Emlékszel a Beverly Hills, 90210 fekete bombázójára? Negyedik stádiumú mellrákkal küzd!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ez alkalomból Shannen Doherty saját fotóit tervezi közzétenni a betegségről. A Beverly Hills, 90210 sztárja negyedik stádiumú emlőrákkal küzd, fotóival pedig az a célja, hogy bátorítsa követőit, minél előbb kezdjenek el szűrővizsgálatokra járni.

„Az emlőrák elleni küzdelem hónapjában szeretnék fotókat és tudást megosztani a saját személyes utamról az első diagnózistól kezdve. Remélem, hogy ezáltal mindannyian képzettebbek leszünk, és felismerjük a rák megjelenését” – írta az 50 éves Doherty, akinél 2015-ben diagnosztizáltak emlődaganatot, így immár 6 éve él együtt a betegséggel.

A sztár egyik első képén kemoterápia után látható, ahol az orrvérzését igyekszik csillapítani. Rettenetes állapotban volt, ahogy írja az Instagramon, de felvidította magát azzal, hogy vicces pizsamát húzott, amit egy barátjától kapott (lásd a második képen). Ez jó volt arra, hogy ebben a lehetetlen helyzetben el tudja nevetni magát. „A humor megtalálása segített túllépni azon, ami lehetetlennek tűnt. Remélem, mindannyian megtaláljuk a humort a lehetetlenben” – zárta sorait a sztár.

Az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nők leggyakoribb daganatos betegségeként tartja számon mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Utóbbiak lakosai körében a várható élettartam növekedése, a városiasodás és a modern életvitel következményeként gyors mértékben nő a betegség előfordulása, rosszabb halálozási mutatóikért pedig a későbbi stádiumban történő felismerés okolható.

Október hónap ezért minden évben az emlőrák elleni küzdelem jegyében, a betegségtudatosság növelését támogató munkával telik, ráirányítva a figyelmet a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára. A kampány első napja október 1-je, október harmadik hetét 2009 óta a ritkábban előforduló, de általában háttérbe szoruló férfiemlőrák elleni küzdelemnek szentelik az aktivisták.

Oszd meg másokkal is!
Mustra