Így előzd meg a strandfertőzéseket: bőrgyógyász mondja el a legfontosabb tudnivalókat

Kovács Eszter
GettyImages-1471663055
Olvasási idő kb. 6 perc

Végre elindult a strandszezon, ahhoz azonban, hogy a fürdőzésből csak a kellemes élmények maradjanak, ismernünk kell, miként védekezhetünk az esetleges strandfertőzések ellen.

A melegben szinte mágnesként vonzanak minket a strandok, a folyók és tavak hűsítő vizei, emellett sokan a meleg vizes fürdőket is kedvelik. Dr. Geszti Franciska bőrgyógyász mondja el a Díványnak, mire kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy ép bőrrel megússzuk a fürdőzést.

Csak ellenőrzött vízminőségű helyet válasszunk strandolásra

Attól függően kell felkészülnünk az úszkálásra, hogy hová készülünk; természetes vizet választunk, épített strandra megyünk, vagy éppen az otthoni medencét használjuk.

Odafigyeléssel megelőzhetjük a strandfertőzéseket
Odafigyeléssel megelőzhetjük a strandfertőzéseketBicho_raro / Getty Images Hungary

„A strandolásra engedélyezett vizek minőségét, legyen szó épített uszodáról vagy természetes fürdőhelyekről, rendszeresen ellenőrzik. Amennyiben a mért értékek mikrobiológiailag vagy kémiailag nem felelnek meg a követelményrendszernek, akkor a strandot bezárhatják, a fürdőhasználatot felfüggesztik” – mondja dr. Geszti Franciska. – „Az otthoni medencéknek megvan az az előnye, hogy csak családtagok használják, de bele kell tanulni még a kisebb méretű medencéknél is a megfelelő pH-beállítás, algagátlás szakmájába, mert kellemetlen meglepetésekben lehet részünk, ha ezeket elmulasztjuk. A nem kijelölt természetes fürdőhelyeknél nem tudjuk, hogy a sodrás, áramlás, folyómeder milyen veszélyeket rejthet, emellett a vízminőségre sincs biztosíték, lehet, hogy a közelben csatorna vize jut bele.”

Az sem mindegy, hogy az otthoni medencék, az épített strandok vizét milyen anyagokkal fertőtlenítik.

„A fertőtlenítésre használt vegyszerek problémát okozhatnak az arra érzékeny bőrűeknél. Még a megengedett érték is okozhat irritációt, kifejezett bőrszárazságot az úszás után, azonban az otthoni hobbivegyszerezés akár súlyos kontaktérzékenységhez, kémiai égési sérülésekhez is vezethet, ha nem jól használjuk azokat” – figyelmeztet a bőrgyógyász.

Milyen kórokozóktól kell tartanunk a strandokon?

Többféle kórokozó is lesben áll a strandokon, azonban ezek ellen hatékonyan védekezhetünk.

Pancsolás után mindig cseréljük le a vizes fürdőruhát, ezzel megelőzhetjük a fertőzéseket
Pancsolás után mindig cseréljük le a vizes fürdőruhát, ezzel megelőzhetjük a fertőzéseketPeter Cade / Getty Images Hungary

„A meleg nyári napokon nem csak mi, hanem a baktériumok, gombák is elemükben vannak. Ha lehet, semelyik testnyílásunkba ne kerüljön a strand fürdővize, és fürdőzés, úszás után mindig érdemes lezuhanyozni.

  • A gombák nagyon szeretik a nedves, összefekvő területeket, például a lábujjközöket,

Így védekezzünk a strandfertőzések ellen

A fertőzések ellen a megelőzéssel tehetjük a legtöbbet.

„Úszás után a vizes fürdőruhát feltétlenül érdemes levenni, kiöblíteni. Ezzel nemcsak a bőrünknek teszünk jót, de a fürdőruha élettartamát is megnövelhetjük.

Az uszodaszemölcsöket okozó vírusokkal az emberek több mint 80% átfertőzött. A tünetek, vagyis a szemölcsök megjelenése az adott ember bőrének adottságától is függ. Nagyobb eséllyel alakul ki szemölcs gyerekeknél, időseknél (vékonyabb, kevésbé ellenálló a bőrük), atópiás dermatitisben szenvedő, száraz bőrű egyéneknél.

A nemi betegségek terjedésétől azonban nem kell tartanunk, ezeket nagyon nehezen kaphatjuk el, azonban nem teljesen kizárt. Ezekről a kórokozókról tudni kell, hogy nagyon érzékenyek a hőmérséklet-változásra, a fertőtlenítő szerekre. Arra ügyeljünk, hogy mindig csak a saját tiszta törölközőnket használjuk” – figyelmeztet a szakember.

Termálvizek és jakuzzi

Sokakat érdekel, hogy a meleg vizű fürdők vajon nagyobb veszélyt jelentenek-e fertőzés szempontjából, mint a hideg vizes strandok?

A strandokon lévő jakuzzi használata után mindig zuhanyozzunk le
A strandokon lévő jakuzzi használata után mindig zuhanyozzunk leJosuOzkaritz / Getty Images Hungary

„A források meleg gyógyvizei és a fürdőkben lévő közösségi jakuzzi magas hőmérsékletű vize más a fertőzések szempontjából. A forrásvizek gyakran természetesen tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek a kórokozók szaporodását gátolják, ilyenek például a jódos vizek.

A jakuzzikban, a meleg bugyborékoló vízben számos kórokozó nagyon jól érzi magát, ezért ennek használata után is javasolt a zuhany, fürdőruhacsere és a strand területén a papucs viselete” – tanácsolja a bőrgyógyász.

Készítsük fel az immunrendszerünket a kórokozók ellen

A megelőzés mellett az erős immunrendszer is segít abban, hogy kivédjük a fertőzéseket.

„Szerencsére nyáron sok finom zöldség és gyümölcs elérhető, ezek közül jó néhány tartalmaz természetes vírusellenes összetevőket, ilyen például az áfonya. Ne felejtsünk el elég folyadékot fogyasztani, és a rövidebb nyári éjszakák ellenére is legyen meg a megfelelő mennyiségű alvás. Az alapos kézmosást télen, nyáron hangsúlyozni kell, de a strandokon meg kiemelten fontos, hogy evés előtt az uszodavizet lemossuk a kezünkről. A D-vitamin ugyan nélkülözhetetlen az immunrendszerünk egészséges működéséhez, de emiatt nem szabad a napkrémet elfelejteni, sőt fürdőzés, törülközés után mindig újra kell kenni a fényvédőt!” – mondja dr. Geszti Franciska.

Ha arra is kíváncsi vagy, melyik a világ 10 legszebb tengerpartja, kattints erre a cikkünkre!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek