Felesleges pénzkidobás vagy a kozmetikusok legújabb Szent Grálja?

peelignyi

Bár a hámlasztás egy ideje óriási divat bőrápolás terén, sokan megkérdőjelezik még, hogy van-e létjogosultsága? És ha igen, akkor milyen gyakran és milyen eszközökkel? Forduljunk-e profihoz, kozmetikában kérve a szépségápolási beavatkozást, vagy próbálkozhatunk a házi megoldással is? Most mindenre választ kapsz!

A hámlasztás egyáltalán nem pénzkidobás, sőt, ma már egyetlen profi se vitatja, hogy bizonyos időközönként felüdülés és megújulás a bőrnek. Csak az nem mindegy, milyen időközönként és milyen anyaggal csináltatjuk meg a hámlasztást. Amit legjobb, ha profi kozmetikusra bízunk.

Mindenki profitál abból, ha ezt kéri a kozmetikában

Az, hogy a hámlasztás nem úri bohóság, Szakonyi Eszter mesterkozmetikus magyarázza el. Bőrünk legfelső rétegében elöregedett, elhalt hámsejtek találhatóak, amelyek természetes módon leválnak, majd helyükre újak lépnek. Ez a hámlás a bőr természetes megújulási folyamata, mely annyira finom és lassú, hogy szinte észre sem vesszük. Naponta 4-5 millió elszarusodott hámsejt távozik az emberi testről. 

A hámlasztás mint kozmetikai eljárás a bőrápolás része lett
A hámlasztás mint kozmetikai eljárás a bőrápolás része lettturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

Elöregszik a bőrünk, szüksége van az ápolásra

A bőr szerkezete rendelkezik egy természetes megújító folyamattal, aminek feladata az elhalt hámréteg eltávolítása. Ez a ciklus azonban, ahogy korosabbá válunk, egyre kevésbé lesz hatékony, ezért egy kis tuningra van szükség. Nemcsak az öregedés, de a genetikai hajlam, bőrbetegségek és a túlzott napsugárzás is lassíthatja ezt a folyamatot. 

Az elhalt hámsejtek fakóvá, élettelenné, ráncossá, szárazzá vagy épp pattanásossá tehetik a bőrt, ezért jön jól az a folyamat, amit hámlasztásnak nevezünk.

A bőrhámlasztás olyan eljárás, amelynek célja eltávolítani a bőr felső rétegét, hogy az egészségesebb, fiatalabb bőrréteg előbukkanjon. A bőrhámlasztás segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket, javítani a bőr textúráját, csökkenteni az öregedési jeleket, pigmentfoltokat, hegeket, aknenyomokat és egyéb bőrhibákat.

„A bőrhámlasztás lehetővé teszi a bőrápolási termékek hatékonyabb felszívódását is, így segítve a bőr hidratálását, táplálását és javítását”

– adja meg a pontos választ Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet mesterkozmetikusa. Az elérhető bőrhámlasztó eljárások között találjuk a kémiai hámlasztást, mikrodermabráziót, lézeres bőrhámlasztást és savas bőrhámlasztást.

Szakonyi Eszter szépségápolási szakértő
Szakonyi Eszter szépségápolási szakértőZsofiGIIrandras83

Nem árt rásegíteni szépségápolási módszerekkel

E hámlási folyamatot többféle módon segíthetjük azért, hogy ezáltal a bőr textúrája finomabbá váljon, a pigmentfoltok halványodjanak, csökkenjen a hegek mélysége és összességében finomodjon a bőrkép. A bőrhámlasztás lehetővé teszi a bőrápolási termékek hatékonyabb felszívódását is, így segítve a bőr hidratálását, táplálását és javítását. Az élettelen szarusejtek eltávolítása után intenzívebbé válik a bőrlégzés, eredményesebbé a hatóanyagok bejuttatása.

Kézi vagy gépi hámlasztás 

Az enyhébb koptatási formák maximum 2-3 alkalommal javasoltak hetente, a bőr állapotától függően. Érzékeny, rosaceás bőrök esetén inkább biológiai módszerekkel, faggyúsabb, vastagabb, fénykárosodott bőrök esetén mechanikai vagy kémiai hámlasztók használatával.

„Minden hámlasztási eljárást kötelező, hogy fényvédelem kövessen a nappali órákban, a hámlasztás mélységétől függően 1-3 hétig”

– tanácsolja a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet vezetője.

A kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás során különböző vegyi anyagokat használnak a bőr felső rétegének eltávolítására. A kémiai hámlasztás lehetővé teszi, hogy az elhalt bőrsejtek és a szennyeződések eltávolításával a bőr textúrája javuljon, csökkenjenek az öregedési jelek, és a bőrhibák.

„Az alfa-hidroxi savak (AHA-savak) és a béta-hidroxi savak (BHA-savak) a leggyakrabban használt savak a bőrhámlasztás során. Az AHA-k kiválóan alkalmasak a bőr textúrájának javítására, míg a BHA-k a bőr mélyebb rétegeiben lévő szennyeződések és elhalt bőrsejtek eltávolítására hatékonyabbak.”

A mikrodermabrázió

A mikrodermabrázió egy fizikai bőrhámlasztó eljárás, amely során egy készülékkel finom kristályokat vagy egyéb anyagokat használnak a bőr felső rétegének eltávolítására. A mikrodermabrázió elősegíti az elhalt bőrsejtek és a szennyeződések eltávolítását, és serkenti a bőr regenerációját. „A mikrodermabrázió hatékonyan kezeli az öregedési jeleket, a bőrhibákat és az aknenyomokat” – mondja a szakember.

Lézeres bőrhámlasztás

A lézeres bőrhámlasztás egy hatékonyabb eljárás, amely során a lézer a bőr felső rétegét elpárologtatja, hogy az új bőrréteg előbukkanjon. A lézeres bőrhámlasztásban többféle lézer van, amelyek eltérő mélységben és erősséggel hatnak a bőrre. A lézeres bőrhámlasztás hatékonyan kezeli a pigmentfoltokat, az öregedési jeleket, a bőrhibákat és az aknenyomokat. A lézeres bőrhámlasztás azonban általában drágább és fájdalmasabb, mint a kémiai hámlasztás vagy a mikrodermabrázió.

Ne habozz! Peelingezz!
Ne habozz! Peelingezz!Kyryl Gorlov / Getty Images Hungary

Savval is kezeltethetjük

Bevethető a savas bőrhámlasztás is, ami újabb eljárásnak számít. A savas bőrhámlasztás egyre népszerűbb a bőrápolásban, és számos kozmetikai termékben megtalálható. Azonban az otthoni használatra tervezett savas bőrhámlasztók csak enyhe hatást gyakorolnak a bőrre, ráadásul nem lehetünk biztosak, hogy megfelelő összetevőkből állnak. Míg a szépségszalonokban végzett savas bőrhámlasztások erősebbek lehetnek, és nagyobb kockázatot jelenthetnek a bőr károsodására. A savas bőrhámlasztás során a különböző savak hatnak a bőrre, és eltávolítják az elhalt bőrsejteket. A savak koncentrációja és típusa a bőrtípusnak és a kezelés céljának megfelelően változhat. 

Kinek mi a legjobb?

A bőrhámlasztó eljárások közül a legmegfelelőbb választás a bőr típusától, állapotától és az elvárt eredménytől függ. A kémiai hámlasztás és a mikrodermabrázió enyhe eljárások, amelyek hatásához általában több kezelés szükséges, és nem jelentenek hosszú távú hatást. A lézeres bőrhámlasztás hatékonyabb, de drágább és fájdalmasabb lehet. A savas bőrhámlasztás pedig hatékony, de kockázatot jelenthet a bőr károsodására, ha nem megfelelően alkalmazzák.

A hámlasztás tehát a kor előrehaladtával szinte elkerülhetetlen beavatkozás, viszont alaposan járjuk körül, és válasszuk ki – lehetőleg kozmetikus segítségével –, hogy melyik eljárás ideális számunkra, hogy megújuljon a bőrünk - javasolja Szakonyi Eszter, aki nemrégiben Hollandiában is saját szépségszalont nyitott.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra