Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek napi sóbevitele ne haladja meg az 5 grammot. Csakhogy a legtöbb ételünk önmagában túllépi ezt a mennyiséget. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomással (hipertónia) hozható összefüggésbe, amely a szívroham és a szélütés vezető oka. De ugyanúgy aggodalomra adhat okot, hogy a só a gyomorrákkal és a vesebetegséggel is kapcsolatba hozható.
A túl sok só súlyos betegségeket okoz
A túlzott cukorfogyasztással ellentétben – amely fogszuvasodást, súlygyarapodást, bőrproblémákat és hangulatingadozást okozhat – a túl sok só hatásai rejtve maradnak. Nincsenek látható tünetek vagy mellékhatások. Az elfogyasztott só (nátrium-klorid) 85 százaléka már az ételeinkben van, ami nagyon megnehezíti az irányelvek betartását. Az emberek nem is tudják, hogy bizonyos ételekben mennyi rejtett só van. Sót leginkább az alábbi élelmiszerekkelviszünk be: szalonna, készételek, cheddar típusú sajtok, pizza, leves, sonka/pácolt húsok, sós vaj, kolbász, sült bab, reggeli gabonapelyhek, kekszek, burgonyachips, tésztaszószok és az alaplé.
Szintén sokat tartalmaznak még a füstölt élelmiszerek (hús, hal, sajt, tofu); szószok és ízesítők, mint a ketchup, a szójaszósz, a salátaöntetek és a mártásgranulátumok; sós lében eltett ételek, például szardella és olíva; valamint a fermentált és savanyított ételek. Egyes húspótlók, például a növényi alapú hús- és halféleségek szintén magas sótartalmúak lehetnek.
Egy új tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők naponta több mint kétszer annyi nátriumot fogyasztanak, mint a nekik ajánlott 1,5 gramm. A napi átlagos nátriumfogyasztás 3 gramm volt, és a résztvevők 89 százaléka túllépte az ajánlott mennyiséget. A szakértők a Betegség-ellenőrzési Központ (CDC) NHANES kutatásának 3170 résztvevője adatait használták fel. A mintába 20 évnél idősebb, szív- és érrendszeri betegséggel diagnosztizált férfiak és nők kerültek, a csoport többsége 65 év feletti fehér volt, több mint fele férfi (56,4 százalék), és túlsúlyos.
A túlzott sófogyasztást gyakran a korlátozott élelmiszer-választék következményének tartják, az új tanulmány megcáfolta ezt a feltételezést. A legnagyobb nátriumbevitelű csoport a magasabb jövedelműek és a főiskolai vagy annál magasabb végzettséggel rendelkezők körében volt. A szerzők szerint ők pontosabban jelenthették a fogyasztásukat, ami hozzájárulhatott a váratlan eredményekhez.
Gyomorrák és vesebetegség, többek között...
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran sózzák az ételeiket, körülbelül 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki gyomorrák, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztanak az ételízesítőből.
Egy 2023 decemberében közzétett elemzés pedig a só vesére gyakorolt hatását vizsgálta, több mint 460 ezer felnőtt résztvevővel négy éven keresztül. Az alanyok arról számoltak be, hogy milyen gyakran nyúltak sószóróhoz: soha, ritkán, néha, gyakran vagy mindig. A betegség kockázata 2 százalékkal nőtt az alkalmi, 5 százalékkal a gyakori sózók és 6 százalékkal azoknál, akik azt mondták, hogy mindig tesznek az ételeikhez.
Az átlagember túl sok sót fogyaszt?
Számos kutatás vizsgálta, hogy miért vágynak olyan sokan a sós ételekre. A probléma az, hogy finomak. Ez egy természetes ízfokozó, nem szeretjük az ízetlen vagy keserű ételeket; sós vagy édes ízekre vágyunk, és minél többet eszünk belőle, annál inkább kívánjuk. A jó hír az, hogy az ízlelőbimbók alkalmazkodni tudnak a kevesebbhez, de
nem szabad hirtelen elhagyni, hanem fokozatosan kell csökkenteni a bevitt sómennyiséget, nagyjából három-öt hét alatt.
A konyhasó legfőbb összetevője, a nátrium természetesen előforduló ásványi anyag, amely kis mennyiségben szükséges az emberi egészséghez. Segít egyensúlyban tartani a vizet a szervezetben, támogatja az izmok és az idegek megfelelő működését is.
Azonban növeli a szervezet vértérfogatát. Ennek hatására nő a vérnyomás. A megnövekedett vérnyomás arra kényszeríti a szívet, hogy keményebben dolgozzon, ami végül növeli a szívbetegség kockázatát. A túlzott nátriumfogyasztást már régen összefüggésbe hozzák az artériák keményedésével és merevségével, valamint az érelmeszesedéssel.
Egy tanulmány ijesztő összefüggést talált egy étrend-kiegészítő, a szívbetegségek és a stroke kockázata között. Tudj meg többet a témáról az alábbi cikkünkből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés