Ez a szokatlan módszer segített Szilágyi Áronnak aranyat nyerni

GettyImages-1330372123
Bagyinka Tímea

A sportban az egyik legfőbb motiváció a sikerélmény, melynek megélése egyértelműen a teljesítményben és annak fokozásában mérhető. De nem elég pusztán az izmokra összpontosítani, a kognitív képességek, a memória, az emlékezet, a reakcióidő, a figyelem, az összpontosítás és a flexibilitás mind-mind kellenek az aranyéremhez.

Lázár Tibor dobtanár, dobos (DJ Bootsie Trió, ex-Zagar, ArcadeNoe), producer (Occam) neve és egyedülálló fejlesztő módszere Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó 2021-es győzelmével bizonyított. Azóta már több kiemelkedő kvalitású versenyzővel is megkezdték a közös munkát. Együtt dolgozik többek között az FTC és a magyar vízilabda-válogatott kapusával, Vogel Somával és kapustársával, Szakonyi Dániellel, valamint az FTC kézilabdakapusával, Győri Kristóffal és Majoros Bence asztaliteniszező-olimpikonnal is. De mi köze van a zenének, a dobolásnak a teljesítmény fokozásához?

Tibor alapötlete az volt, hogy dobfelszerelésen végezzenek olyan gyakorlatokat, amelyek a mozgást, függetlenítést, reflexeket, a szem-kéz koordinációját és koncentrációját fejlesztik. Szilágyi Áronnal heti egyszer találkoztak, és egyszerre nem többet, mint a klasszikus 60 perces tanórák idejét használták fel gyakorlásra. A visszajelzések alapján két hónap közös munka után kezdte el Áron érezni a dobleckéknek a vívására tett pozitív hatását, jobb lett a ritmusa és még összeszedettebbé vált a mozgása. A várt eredmény sem maradt el, megnyert két világkupa-fordulót, szerzett egy ezüstérmet, majd meglett az olimpiai aranyérem is. Áron győzelmében Tibor biztos volt, de így is óriási élményt és büszkeséget jelentett neki, hogy személyesen ő és a módszere is részese lehetett a felkészülésnek.

Lázár Tibor dobtanár speciális módszere révén hozzájárult Szilágyi Áron győzelméhez
Lázár Tibor dobtanár speciális módszere révén hozzájárult Szilágyi Áron győzelméhezDancs Enikő Bianka / Occam press photo

A sportokban és a dobolásban sok közös van

Lázár Tibor szerint ahhoz, hogy jó teljesítményt érjünk el egyikben vagy másikban, a jó erőnlét és állóképesség mellé tudni kell összetett, komplex mozdulatokat pontosan és gyorsan elvégezni. Laikusként gondolhatjuk, hogy a kezek és a lábak vezetik a dobost vagy a versenyzőt, pedig ha jobban belegondolunk, nyilvánvaló, hogy az agy a vezérlőközpont. Dobolással, precíziós gyakorlatok végzésével segíthetjük a függetlenítést a sportban is. "Ez azt jelenti, hogy a végtagok – kezek és lábak egyaránt – egymástól függetlenül pontosan végre tudják hajtani a feladatukat, segítve ezzel a sportoló edzésen és versenyen megmutatkozó ösztönös és tanult mozdulatait is" – magyarázza a Dívány olvasóinak a dobtanár-zenész.

Szilágyi Áron a sport és a dob összefüggéseit tapasztalja meg Lázár Tibornál
Szilágyi Áron a sport és a dob összefüggéseit tapasztalja meg Lázár TibornálSzabó Sipos Gergő / saját

A gyenge oldal felzárkóztatása

"Mindenkinek van erősebb és gyengébb oldala, mind a kezek, mind a lábak munkáját tekintve, sőt, ez a dominancia a teljes test működtetésére is vonatkozik" – avat be minket Lázár Tibor. "Ugyan az emberi test szimmetrikus elrendezésű, funkcióit tekintve mégis aszimmetrikus. Az egyik felének mindig jobb a teljesítőképessége az ellenkező oldali testrészekkel szemben, ezért azt akár sportolás, akár mindennapos tevékenységeink közben öntudatlanul is előnyben részesítjük. Ennek hátterében az agyféltekék aszimmetrikus működése áll. Így természetesen a legkiválóbb olimpikonjainknak is van erősebb és gyengébb keze és lába is" – világít rá egy fontos sajátosságra Lázár Tibor, hozzátéve:

"Vannak azonban sportok, például a labdajátékok és azon belül a kapus poszt, ahol kiemelten fontos, hogy a játékos mindkét oldala hasonlóan erős és ügyes legyen, hogy a kapuja mindkét felét ugyanolyan eredményességgel tudja védeni."

Mennyire ijednek meg a sportolók a dobolástól? A dobtanár tapasztalata szerint ha van is bennük kétség az első foglalkozás előtt, az hamar köddé válik. Önbizalmat ad nekik, hogy egyre ügyesebbek, és az, hogy olyan fejlesztést kapnak, amit az ellenfél szinte biztos nem. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra