Ez történik, ha a szellentést sokáig visszatartod – Tényleg bele lehet halni az udvariasságba?

GettyImages-1157983170

A legtöbb ember 5-23 alkalommal szellent egy átlagos nap során, vagy legalábbis szellentene, mivel a társadalmi nyomás hatására sokan megpróbálnak ellenszegülni a természetes ingernek.

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy akár az első randin, akár egy céges találkozón, vagy mondjuk egy repülőgépen ülve udvariasan akartunk eljárni, ezért visszatartottuk a szellentésünket. Mondanunk sem kell, ez elég kényelmetlen tud lenni, de vajon veszélyes lehet az egészségre nézve is, és ha igen, akkor mégis mekkora kockázatról beszélünk? Meg lehet úszni enyhe lefolyású bélbántalmakkal, vagy végzetes következményei is lehetnek? Itt a válasz a kínzó kérdésre!

Egyáltalán miért szellentünk?

Minden alkalommal, amikor eszel vagy beszélsz, levegőt nyelsz le, miközben a vastagbeledben az ételek – különös tekintettel a brokkolira, a babra és a tejtermékekre – emésztésekor bélgázok keletkeznek – írja a Lifehacker. Amikor pedig felesleges gáz halmozódik fel az emésztőrendszerben, a szervezetednek módot kell találnia arra, hogy megszabaduljon tőle. Ilyenkor tör rád a szellentési inger.

Még ha büdös is, jobb kint, mint bent
Még ha büdös is, jobb kint, mint bentAaronAmat / Getty Images Hungary

Mennyire veszélyes visszatartani a szellentést?

Ha nem engeded szabadon távozni a szeleket, az emésztési zavarokat, puffadást és fájdalmat okozhat. Ráadásul, amint arra a Healthline rámutat, a szellentés visszatartása szociális stresszhez vezethet, ami csak tovább fokozza a fizikai kényelmetlenséget. Szerencsére azonban rendkívül kevés tudományos bizonyíték utal arra, hogy ez az átmeneti kellemetlenség súlyos egészségügyi problémákat idézhet elő.

Néhány ritka eset kivételével a gáz mindig megtalálja a kiutat.

Jó, de mi történik, ha visszatartom?

Nem biztos, hogy ezt tényleg tudni akarod, ezért csak saját felelősségre olvass tovább. A megrekedt gáz egy része átjuthat a bélfalon, majd újra felszívódhat a véráramban, míg végül a tüdőn keresztül a lélegzettel együtt távozik. Igen, ez kicsit olyan, mintha a szádon keresztül szellentenél.

Az egyetlen ok, ami miatt a szellentés visszatartása komoly kockázatot jelenthet, az a vastagbél elzáródása, mivel a bél ettől szétpukkadhat, akárcsak egy léggömb. „Ez azonban csak kritikus állapotú betegeknél fordul elő, és náluk is nagyon ritkán” – közölte megnyugtatásul dr. Lisa Ganjhu gasztroenterológus a Women's Health című lapban.

Vastagbél-elzáródás esetén nem szabad visszatartani a szellentést
Vastagbél-elzáródás esetén nem szabad visszatartani a szellentésttumsasedgars / Getty Images Hungary

Akkor nem lehet belehalni?

A témában végzett csekély számú kutatások alapján valószínűsíthető, hogy nem a szellentés visszatartása lesz a halálod elsődleges oka, mindaddig, amíg vastagbél-elzáródás következtében nem kerülsz kritikus állapotba. Technikailag ugyan előfordulhat, hogy éppen akkor ér utol a vég, amikor ellenállsz a nyomásnak, de ez nyilvánvalóan nem tekinthető ok-okozati összefüggésnek.

Hogyan lehet csökkenteni a szellentések számát?

Mindenekelőtt úgy, hogy jobban odafigyelsz rá, hogy mi kerüljön a gyomrodba, és kevesebbet fogyasztasz az alábbi, „gázos” élelmiszerekből:

  • bab- és lencsefélék
  • brokkoli, kelbimbó és más keresztes virágú zöldségek
  • gyümölcsök, zabkorpa és más, oldható rostokban gazdag élelmiszerek
  • tejtermékek (laktóz)
  • szorbit

Ezen túl érdemes ügyelned arra is, hogy lassabban egyél és igyál, hiszen így kevesebb levegőt nyelsz le. Ha a probléma továbbra is fennáll, tanácsos orvoshoz fordulnod, mert elképzelhető, hogy valamilyen komolyabb egészségügyi probléma, például irritábilisbél-szindróma (IBS) áll a háttérben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra