Nagymamám mindig azt mondta, ha ezt érzem, az a sebgyógyulás jele: igaza volt

GettyImages-1581620402
Olvasási idő kb. 5 perc

A régieknek sok olyan meglátása van a betegségek, sebek gyógyulása kapcsán, ami furcsának hangzik. Egy ilyen tézist járunk most körbe, mely meglepő módon igaz.

Biztosan mindenkit figyelmeztettek már élete során arra, hogy ne vakarja a sebét, bármennyire is viszket az, inkább örüljön annak, hogy ez a kellemetlenség a gyógyulás jele. Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy ez az állítás maximum annyira megalapozott, minthogy a szúnyogcsípésre a körmünkkel ikszet vésve megállíthatjuk annak viszketését, ám a valóságban tényleg a gyógyulás jele a viszketés – és tényleg nem szabad piszkálni a sebet, ha ezt érzed.

A sebgyógyulás tényleg jár némi viszketéssel is

A bőrszövetet idegek hálózata szövi át, amelyek minden típusú irritációra azonnal reagálnak. Ettől érzed azt, ha egy rovar mászik rajtad – és azt is, ha egy sebed gyógyulási folyamata zajlik éppen. Ez ugyanis bőrstimuláció érzetét kelti, amit az agy viszketésként regisztrál.

A sebgyógyulás zavaró jelére megoldás lehet, ha leragasztod a vart
A sebgyógyulás zavaró jelére megoldás lehet, ha leragasztod a vartbefa / Getty Images Hungary

Testünk a sérülésekre adott válasz részeként hisztamint választ ki, ennek az anyagnak létfontosságú szerepe van a gyógyulásban, támogatva a bőrsejtek növekedését. A friss bőr megjelenése a testeden önmagában is viszkető érzettel jár.

Ez történik, ha megsebesülsz

Ha megsértetted a bőröd, a gyógyulás a következők szerint zajlik:

  • A sérülés keletkezése után a sebből vér és nyirokfolyadék folyik, a szervezet beindítja az alvadást a nagyobb vérveszteség megakadályozására.
  • A gyógyulás egy gyulladásos folyamat beindításával kezdődik meg. A szervezet fehérvérsejteket küld a sebhez a baktériumok leküzdésére, duzzanat alakul ki, a bőr elkezdi a regenerációt. Ez nagyságrendileg hat napon át tart.
  • A következő, több hetes szakaszban a szövetek növekedése zajlik, amit mi varasodás formájában kísérhetünk figyelemmel.
  • Végül a hegesedés fázisa jön, amely hónapokig vagy akár éveken át zajlik. A var leesik, a friss bőr megerősödik, ruganyossá válik.

A viszketés valóban a gyógyulás jele 

A folyamat közben zavaró viszketéssel szembesülhetsz – erre mondták gyerekkorodban a nagyszülők és a szülők, hogy de akkor se vakard le a vart, ne piszkáld azt, és az az igazság, hogy erre megalapozottan szólítottak fel.

Persze a viszkető érzést enyhíti az, ha így teszel, a gyógyulás folyamatát viszont lassítja, és még több viszketéshez vezethet.

A sebet újra megnyithatod így, de csúnyább is lehet a kialakuló heg, ha újra meg újra felkaparod a területet, arról nem is beszélve, hogy a körmöd alatti baktériumok elfertőzhetik a sebesülést.

Ezzel nem azt sugalljuk, hogy egyszerűen viseld el a viszketést, mert az időnként egészen idegölő lehet – hanem inkább próbáld meg másképp csillapítani, ne csak vakarászd.

A következőket próbálhatod ki:

  • hűtheted,
  • laza ruházatot viselj, ami nem szorítja az érintett területet,
  • ragaszd le, hogy ne tudd vakarni,
  • langyos vízzel mosd le a seb környékét,
  • egyes krémek is segíthetnek enyhíteni a viszketést, de mielőtt egy sebet vagy környékét bármilyen hatóanyagos készítménnyel, vagy akár csak hidratálóval kennél be, kérd ki háziorvosod, kezelőorvosod tanácsát, ő tudja megmondani, a seb jelenlegi állapotában biztonsággal használhatsz-e ilyesmit.
Kis sérüléssel bátran mehetsz vízbe
Kis sérüléssel bátran mehetsz vízbeElif Bayraktar / Getty Images Hungary

Így fürödhetsz sebbel a testeden

A hideg víz is enyhítheti a viszketést – vonzónak tűnhet egy medencényi vízbe csobbanni, de vajon biztonságos is? Amennyiben kisebb sebesülésed van, papírral vagy késsel vágtad meg a kezed, nem kell amiatt aggódnod, hogy egy megfelelően karbantartott és kezelt vizű medencében ússz. Ha azonban nagyobb, komolyabb sebed van, esetleg olyan, amit orvosok kapcsoztak vagy varrtak össze, már jobban megéri megvárni a gyógyulást. Másokat is védesz azzal, ha nagyobb, nedvedző sebbel nem mész medencébe.

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy nyílt vizekbe az apró sérülésekkel ugyan nyugodtan bemehetsz, nagyobb vágásokkal azonban már nem éri meg kockáztatni.

Ezekben a vizekben több kórokozó lehet, a felülfertőződés miatt nem érdemes rizikózni.

Ha a sebkezelés szakértő által javasolt módjára vagy kíváncsi, olvasd el ezt a cikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek