Has, farizom és kar erősítése egyszerre? Ezzel a gyakorlattal lehetséges

Ma olyan gyakorlatot mutatunk, amely egyszerre erősíti a has- és a farizmaidat és a tricepszedet, ráadásul segít a izomegyensúly megtartásában és a jobb stabilitás elérésében. Készen állsz?

A saját testsúlyos gyakorlatok nem véletlenül népszerűek: növelik az izomerőt és az izmok állóképességét, fejlesztik az egyensúlyt, stabilitásunkat és mobilitásunkat egyaránt. Mindeközben izomzatunk a testünk számos területén aktívan dolgozik, vagyis több izomcsoportot edzünk egyszerre. Ettől nem csupán hatékony, de igen izgalmas is lesz valamennyi gyakorlat: persze az előnyöket csak akkor élvezhetjük, ha odafigyelünk a helyes kivitelezésre. Preferenciáinknak és szükségleteinknek megfelelően válogathatjuk össze gyakorlatainkat, fókuszálva egyszerre több izomcsoportra is. 

A mai Dívány-edzés gyakorlata különösen sokoldalú, hiszen főszereplői a hasizmok, a farizmok és a tricepsz, vagyis három olyan izomcsoport, melyek erősítésére szinte mindenkinek szüksége van.

 • Ülésben helyezkedünk el, a tenyereket a vállaink vonalában tesszük le, tricepszkartartásban, azaz az ujjak a testünk felé néznek. Törzsünk kissé hátrafelé dől.
 • Lábaink csípőszéles terpeszben, talpra téve. A talpak megfelelő távolsága a fenekünktől az lesz, amikor a csípőnket – próbaként – magasra megemelve a lábszár függőleges helyzetet tud felvenni. 
 • Vállunkat leengedjük, nyakunkat kiemeljük, fejünk semlegesen előretekint. Könyökízületünket nem feszítjük ki egyenesre, hanem kissé behajlítva tartjuk, fel- és alkarunk, valamint vállövünk izmai aktiválódnak. 
 • Hasizmainkat megfeszítjük, és felemeljük a fenekünket a talajról, testsúlyunkat a négy támasztópont között egyenletesen elosztva. 

A gyakorlat helyes kivitelezése

Leengedésfázis: 

 • Belégzést követően kilégzésre megemeljük az egyik lábunkat. Kinyújtott térddel a medencénk fölé emeljük: ha képesek vagyunk rá, akkor merőleges helyzetig hozzuk magunk felé.
 • A mozdulat közben hasprést végzünk, csípőnket leengedjük a matrac fölé, tartó lábunk térde behajlik.
 • Karjainkat könyökben hajlítjuk, a tolódzkodás mozdulatát előkészítve. 

Feltolásfázis:

 • Belégzésre visszaengedjük a lábunkat a talajra eredeti talpon tartott helyzetébe. 
 • Közben a csípőnket megemeljük, farizmunk erőteljes bekapcsolásával felfelé toljuk.
 • Elvégezzük a tolódzkodást és kinyújtjuk a karokat. 
 • Kilégzésre újraindítjuk a gyakorlatot a leengedéssel és a másik láb megemelésével. 

A gyakorlat helyes kivitelezését a a The Stage nonstop táncstúdióban mutatjuk be.

A gyakorlat nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: 

A leengedésfázisban erőteljes hasizommunkát végzünk, csípőhajlítóink és combfeszítőink dolgoznak, farizmunk nyújtásba kerül.

A feltolásfázisban épp ellenkezőleg: hasizmaink, csípőhorpaszunk és a combfeszítők nyújtásba kerülnek – ennek mértéke persze attól függ, milyen magasra emeljük a csípőt –, míg farizmaink és combhajlítóink erőteljesen dolgoznak. 

A felemelt láb pipában van, azaz az izmok hátsó láncolata megnyúlik (vádli, combhajlítók, kissé a farizom), míg a tartó lábon épp ezek jelentős terhelés alatt dolgoznak. 

A kar hajlítása során vállövünk elülső része, mellizmaink és a bicepszünk dolgozik, míg kinyújtott helyzetében ezek nyújtásba kerülnek (hasonlóan a fordított plankgyakorlat alaphelyzetéhez). 

A felemelt láb miatti instabil helyzeten törzsünknek, végtagjaink izomzatának és ízületeink mélyizmainak dolgozniuk kell, vagyis erőteljes stabilizációt is végzünk. 

Mivel aszimmetrikus (unilaterális) gyakorlatról van szó, nem csupán a stabilizáció fejlesztésének tesz jót, de az izomegyensúlyi problémák megszüntetésére is törekszünk általa, valamint elkerüljük a domináns oldal túlzott használatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Mire ügyeljünk a kivitelezés során?

 • A gerinc nyaki szakasza mindig a törzsünk tartásához igazodjon.
 • Vállainkat ne húzzuk fel fülünkhöz, ne csússzunk be a vállgödörbe. 
 • Tartsuk aktívan a törzsünket. Erőteljesen dolgozzunk rá a hasprésre, illetve a farizmok bekapcsolására. 
 • A medence helyzete maradjon szimmetrikus, csípőink ne forduljanak kifelé sem egyik, sem a másik oldalon. 
 • A csípőt mindig függőleges helyzetben mozdítsuk, ne húzzuk el a sarkak irányába, ezáltal azt is megelőzzük, hogy a vállak esetleg elcsússzanak a csukló vonalából.
 • A könyökök hátrafelé mozduljanak, ne hagyjuk kifelé csúszni őket. 
 • A tartó láb mindaddig tartsa meg a testsúlyunkat, amíg le nem tesszük a talpat a magasból, és csak ekkor végezzük el a testsúlyáthelyezést. Kerüljük el a talp erőteljes becsapódását. 
 • A gyakorlat ritmusa változtatható, de mindig csak olyan tempót tartsunk, amelyben biztosítani tudjuk a helyes és kontrollált kivitelezést.

Ne feledjük, az ismétlésszám sose menjen a kivitelezés rovására! Ha gerinc-, térd-, váll-, könyök-, csuklóízületi problémákkal élünk, kérjük ki szakember tanácsát a gyakorlattal kapcsolatban, illetve ha nem vagyunk biztosak a helyes kivitelezés mikéntjében, forduljunk edzőhöz segítségért. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra