18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Soha ne zuhanyozz kontaktlencsében, akár meg is vakulhatsz

GettyImages-85570382

El kellett távolítani az egyik szemét annak a nőnek, aki kontaktlencsét viselt zuhanyozás közben, mert a szemét megfertőzte egy csapvízben élő parazita.

A vizsgálatok szerint a brit nő a ritkának számító, vakságot okozó úgynevezett Acanthamoeba keratitis parazitafertőzés miatt vesztette el látását, amely a szaruhártyát támadja meg. A probléma mindenkit veszélyeztet, de leggyakrabban kontaktlencse-viselőknél fordul elő.

Úgy érezte, mintha homok lenne a szemében

Az 54 éves Marie Mason arra a következtetésre jutott, hogy a kórokozó zuhanyzás közben került a szemébe, amikor épp a harmincnapos kontaktlencséjét viselte, amit fürdés közben sem távolított el.

A kontaktlencsét soha ne tisztítsuk meg csapvízzel
A kontaktlencsét soha ne tisztítsuk meg csapvízzeljjpoole / Getty Images Hungary

A fertőzés tünetei között említette a szemfájdalmat, a homályos látást, valamint úgy érezte, mintha állandóan homok ment volna a szemébe

Az orvosok szerint, ha zuhanyzás vagy fürdés közben kontaktlencsét viselünk, vagy a lencsét csapvízzel tisztítjuk, nagyobb eséllyel kapjuk el a szaruhártyát károsító fertőzést, amely szakszerű orvosi beavatkozás nélkül óriási fájdalmat és rosszabb esetben akár vakságot is okozhat.

John Dart, az Egyesült Királyság UCL Szemészeti Intézetének tiszteletbeli professzora a BBC News-nakelmondta: ha a fertőzés nem is jár vaksággal, a tapasztalatok szerint csaknem a fertőzöttek fele látásromlást szenved.

Az orvosok a fertőzés után öt évvel döntöttek úgy, hogy eltávolítják a brit nő bal szemét, amit azután protézissel pótoltak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra