A párod kedvéért teszed? A kötelezően színlelt orgazmus nyomában

GettyImages-564921567

„Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő…” – írta több száz évvel ezelőtt William Shakespeare, bár valószínűleg amikor leírta e sorokat, nem a társadalom szexuális teljesítményére gondolt. Pedig – most legyünk nagyon őszinték – ott is van bőven megjátszás. A színlelt orgazmus nyomába eredtünk, hogy ki miért csinálja, és mit lehetne tenni, hogy a gyönyör valódi legyen.

Egy 2010-es tanulmány arról számol be, hogy „a heteroszexuális nők 67 százaléka beismerte, hogy időnként orgazmust színlel szex közben”.

Színlelt orgazmus: miért hazudunk szex közben is?

Néhányan sorozatos elkövetőnek számítanak, akik rendszeresen megjátsszák, hogy elélveztek, noha annak a közelében sem voltak. Sok nő esetében valóban Oscar-díjas az alakítás, ahogy képes megmarkolni a lepedőt, megfeszül a teste és elhagyja a száját néhány „óhhhh, áhhhh, igen, most jóóó” sikítás. De miért is csináljuk?

A heteroszexuális nők 67 százaléka beismerte, hogy időnként orgazmust színlel szex közben
A heteroszexuális nők 67 százaléka beismerte, hogy időnként orgazmust színlel szex közbenvolkovslava / Getty Images Hungary

Magyarázkodunk vagy becsapunk?

Ahelyett, hogy magyarázkodnunk kellene a párunknak, hogy „Áhh, te mindent jól csináltál, csak én nem koncentráltam”, vagy elmondani, hogy ugyan a közelében sem járt a G pontnak, valóban egyszerűbb szőnyeg alá söpörni a problémát?

Vanda (37) azok közé a nők közé tartozik, aki bár megjátssza olykor az orgazmust, de ha ez szóba kerül, nem csinál titkot belőle. „Az első alkalommal mindig feszengek kicsit, hogy vajon az együttlét után észreveszi-e, hogy nem volt orgazmusom. Szerint amúgy a férfiak ezt nem tudják, de akadt már, aki rákérdezett. Mindig őszintén elmondom, hogy nem, de ez nem miattuk van. Egy nő az egész aktust élvezi, orgazmustól függetlenül, és nemcsak a végcél számít, hanem az oda vezető út is. Persze ilyenkor kihívásnak érzik, hogy eljuttassanak a csúcsra, ami lássuk be, nem mindig könnyű. Így is maximálisan élvezem az együttléteket, és szerencsére ebből még nem adódott problémám.”

Kriszta (40) szerint viszont igenis nehéz megjátszani az orgazmust. „Egyrészt magunknak és a másiknak is hazudunk vele. De nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ezt a lépést is meg kell tennünk. Főleg amikor a partnerünk különböző praktikákkal, pózokkal órák óta próbálja nálunk elérni a csúcsot, de nem megy neki. Ilyenkor az ember, mint egy jó színésznő a premieren, megpróbálja eljátszani a nagyjelenetet. Ilyenkor lehet kiabálni, ordítani és lepedőt húzogatni. Az a lényeg, hogy a másik ne érezze magát kellemetlenül.”

Orgazmust színlelni nemcsak magaddal, de a pároddal szemben is igazságtalan
Orgazmust színlelni nemcsak magaddal, de a pároddal szemben is igazságtalanHans Neleman / Getty Images Hungary

Szexuálpszichológusok szerint orgazmust színlelni nemcsak magaddal, de a pároddal szemben is igazságtalan. Ez egy menekülő viselkedés, amely figyelmen kívül hagyja a szex lényegét. 

Te is megérdemled, hogy jól érezd magad. Megérdemled a kommunikációt és a jó szexet.

Megérdemled, hogy ne érezd magad elégedetlennek, miközben partnered úgy alszik melletted, mint egy kisbaba az oxitocin okozta szexuális kómában.

A nőket úgy szocializálták, hogy a férfiorgazmus fontosabb, mint a sajátjuk

A probléma nagy része az udvariasságból, a partnereink megelégedettsége körüli mélyen gyökerező társadalmi normákból fakad. Az interneten mindenhol találunk olyan cikkeket, amelyek különféle okokat feltételeznek a mögött, hogy a nők miért hamisítják a szex közbeni élvezetet.

Az igazság valószínűleg valahol ezeknek az elméleteknek a keverékében van, mivel természetesen minden ember szexszel kapcsolatos tapasztalata rendkívül egyedi.

Amerikában sok nőnek azt tanították a szülei, hogy a szexről beszélni nem helyénvaló vagy kényelmetlen, de nincs ez máshogy Magyarországon sem. A nőket úgy nevelték, hogy elhiggyék, ha valamit kérnek vagy kiállnak magukért, az kevésbé vonzó, mint az, ha egyetértenek a normákkal. Nehezebben is érik el az orgazmust, így talán érhetőbb, hogy ha nem tudják elérni a gyönyört, vagy nem rendszeresen élik azt át. 

A szexuális egészséggel kapcsolatos kutatások során újra és újra egyértelműek az adatok: a behatolásos szex a legtöbb nő számára nem egyenlő az orgazmussal.

Egy 2019-es kutatás szerint a gyakoribb orgazmus kulcsa a mentális és kapcsolati tényezőkben rejlik. Ezek a tényezők és képességek magukban foglalták az orgazmus fontosságát, a szexuális vágyat, a szexuális önbecsülést és a partnerekkel folytatott szexuális kommunikáció nyitottságát. A nők többre értékelték partnerük orgazmusát, mint a sajátjukat. Ezen túlmenően pozitív meghatározók voltak a koncentrációs képesség, a kölcsönös szexuális kezdeményezések és a partner jó szexuális technikái között. Egy olyan kapcsolat, amely érzelmileg jól működött, és ahol a szexhez nyíltan és őszintén közeledtek, elősegítette az orgazmus kialakulását.

Bár megértjük, hogy az orgazmus színlelése meglehetősen gyakori a nők körében, és az orgazmus elérése sok nő számára nem olyan gyakori, feladni sosem lehet. A szex ugyanis sosem fog javulni, ha nem adunk hangot az igényeinknek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra