18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szex az exed robotmásával? Lassan már ez is lehetséges

GettyImages-1048457626
Olvasási idő kb. 7 perc

Amivel egykor csak a filmvásznon találkozhattunk, az mostanra valósággá válhat. A szexrobotok egyelőre csak egy kisebb iparágat képviselnek, de a mesterséges intelligencia fejlődésével az egyre élethűbb és kommunikatívabb androidok jelenléte számos etikai és jogi kérdést vet fel.

Az emberek (főleg a férfiak) mindig is fantáziáltak szexrobotszerű lényekről. Gondoljunk csak Ovidiusra, aki megírta Pügmalion ciprusi szobrász meséjét: Pügmalion beleszeretett Galateába, a tökéletesre formázott szobrába; a szobor végül életre kelt, a szerelmesek egybekelthettek. A filmgyártásban is időről időre eljátszanak a gondolattal, vajon mik a mesterséges intelligencia határai. Gondoljunk csak Steven Spielberg A.I. – Mesterséges értelem című remekművére, vagy a Kétszáz éves emberre Robin Williams főszereplésével, ahol valódi szerelmi történet bontakozik ki.

Egyre nagyobb az érdeklődés?

A fejlődő robot- és mesterségesintelligencia-technológiával a filmvásznon látott világ úgy tűnik, elérhető közelségbe került. 2014-ben egy kutatás azt jósolta, hogy a robotizált szexpartnerek mindennapossá válnak, ami egyszerre izgalmat és erkölcsi pánikot is szült. Mi történt valójában az android szexiparban? Hol vannak a szexrobotok? Egy 2022-as felmérés szerint a megkérdezettek 17,4%-a nyilatkozott úgy, hogy már szexelt robottal, vagy jelenleg is van szexrobotja. 2022 novemberében pedig megtartották a hetedik Nemzetközi Kongresszust A szerelemről és a szexről robotokkal címmel, amely megmutatta, hogy a szextech iránti tudományos érdeklődés mellett a köznép érdeklődése is egyre nő. Ennek ellenére mégsem robbant be a szexrobotipar.

A mesterséges intelligencia már olyan fejlett, hogy társaloghatunk is a szexrobotokkal
A mesterséges intelligencia már olyan fejlett, hogy társaloghatunk is a szexrobotokkalYuichiro Chino / Getty Images Hungary

A technikai háttér adott, a szexrobotok jelen vannak a piacon. Európában már léteznek olyan bordélyházak (többek közt Budapesten) is, amelyben android babák kényeztetik a kuncsaftokat. A háztartásokban mégsem terjedtek el az intelligens guminők, és nem csak a borsos áruk miatt. Az egyik nagy akadály, amellyel a szexrobotgyártók továbbra is küzdenek, egyszerűen annyi, hogy a legtöbb embert kirázza a hideg egy olyan „lénytől”, amely nagyon hasonlít egy emberre, de mégis nagyon távol áll tőle. 

Ráadásul nagyok, esetlenek, és mennyire kínos lehet, ha ott ül a kanapénkon, amikor átugranak hozzánk a haverok. Minimum egy pluszszekrényt be kellene szerezni a tárolására.

Rob Brooks evolúcióbiológus szerint leküzdhetők ezek az ellenérzések, mivel a mesterséges intelligenciával is megteremthető az intimitás. A mostani high-tech robotoknak alakítható, választható a személyiségük; a robot tanul, megismer minket, érdeklődést mutat irányunkban, beszélgetést kezdeményez, ezáltal közös élmények hozhatók létre vele. Megindul egyfajta egyoldalú kötődési folyamat. Brooks úgy gondolja, a szexrobotok azért ragadják meg a képzeletet, mert a robot emberszerű tulajdonságokkal bír, emberi cselekedetekre képes. Ráadásul anélkül tölthetünk el időt a társaságában, hogy véleményt formálna rólunk, meg vagy elítélne, és nincsenek igényei.

Elkészíttethetjük az exünk robot mását?

Itt kezd ijesztővé válni a történet. Ugyanis számtalan etikai és jogi kérdés felmerül egy emberszerű, de mégsem emberrel folytatott szexuális és/vagy érzelmi kötelék kapcsán. Tania Leiman professzor, a Flinders Egyetem jogi dékánja azt tanulmányozza, hogyan hatnak ezek a technológiák, valamint a bennük rejlő kockázatok az emberekre.

A technika fejlődése lehetővé teszi, hogy olyan szexrobotokat készítsünk, amelyek valós emberi lényeknek tűnnek, és akár hírességek, a volt partnerünk vagy elhunyt szerettünk mintájára gyártsák le őket. Az érzékeny témát hihetetlenül jól körbejárja a Fekete Tükör sorozatának egyik epizódja, amelyben Domhnall Gleeson alakítja Asht, és az elhunyt Ash mintájára készült élethű robotot, aki arra hivatott, hogy az özvegy gyászát enyhítse. 

„A szexrobotika számtalan érdekes kérdést vet fel. Például azt, hogy létrehozhatunk e szexuális céllal olyan dolgokat, amelyek úgy néznek ki, mint egy élő vagy egykor élő személy” – veti fel Leiman, majd további kérdéseket tesz fel. „Mit jelent szexelni egy robottal; hogyan őrizhetjük meg a jog segítségével közösségünk biztonságát; mit tehetünk a kiszolgáltatott emberek védelme érdekében?”

Leiman szerint lényeges kérdés az is, hogy az emberek a szexrobot használatával hogyan befolyásolhatják vagy normalizálhatják valós cselekvéseiket. Például, ha nemi erőszak fantáziájának megélésére használják az eszközöket. És akkor a gyermekire formált szexrobotokról még nem is beszéltünk, hiszen ez is pedofíliának minősül, ezért ezek készítését törvény is tiltja.

Szexrobottal kiélhető minden szexuális vágyálom?
Szexrobottal kiélhető minden szexuális vágyálom?jacus / Getty Images Hungary

Több kárt okoz, mint amennyi előnnyel jár?

A szexrobotok létjogosultságával kapcsolatos aggályok egyértelműen reálisak, ugyanakkor a mesterséges intelligenciával rendelkező szexbabák használatának számos előnye is lehet. Azoknak az embereknek, akiknek valamilyen testi fogyatékosság miatt nincs lehetőségük elhagyni az otthonukat, vagy szexuális szorongások, zavarok miatt nem képesek valós kapcsolatot létesíteni, de vágynak a szexuális kielégülésre, ezek az intelligens robotok megoldást jelenthetnek.

Sajnos azonban még mindig több az aggodalomra okot adó tényező, mint a lehetséges előnyök száma, hiszen közben potenciálisan növelheti a nőkkel szembeni szexuális erőszak kockázatát. Ezek a gépek túlnyomórészt nőkre hasonlítanak, és férfiak vásárolják őket. Egy 2021-es szakirodalom megállapította, hogy a szexrobotok tervezésében, használatában, sőt etikájában is megjelenik a férfiközpontú szemlélet.

Mit üzen a szexrobotok jelenléte a férfidominanciáról, a férfihatalomról, és azokról a férfi felhasználókról, akik egyedül eldönthetik, és meghatározhatják, milyen legyen a robot társ személyisége és viselkedése ebben a nem életszerű kapcsolatban? Mennyire káros a nőkre és potenciálisan minden szexuális kapcsolatra? Sokan csak legyintenek, nem kell ezt túlgondolni: olyan ez, mint a pornó a nyolcvanas években, ahol a képernyőn keresztül élték ki az emberek a titkos fantáziáikat. A kulcsszó ebben az esetben a képernyőn keresztül; a szexrobotok ugyanis kézzelfoghatók és valóságosak. 

Szerencsére attól nem kell félnünk, hogy a robotok kiszorítják az igazi társas kapcsolatokat, hiszen a valódi, emberek közti kölcsönös kötődéssel egyetlen mesterséges intelligencia sem érhet fel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek