saját szükségletei és vágyai.

A férfiak az elismerő tekintetükkel megszabják, ki lehet és ki számíthat szexinek. Általában ebben a szemléletmódban sem a kövérek, sem a mozgáskorlátozottak, sem a transzneműek, sem a nem-fehér emberek nem számíthatnak a fetisizáláson túl szexinek, sőt, az undorító kategóriába sorolja őket.

A férfitekintet a konvencionálisan vonzó embereken kívül senkinek sem ítéli meg a szexiség jogát
A férfitekintet a konvencionálisan vonzó embereken kívül senkinek sem ítéli meg a szexiség jogátLeoPatrizi / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a szexpozitív szemléletmód szerint mindenki megérdemli a pozitív, megerősítő szexuális életet, nemtől, identitástól és testi adottságoktól függetlenül. Továbbá, a szexpozitív hozzáállás nem akarja megszabni, miként élje meg szexualitását egy nő, és hogy hogyan viselkedhet és hogyan öltözködhet egy nő.

Tehát nincs abban semmi eredendően szexpozitív-ellenes vagy eredendően férfitekintet szabta, ha egy nő bikinis képet tölt fel saját magáról a közösségi médiára, fakadhat pusztán abból a nagyon is emberi vágyból, hogy csinosnak, kívánatosnak érezhesse magát az illető. Csupán ebben az esetben nem párját kéri meg arra, hogy bókoljon neki, vagy nem barátainak küld képet magáról, hogy megdicsérjék, hanem a közösségi média sokak számára elérhető felületére teszi ki a bikinis képét.

Amikor fegyverként használják a szexpozitív kifejezést

Sajnos azonban az is megesik, hogy szándékos csúsztatással fegyverként használják a szexpozitív kifejezést. Például, ha valaki partnere azzal vádaskodik, hogy a másik „szexnegatív”, amiért nem szeretnének szexuális tevékenységben részt venni, vagy határokat húznak bizonyos szexuális tevékenységek kapcsán. Esetleg ha azzal vádolnak meg valakit, hogy elnyomja saját magát, vagy prűd, amiért nem érdekli egy bizonyos szexuális tevékenység. Ezek a kijelentések teljesen szembemennek a szexpozitív hozzáállás alapelveivel, sokkal inkább arra szolgálnak, hogy a másikat belemanipulálják egy olyan helyzetbe, amely számára nem kényelmes.

Lényegében a szexpozitív hozzáállás arról szól, hogy hátrahagyjuk a szexről kialakított negatív hiedelmeinket, és hogy elengedjük a neveltetésünkből fakadó szégyenérzetet és bűntudatot, amelyet a szexhez társítunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra