Ha így alszol, csökkentheted a reflux tüneteit

GettyImages-1171685970

Az ékpárnákat vagy refluxpárnákat kifejezetten a refluxos tünetek csökkentésére tervezték.

A reflux igazi népbetegségnek számít. Szemléletes adat, hogy a magyar lakosság közel 30 százalékának vannak rendszeres refluxos panaszai. Bár a betegség sok kellemetlenséggel járhat, a refluxpárna olyan hatékony megoldást nyújt, hogy használatával akár a gyógyszereket vagy a műtéti beavatkozást is ki lehet váltani.

Mit értünk reflux alatt?

A savas reflux, a refluxbetegség (GERD) és a gyomorégés valójában három különböző dolog. Savas refluxról akkor beszélhetünk, amikor a savas gyomortartalom (és néha a táplálék) feljut a nyelőcsőbe és a torokba, miközben felmarja a nyálkahártyát.

Gyomorégésnek a savas reflux által okozott kellemetlen érzést nevezik.

A Gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) a savas reflux krónikus és súlyos formája, ami a gyomorégés mellett számos egyéb tünettel, köztük nyelési nehézségekkel, rekedtséggel, szorító érzéssel, száraz köhögéssel, rossz lehelettel vagy az étel elakadásával jár a torokban.

A hagyományos párnán való alvás a refluxos tünetek kialakulásának kedvez
A hagyományos párnán való alvás a refluxos tünetek kialakulásának kedvezElise Walmsley-MacWha/Stocktrek / Getty Images Hungary

Függetlenül attól, hogy savas refluxban vagy GERD-ben szenvedsz, egy dolog szinte biztos: nehézségeid támadnak az alvással, ami általában két okra vezethető vissza.

  1. A savas reflux az étkezések után a legrosszabb, ami úgy vág ide, hogy gyakran röviddel a vacsora után fekszünk le.
  2. Fekvő helyzetben a savnak meg kell küzdenie a gravitációval, hogy a torkodba jusson.

Miként enyhítheti a tüneteket a refluxpárna?

A hagyományos párnák csak megemelik a fejet, ami nem elegendő a savas reflux tüneteinek megelőzéséhez. Az ékpárnák vagy refluxpárnák ezzel szemben az egész törzset megemelik, ami megnehezíti a sav távozását a gyomorból.

Az ékpárnák különösen hasznosak a GERD-ben szenvedők számára, de szakemberek szerint szinte bárki profitálhat belőlük, akik hajlamosak a gyomorégésre vagy a savas refluxra, illetve érintettek az alábbi állapotokban:

  • horkolás vagy obstruktív alvási apnoe
  • arcüregproblémák
  • gyakori hát- vagy nyakfájás
  • szemproblémák – különösen a glaukóma

A GERD-ben szenvedőknek érdemes olyan ékpárnát használniuk, amelyet kifejezetten a savas reflux kezelésére terveztek, de a kínálatban számos egyéb, specifikus egészségügyi problémára szánt megoldás létezik. Van, amelyik megemeli a térdet vagy a lábat, ami hasznos lehet a keringési problémákkal vagy visszérbetegséggel küzdők számára, egy másik változat pedig a terhes kismamák gyomrának megtámasztását szolgálja.

A refluxpárna megfelelő alátámasztást nyújt, és megnehezíti a gyomorsav feljutását
A refluxpárna megfelelő alátámasztást nyújt, és megnehezíti a gyomorsav feljutásátAnastasiia Zabolotna / Getty Images Hungary

Melyiket érdemes választani?

Van néhány kérdés, amit érdemes feltenned magadnak a vásárlás előtt:

Általában hogyan alszom? Ha oldalt fekve, akkor valószínűleg egy puhább anyagú (pl. memóriahabos) párna lehet az optimális megoldás. Ha viszont a hátadon, akkor a poliuretán habból készült, jobb alátámasztást nyújtó, laposabb kialakítású termék lehet az ideális.

Továbbra is használjam a régi párnám? Néhány ember számára az ékpárna önmagában is kényelmes. Másoknak – különösen az oldalt fekvőknek – előnyösebb, ha a szokásos párnájukat a tetejére helyezik, hogy extra fej- és nyaktámaszt kapjanak.

Milyen szögű és méretű legyen? A savas reflux tüneteinek csökkentésére tervezett ékpárnák többsége 30-45 fokos dőlésszögű, és 15-30 centire emeli meg a fejet. Nem elhanyagolható szempont a szélesség sem, ami nem csak a kényelem miatt fontos: illeszkednie kell az ágy méretéhez is.

Szükséges, hogy állítható legyen? Egyes refluxpárnák összecsukható részekkel vagy rögzítőelemekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a dőlésszög magasságának vagy szögének beállítását.

Az állítható párnák nagyszerűek azok számára, akik változatosságra vágynak, vagy azt tervezik, hogy napközben, tévézés vagy olvasás közben is használják őket.

Egy ilyen párna akkor is jó befektetés lehet, ha több különböző egészségügyi problémán szeretnél enyhíteni.

Milyen legyen az anyaga? Ennek nem csupán abból a szempontból lehet jelentősége, hogy milyen pózban alszol. Ha például allergiás vagy a latexre, a vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizd a párna összetételét.

Hogyan kell használni?

Helyezd a párna széles végét az ágyra úgy, hogy a lapos oldala a falhoz vagy a fejtámlához támaszkodjon. Amikor ráfekszel, az ék legvékonyabb pontjának valahová a csípőd és a hátad közötti részre kell esnie.

A fejed és a vállad fel kell emelnie, vagyis teljesen alá kell támasztania az éknek.

Ha a fejed lelóg a végéről, vagy a karjaid lecsúszna az ékről, azt azt jelenti, hogy egy hosszabb vagy szélesebb párnára lesz szükséged.

Szakemberek szerint számolni kell azzal, hogy időbe telhet, mire hozzászoksz az ékpárnával való alváshoz. Lehet, hogy több terméket és anyagot is ki kell próbálnod, hogy megtaláld azt, ami megfelelő számodra. Mivel azonban a reflux komoly alvásproblémákat okozhat, érdemes kitartónak lenned, és vállalnod akár némi kényelmetlenséget is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra