Rémálmok jelezhetik ennek a rettenetes betegségnek a kezdetét

Diósi Szilvia
GettyImages-1168236542
Olvasási idő kb. 5 perc

A rémálmok intenzívek és nagyon nyomasztóak lehetnek, néha egész éjjel, de akár még nappal is kínozhatnak, ezek pedig a krónikus betegségek kezdeti megjelenését jelezhetik.

A rémálmok és a „nappali álmok”, vagyis az ébrenlétben megjelenő álomszerű hallucinációk kevéssé ismert jelei lehetnek a lupusz és más szisztémás autoimmun betegségek, például a reumatoid artritisz kialakulásának − derül ki egy most megjelent tanulmányból. Az ilyen szokatlan tünetek azt is jelezhetik, hogy egy már kialakult betegség hamarosan intenzíven súlyosbodik vagy fellángol, és orvosi kezelést igényel.

Krónikus betegségeket jelezhetnek a rémálmok

Különösen gyakori olyan betegségeknél, mint a lupusz, amely köztudottan több szervet, köztük az agyat is érinti, de más reumatológiai betegségeknél is megfigyelték, például a reumatoid artritisznél, a Sjögren-szindrómánál és a szisztémás szklerózisnál is találtak hasonló tünetmintákat. A lupusz egy olyan betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges szöveteket, és gyulladást, fájdalmat okoz a test bármely részén, beleértve a vérsejteket, az agyat, a szívet, az ízületeket, az izmokat, a veséket, a májat és a tüdőt.

A kognitív problémák óriási hatással lehetnek az emberek életére, munkaképességére és a társas kapcsolatokra. Ezek a tünetek gyakran láthatatlanok és (jelenleg) nem vizsgálhatók, de ettől még figyelembe kell venni őket a kezelés szempontjából – állítják a kutatók.

Rémálom és hallucináció jelezheti a lupuszt
Rémálom és hallucináció jelezheti a lupusztYoss Sabalet / Getty Images Hungary

Alig foglalkoznak a rémálmokkal

Bár a rémálmok számos orvosi és pszichiátriai betegségben problémát jelentenek, ritkán foglalkoznak velük, kivéve a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) összefüggésében. Egy nemrégiben készült tanulmány például kimutatta, hogy a hosszan tartó Covidban szenvedő emberek 18%-ának vannak (gyakori) rémálmai.

Bár a kutatások ezen a területen meglehetősen ritkák, egy 2019. márciusi tanulmány szerint az ízületi gyulladásban vagy más autoimmun és gyulladásos betegségekben szenvedő betegek rémálmokat és más REM alvási zavarokat, például alvásparalízist tapasztaltak. A REM a gyors szemmozgás rövidítése, az alvás azon szakasza, amelyben az emberek álmodnak, és az információk és élmények elraktározódnak a memóriában. Ebben a tanulmányban egy 57 éves férfi arra emlékezett, hogy rémálmaiban „vad ragadozó madarak fenyegették”, míg egy 70 éves nő azt álmodta, hogy unokaöccse nagy veszélyben van, de semmit sem tudott tenni, hogy segítsen rajta.

Az új tanulmány 400 orvos és 676 lupusszal élő ember megkérdezésével készült, továbbá részletes interjúkat készítettek 50 klinikussal és 69 szisztémás autoimmun betegséggel, köztük lupusszal élő emberrel. A kutatók megállapították, hogy 5-ből 3 lupuszos betegnek és 3-ből 1 más reumatológiai betegségben szenvedő betegnek voltak egyre élénkebb és nyomasztóbb rémálmai közvetlenül a hallucinációik előtt. Ezekben a rémálmokban gyakran szerepelt, hogy elesnek, megtámadják őket, csapdába esnek vagy összezúzódnak, illetve gyilkosságot követnek el.  

Az egyik beteg így magyarázta a gyilkossággal kapcsolatos rémálmait:

Egyáltalán nem vagyok erőszakos ember. Még egy rovart sem ölök meg. Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg a saját (autoimmun) rendszeremmel küzdök. Saját magamat támadom.

A szisztémás autoimmun betegségeknek gyakran van egy sor tünete, amelyek az állapot hirtelen és esetleg veszélyes súlyosbodásának jeleként jelennek meg. A lupusz esetében például a fejfájás, a fáradtság fokozódása, a fájdalmas, duzzadt ízületek, a kiütések, a szédülés és a fertőzés nélküli láz jól ismert jelei a közelgő fellángolásnak.

Ezeknek a figyelmeztető jeleknek a felismerése azért fontos, mert lehetővé teszi a fellángolások korai felismerését és ezáltal kezelését, amelyek közül néhány szervkárosító, sőt akár halálos kimenetelű is lehet. Az olyan egyedi figyelmeztető tünetek, mint a rémálmok és a nappali hallucinációk azonban nem szerepelnek a lupusz vagy más betegségek fellángolást jelző tünetei között. A tanulmány megállapította, hogy az orvosok ritkán kérdeznek rá ezekre, a betegek pedig nem beszélnek róla az orvosuknak.

A krónikus betegségek fellángolását is jelezheti rémálom
A krónikus betegségek fellángolását is jelezheti rémálomTero Vesalainen / Getty Images Hungary

Nem minden rémálom jelez krónikus betegséget

Az alkalmi rémálmokkal küzdő vagy hallucináló embereknek azonban nincs okuk aggódni, hogy esetleg gyulladásos autoimmun betegségben szenvednek. Valóban teljesen normális, hogy időnként rémálmaink vannak, sőt, még a hallucinációk is gyakoribbak, mint gondolnánk. Ha azonban ezek intenzívek, nyugtalanítóak, és más tünetek, például extrém fáradtság, fejfájás és az autoimmun betegségek egyéb jelei mellett jelentkeznek, akkor ajánlott felkeresni egy orvost. Furcsának tűnhet a rémálom mint tünet elmesélése az orvosnak, de sokszor segíthet diagnosztizálni egy autoimmun betegséget.

Ha szeretnél többet tudni a lupuszról, olvasd el az alábbi cikkünket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek