A magyarok kedvenc zöldsége a rák több típusával is hatékonyan felveszi a harcot

shutterstock 585239414
Olvasási idő kb. 2 perc

A tavaszi hónapoktól kezdve elérhető a piacokon, illetve már szüretelhető a kiskertekben a fejes saláta, amely számos olyan anyagot tartalmaz, amely jót hatással van az egészségünkre.

A világ több országában népszerű zöldség a 17. század környékén honosodott meg Magyarországon, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend – írja az Agroinform.hu.

A saláta vitaminban gazdag, ezért hasznos a rák ellen

A fejes salátát a legjobb frissen fogyasztani, ugyanis hűtőben tárolva veszít értékes antioxidáns hatásából. Kutatások szerint jelentős mennyiségű fitoösztrögén is található benne, ez az anyag pedig rendkívül hatásos az emlőrák kialakulásának megelőzésében. 

A fejes salátában számos olyan anyag van, amely segít a daganatok kialakulásának megelőzésében
A fejes salátában számos olyan anyag van, amely segít a daganatok kialakulásának megelőzésébenDiederik Hoppenbrouwers / Getty Images Hungary

Magas lutein és béta-karotin tartalma a vastagbél daganatok megelőzésében nyújt segítséget, kiegészülve a benne lévő számos vitaminnal –  A, K, C és B1, B2, B6 –, illetve ásványi anyagokkal: vassal, foszforral, káliummal, és kalciummal. A fejes salátában lévő  A-vitamin felszívódását úgy segíthetjük a legjobban, ha valamilyen olajos öntettel tálaljuk

A fejes salátából, bár talán furcsán hangzik, de készíthető leves, vagy főzelék is, ám ezt  csak az igazán bátraknak ajánljuk, mert a saláta állaga főve ruganyos, nyúlós, és emiatt nem biztos, hogy mindenki kedvencévé válik majd az étel.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek