Ez a gyakori hormonbetegség a személyiséget is megváltoztatja

Lontai Ildikó
szemelyiseg-valtozas-depresszio--2154414047
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy tanulmány a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők viselkedésváltozásait, valamint a betegség és az egyes személyiségtípusok közötti kapcsolatot vizsgálta. Különös eredményre jutottak.

A személyiség a gondolkodás, a viselkedés, a szokások és az érzések összessége, amelyek egy adott egyénre jellemzőek. A személyiség alakulásához a kognitív folyamatok, a genetikai tényezők, az idegrendszeri változások és a környezeti hatások is hozzájárulnak. A hormonszintek ingadozása is változásokat okoz a viselkedésben,

hozzájárulva az olyan személyiségjegyek egyéni különbségeihez, mint az agresszió, a szociabilitás és az érzelmi stabilitás.

Például a pubertás alatti hormonális változások erős hangulatváltozásokhoz vezethetnek, és hatással vannak az identitásképződésre, a társas kapcsolatokra, valamint a személyiségfejlődésre a serdülőkorban. A pajzsmirigybetegségek is okozhatnak változást a személyiségben, miután a pajzsmirigy két fontos hormont termel, a tiroxint (T4) és a trijód-tironint (T3).

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete a viselkedés megváltozása
A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete a viselkedés megváltozásaTanja Ristic / Getty Images Hungary

A pajzsmirigy-alulműködés komoly lelki tüneteket is okozhat, amiből a beteg környezete eleinte csak annyit érzékel, hogy az illetőnek megváltozott a viselkedése, befordult és kedvetlen lett.

A depresszió például igen gyakori kísérője a pajzsmirigy-zavaroknak. Az érintettekre fásultság, kedvetlenség, általános letargia jellemző. Éppen ezért, ha ilyen tüneteket tapasztalunk magunkon vagy családtagjainkon – amihez esetleg testsúlyváltozás, aluszékonyság és figyelemzavar is társul – akkor érdemes először egy átfogó laborvizsgálatot végeztetni.

Összefüggés van a személyiség változásai és a pajzsmirigybetegségek között

A Psychology Today szaklapban megjelent írás szerint van összefüggés a személyiség változásai és a pajzsmirigyproblémák között. A D-típusú személyiséggel rendelkezők esetében a pajzsmirigy-alulműködés tovább erősítheti a lelki tüneteket.

A D-típusú személyiség jellemzője a negatív érzelmi színezet, aggodalom, az ingerlékenység, a gyakori boldogtalanság érzés, a depresszióra való hajlam és a társas gátoltság.

A D-típusú személyiséggel rendelkező emberek nehezen tudják kommunikálni érzelmeiket, ezért sokszor befelé fordulóknak tartják őket. Korábbi vizsgálatok szerint ez a fajta személyiség a szív- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus fokozott kockázatát is hordozza. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban a D-típusú személyiségjegyek gyakrabban felfedezhetőek a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknél.

A D-típusú személyiségjegyű embereket gyakran tartják befelé fordulónak
A D-típusú személyiségjegyű embereket gyakran tartják befelé fordulónakFarknot_Architect / Getty Images Hungary

A tanulmányban egy online felmérés segítségével gyűjtöttek adatokat a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőktől, és sokkal nagyobb számban voltak köztük D-típusú személyiséggel rendelkező egyének, mint az általános populációban.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők 34,4 százalékára a D-típusú személyiségjegyek voltak jellemzőek.

A D-típusú személyiséggel rendelkező emberek még inkább küzdenek a depresszió, a szorongás és a fáradtság tüneteivel, amelyek a pajzsmirigy-alulműködés gyakori társbetegségei is. Ez hozzájárulhat a rosszabb mentális állapothoz és a viselkedés drasztikus változásához. A tanulmány ezért hangsúlyozza a lelki tünetek és a személyiségi tényezők figyelembevételének fontosságát a pajzsmirigy-alulműködés kezelésében. Hiszen azoknak az embereknek, akik személyiségükből adódóan eleve hajlamosabbak a depresszióra, pajzsmirigybetegség esetén még súlyosabb tünetekkel kell szembenézniük.

Van egy teszt, amely segítségével jobban megismerheted a párod személyiségét – olvasd el az erről szóló cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek