A szénsavas üdítő árt az egészségnek – de mi a helyzet a szénsavas vízzel?

GettyImages-479267572

Van, aki megelégszik a csapvízzel, és van, aki sokkal szívesebben iszik szénsavas vizet szomjoltóként. Kell-e vajon aggódnia azoknak, akik az utóbbi csoportba tartoznak? Körbejártuk a témát.

A szénsavas üdítők káros hatásairól már korábban írtunk: a vesédnek is igencsak rosszat tesz, ha ilyesmit fogyasztasz, ráadásul ezek cukortartalma a legtöbbek számára láthatatlanul és alattomosan adódik hozzá a nap közben más forrásokból elfogyasztott szénhidrátmennyiséghez. Extra kalóriákat is beviszünk a legtöbb szénsavas üdítővel, vagy édesítőszereket, amelyek szintén nem a legegészségesebbek a friss kutatások szerint. Mi a helyzet a szénsavas vízzel, sokak kedvencével – kell aggódnunk miatta?

Nagy a különbség szénsavas víz és üdítő közt

Azt fontos már elöljáróban megjegyezni, hogy a szénsavas üdítőkkel szemben egy ásványvizes palackban nem találunk egyetlen grammnyi cukrot vagy édesítőt sem, és ahogyan az a fentiekből kiderül, bizony ezzel van a legnagyobb baj az édes italok esetében. 

Ezek hatása tehát máris mellőzhető azzal, ha szénsavas vizet választunk innivalóul.

Ebben ugyanúgy megvan az a kis pezsgés, amelyről a buborékos vizek kedvelői nem akarnak lemondani, mégis nullkalóriás, teljesen ártatlan innivalók. De mi a helyzet a szénsavval? Tud kárt tenni a szervezetünkben cukor nélkül?

A szénsavas víz kiváló szomjoltó, de egészséges-e?
A szénsavas víz kiváló szomjoltó, de egészséges-e?Corbis/VCG / Getty Images Hungary

Az íze máshonnan ered

Kezdjük az alapoknál. A szénsavas víz a vízhez természetesen vagy mesterségesen hozzáadott szén-dioxidon túl semmi egyebet – aromát, édesítőt, cukrot – nem tartalmazhat. Készülhet ez egyszerű csapvízből vagy kiemelkedő ásványianyag-tartalmú vízből is, az utóbbi ízét épp az ásványi anyagok adják. Ez lehet kissé sós, kissé fémes, vagy akár egy kicsit krétára emlékeztető is, attól függően, hogy milyen anyagok dúsítják.

Az, hogy mennyire pezseg a víz, a szén-dioxid-tartalom függvénye: eltérő mértékben szénsavasítják a vizeket, személyes preferencia kérdése, hogy ki mekkora pezsgést szeretne érezni szájában.

A szénsavas víz előnyei

A szénsavas víz fogyasztásának van néhány kétségkívül hasznos előnye:

segíthet a testsúly megtartásában vagy akár a fogyásban, javíthatja az emésztést, illetve a nyelési képességet.

Az előnyöket kutatások támasztják alá – ugyanúgy, mint a lehetséges kockázatokat is, amelyek ugyanakkor csekélyek, leginkább a túlzott fogyasztás esetében merülhetnek fel.

A savas víz károsíthatja a fogzománcot – de ehhez olyan mennyiséget kellene belőle elfogyasztani napi szinten, ami a kutatók szerint nem képzelhető el. Míg a szénsavas üdítőknél fokozottan fennáll ez a veszély, addig a szénsavas vizeknél ugyan elméletileg jelen van, a gyakorlatban ugyanakkor teljesen valószínűtlen, hogy valakinek azért menjenek tönkre a fogai, mert ilyen vízzel oltja szomját. Biztosra mehetsz ugyanakkor, ha étkezésekhez fogyasztod a szénsavas vizet, melynek hatását ilyenkor a fokozott nyáltermelődés ellensúlyozza.

A szénsavas vizet is lehet egészségesen ízesíteni
A szénsavas vizet is lehet egészségesen ízesíteniElizaveta Bauer / Getty Images Hungary

Legfeljebb puffadsz tőle

A következő rizikót azok ismerik jól, akik hajlamosak felpuffadni: bizony, ezt a hatást előidézheti a szénsavas víz is. Kutatásokban akkor tapasztalták, ha több mint 3 deciliter szénsavas vizet fogyasztott el a kísérletben részt vevő személy.

Ha tehát nagy mennyiségben iszol szénsavas vizet, elképzelhető, hogy hasi diszkomfortban lesz részed.

A harmadik kockázati tényezőt pedig szerencsére már megcáfolta a tudomány: a csontsűrűségre és annak összetételére nem hat az, ha ásványvizet iszol. Ugyanígy nem igaz, hogy elsavasíthatná szervezetedet az, ha fogyasztasz ebből a szomjoltóból.

Bátran fogyaszthatod tehát ezt a frissítő, kalória- és cukormentes italt: a legnagyobb baj, ami történhet veled, a puffadás, amikor sokat iszol belőle.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra