Nagyot hibázol, ha így strandolsz: veszélyes lehet

Strand-naptej-veszély-medence-zuhany
Olvasási idő kb. 2 perc

A tapasztalatok szerint annak ellenére kevesen használják a medencébe lépés előtt a zuhanyokat a strandokon, hogy erre szinte mindenütt tábla is felhívja a figyelmet. Pedig ez nem csak a felhevült testre leselkedő veszélyek miatt lenne fontos.

A strandolás veszélyeiről az RTL Híradó számolt be: több fővárosi strandon és uszodában jártak, amely során kiderült, hogy kevesen vesznek zuhanyt medencézés előtt.

Szinte minden hazai strand és uszoda területén táblák figyelmeztetik a fürdőzni és úszni vágyókat a medencébe lépés előtti teendőkről: használjanak lábmosót, illetve zuhanyozzanak le. 

Veszélyes helyzetet teremthetünk a strandokon, ha kihagyjuk a zuhanyzást
Veszélyes helyzetet teremthetünk a strandokon, ha kihagyjuk a zuhanyzástOláh Tibor / MTI

Veszélyes betegségek terjedhetnek a strandokon

A figyelemfelhívó táblák ellenére a törzsközönség szerint még mindig alig vannak, akik élnének a zuhanyzás adta lehetőséggel, holott több kabin is található erre a célra a medencék mellett. A riport tanulsága szerint szinte csak a rendszeres vendégek tartják be ezeket a szabályokat. 

„A bőrünkön lévő naptej, dezodor, kozmetikum is olyan tápanyagot jelenthet a baktériumok számára, amelyek miatt azok elszaporodhatnak a medencevízben”

– hívta fel a veszélyes szokásra a strandolók figyelmét Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) vezető szakértője. 

Mint azt elmondta, ezek az anyagok ráadásul a strand medencéiben lévő fertőtlenítő anyaggal, a klórral is reakcióba léphetnek. A medence vize ettől kellemetlen szagúvá válhat, sőt irritálhatja a strandolók szervezetét. A víztisztítás viszont elengedhetetlen a biztonság érdekében, azért, hogy a fürdőzők szervezetébe ne kerülhessen problémát jelentő kórokozó.

Gera Krisztián, a Budapest Győgyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) üzemeltetési vezetője elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a budapesti fürdők vize olyan tiszta és egészséges legyen, mint a csapvíz, de nem tudnak minden strandolót ellenőrizni. 

A fürdőzők is segíthetnek 

Egy igazán meleg napon több ezer ember is megfordul a budapesti strandokon. Az RTL Híradója szerint nem csak a zuhanyzás hiánya lehet veszélyes, sokan papucsot sem hordanak a medencék között, illetve hiába lenne kötelező a strandokon és az uszodákban is, vannak, akik úszósapkát sem használnak az úszómedencékben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek