Hiába oltunk ellene, Magyarországon is újra terjed a veszélyes vírus

GettyImages-1432526697
Olvasási idő kb. 3 perc

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel.

A megbetegedés ellen a magyar gyermekeket immunizálják, csecsemőként, egyévesen és hatévesen, majd hatodik osztályban is kapnak oltást kialakulásának megelőzésére. Az életkoruk miatt még oltatlan csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt a kór, figyelmeztetett közleményben a Semmelweis Egyetem.

Korábban legfeljebb évi egy-két gyereknál állították fel pertussis, azaz szamárköhögés diagnózisát, az idei év első negyedévében ugyanakkor már tizenkét ebben a betegségben szenvedő gyermeket találtak Magyarországon.

A szamárköhögés a még oltatlan csecsemőkre a legveszélyesebb
A szamárköhögés a még oltatlan csecsemőkre a legveszélyesebbSally Anscombe / Getty Images Hungary

„Elhúzódó, több mint két hete tartó köhögési rohamok, ezek következtében kialakuló hányás és szamárhangszerű légvétel esetén fel kell merülnie a gyanúnak, hogy szamárköhögésben szenved a beteg” – árulta el a gyanújeleket a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa, dr. Pék Tamás.

A megbetegedés első szakasza a lappangási időt követően egy-két hétig tart, enyhe tünetekkel jár. orrfolyás mellett száraz köhögés jelenik meg, a gyermek nem lázasodik be.

Ezt követi az akár hat hétig tartó, szamárhangszerű köhögéssel járó második szakasz.

Ez csecsemőknél nagyon veszélyes lehet: a köhögési rohamok miatt apnoé is kialakulhat, amikor a gyerekek nem vesznek levegőt, így fulladás vagy szívleállás következtében akár halál is bekövetkezhet.

A környező országokban szamárköhögés-járvány van

Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is terjed a betegség, ezért nem meglepő, hogy nálunk is megjelent. Azoknak, akik gyermeket terveznek, azt javasolják most, hogy adassák be felnőttként is a megbetegedés elleni oltás emlékeztető adagját, hogy ezzel is védjék születendő gyermeküket. A háziorvosok írhatják ki a patikában megvásárolható oltóanyagot.

Az oltott gyermekek is megbetegedhetnek egyébként szamárköhögéstől, de esetükben nagyon enyhe lesz a lefolyás.

Azokat, akiknél igazolódik a fertőzöttség, antibiotikumra van szükség, dr. Pék Tamás szerint a családtagok kezelése is indokolt lehet, hogy ne adják át újra meg újra egymásnak a megbetegedést. A szamárköhögés ugyanis minden életkorban elkapható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek