Ezért nem lehetünk Drew Barrymore-ral öribarik – szemöldökdivat, ami nem múlt el nyomtalanul

GettyImages-1246169476

Megvan a ’90-es évek szemöldökdivatja? Az egyik legkártékonyabbnak tartom, pedig voltak fura szemöldökhóbortok az évszázadok folyamán.

Ha jól sejtem, nem én vagyok az egyetlen negyvenes, aki a ’90-es években csíkra szedte a szemöldökét, mert Drew Barrymore-nak olyan jól állt – akiért mellesleg az akkori szerelmem is odavolt, ezért persze, hogy ki kellett próbálnom. Nos, Barrymore-ra csíkszemöldökkel sem hasonlítottam jobban, ráadásul, amíg a színésznő ma már szép dús szemöldökkel villoghat, addig nekem nem nőtt vissza rendesen; kínlódhatok a mindenféle ceruzákkal és porokkal. Azóta is neheztelek rá emiatt.

2000-ben segít a sminktetkó

Sebaj, ha valaki hozzám hasonlóan megjárta a ’90-es években, akkor kárpótolhatta magát a 2000-es évek sminktetoválásával, ami finomodott ugyan a kilencvenes évek markáns szemöldöktetkóihoz képest, de azért még mindig látványosan mű hatást keltett. A módszer a következő volt: a maradék szemöldököt is lekapták gyantával, és így már olyan formájú szemöldököt varrathatott magára és olyan magasságokba a kliens, amilyet csak szeretett volna. Sokan még ekkor is a vékony szemöldököt preferálták, de egy-két sorral vastagabb változatban. Ha nem akarta valaki, hogy az évek során kékesszürkére fakuló szemöldökkel járkáljon, akkor csak fogott egy szemöldökceruzát, és átrajzolta a megkopott vonalakat.

A szemöldök-tetoválást a 2000-es években még nem a természetesség jellemezte
A szemöldök-tetoválást a 2000-es években még nem a természetesség jellemezteKosamtu / Getty Images Hungary

Borotva és ceruza

Nem először folyamodtak a hölgyek a szemöldök teljes eltávolításához, hogy aztán kedvük szerinti formát festhessenek: az 1930-as években Max Factor új szemöldökdivatot teremtett azzal, hogy leborotválta a szemöldököt, majd szép vékonyan íves formában rajzolta vissza. Aki trendi szeretett volna lenni, az nem gondolkozott sokat azon, lecsupaszítsa-e a homlokát vagy sem. A középkorban pedig nem is festettek a helyére semmit, hogy ezzel is növeljék a homlok méretét. Nem volt ez másképp az ókori Egyiptomban sem. Azonban itt nem divathóbortról volt szó: Hérodotosz görög történész dokumentálta, hogy ha egy macska meghalt valaki otthonában, mindenki, aki ott élt, leborotválta a szemöldökét gyászában. 

Ha egy kutya pusztult el, a házban mindenki leborotválta az egész testét és a fejét is. 

Ezzel szemben az ókori görög és római nők gyakran érintetlenül hagyták a szemöldöküket, vagy fekete púderrel kissé elsötétítették. Mindkét kultúrában intelligensebbnek és kívánatosabbnak tartották a dús szemöldökű hölgyeket, ezért ha valakit nem áldott meg a sors bozontos és összenőtt szemöldökkel, akkor kecskeszőrrel pótolták a hiányt.

Az '50-es években újra divatba jött a természetesebb, vastagabb szemöldök
Az '50-es években újra divatba jött a természetesebb, vastagabb szemöldökSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

Újra a dús szemöldök a divat

Időről időre visszatér a dús szemöldök divatja: már az ötvenes években is kezdett vastagodni – gondoljunk csak Marilyn Monroe szépen ívelt, vastagabb vagy Elizabeth Taylor határozottan dús és sötét szemöldökére. Azonban a bozontos szemöldök kétségkívül a 80-as években élte aranykorát, amikor minden szabadon burjánzott – így a szemöldök is. 

Napjainkban a természetesen dús, de gondozott szemöldök a divat
Napjainkban a természetesen dús, de gondozott szemöldök a divatVictor Dyomin / Getty Images Hungary

Természetesen ápolt szemöldök

A 2010-es évektől újra hódít a vastag szemöldök, ami a vékonyabb vagy visszanőni nem akaró szemöldökűeknek nem a legjobb hír. Cserébe viszont egészen elképesztő termékkínálat áll rendelkezésre, hogy szemöldökzselékkel, stiftekkel és vízálló porokkal formázhassuk minél hangsúlyosabbra arcunk trendi ékességét. Ma már szerencsére a sminktetoválás is odáig fejlődött, hogy egészen élethű szemöldököt varrathatunk magunkra – így soha többé nem kell azon aggódni, hogy egy óvatlan homloktörléssel tönkretesszük a reggel 10 perc alatt felpingált műalkotást. Persze, sosem lehet tudni, mit hoz a jövő… Felmerül a kérdés, hogyan szedetjük majd le a szemöldöktetkót, ha Drew Barrymore meggondolja magát, és újra a csíkra vált.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra