Ha ez történik veled reggel, komoly veszélyben foroghatsz

GettyImages-521815364

Amikor gyakran előfordul ez a tünet, fontos, hogy orvoshoz fordulj! Ez a betegség csendben támad, és sokszor félrediagnosztizálják.

A fibromyalgia elsősorban a központi idegrendszer problémája. A fájdalom érzékelésében és feldolgozásában zavarok alakulnak ki, emiatt extrém fájdalomérzékenység jelentkezik. A súlyos betegség okát egyelőre nem találja az orvostudomány. Jelenleg gyógyíthatatlan, de a tünetek enyhítésére van mód. 

Depresszióval társulhat 

A betegség általában 25 és 55 év között jelentkezik, és a nőket inkább érinti. Több altípusa van. Az elsőnél az extrém fájdalomérzékenységhez nem társul egyéb tünet, míg más formájánál komoly depresszió is kísérheti. Akad olyan beteg is, akinél a depresszió az elsődleges, és emellett szenved a fibromyalgia tüneteitől. Az utolsó csoportba azok tartoznak, akiknél valamilyen lelki eredetű probléma csúcsosodik ki a fájdalomérzetben. 

A rossz hangulat, az állandó fáradtság intő jel lehet
A rossz hangulat, az állandó fáradtság intő jel lehetJacques Julien / Getty Images Hungary

Az angol egészségügyi szolgáltató oldalán felsorolja a betegség tüneteit.

A testszerte jelentkező fájdalom, a fejfájás, vagy az, hogy a hideget és a meleget extrém módon érzékeled, csak néhány a lehetséges jelek közül.

Ám megemlítenek egy olyan tünetet is, ami sokunkkal előfordul, és talán nem is gondoljuk, hogy ez súlyos betegség miatt lehet. Ez pedig a reggeli fáradtság.

A sötétben tapogatóznak 

A fibromyalgiában szenvedők ugyanis sokszor akkor is fáradtan és leverten ébrednek, ha amúgy nyugodtnak tűnt az éjszakájuk, és eleget aludtak. Ennek az az oka, hogy a betegség miatt nem tud az érintett elég mélyen aludni, ezért nem is képes a felfrissülésre.

A fibromyalgia a nőknél fájdalmas menstruációval is társulhat
A fibromyalgia a nőknél fájdalmas menstruációval is társulhatKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Az okokat egyelőre csak sejteni vélik a szakemberek, de felmerült az is, hogy esetleg az agyban változik meg valamely anyag szintje, és emiatt kap a központi idegrendszer téves üzeneteket a fájdalommal kapcsolatban. Azonban az sem kizárt, hogy a fibromyalgia kialakulásának lehetnek genetikai, örökletes okai, vagy valamilyen fertőzés, esetleg a stressz játszhat szerepet a tünetek megjelenésében. 

Súlyos betegség változatos tünetekkel

A tünetek súlyossága változhat; erősödhet, vagy akár el is tűnhet egy időre. A fibromyalgia gyakran társul memóriaproblémákkal, szédüléssel, zsibbadó, szúró érzéssel a végtagokban, szorongással, vagy a nők esetében fájdalmas menstruációval.

A szakemberek úgy sejtik, hogy a stressz is felelhet a súlyos betegség kialakulásáért
A szakemberek úgy sejtik, hogy a stressz is felelhet a súlyos betegség kialakulásáértPaul Harizan / Getty Images Hungary

Mivel ennyire sokféle jele lehet a betegségnek, ezért nehéz diagnosztizálni. Gyakran hosszú ideig a tüneteket próbálják kezelni, míg aztán kiderül, hogy mi okozza valójában a problémát. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra