Milliárdos kártérítést ítéltek meg egy betegnek, aki a hintőportól kaphatott rákot

GettyImages-461725422
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy amerikai bíróság kártérítés fizetésére kötelezte a Johnson & Johnson vállalatot, miután azt állapították meg, hogy a babahintőporukban rákkeltő anyag volt, ami rákot okozott egy 48 éves nőnek.

Egy amerikai bíróság döntése értelmében 60 millió dolláros (átszámítva 21,6 milliárd forintos) kártérítést kap egy rákos beteg, mivel az ítélet szerint az azbeszttel szennyezett babahintőpor használata okozta a betegségét. A Johnson & Johnson vállalatot további 200 millió dolláros bírság megfizetésére is kötelezték, de a cég fellebbezett az ítélet ellen – adta hírül a Der Spiegel.

Rákkeltő anyag a hintőporban

A portlandi esküdtszék ítélete alapján a kártérítést egy 48 éves rákos beteg és férje kapja. Kyung Leenél mesotheliomát diagnosztizáltak, ami a szívet körülvevő szövetek rosszindulatú daganatos megbetegedése. A nő azért fordult bírósághoz, mert szerinte a betegsége annak a következménye, hogy 30 éven át használta a Johnson & Johnson babahintőporát és dezodorjait, amelyek azbesztet tartalmaznak.

A rákos nő még nem lehet biztos benne, hogy kártérítést kap, a cég ugyanis fellebbezett
A rákos nő még nem lehet biztos benne, hogy kártérítést kap, a cég ugyanis fellebbezettPramote Polyamate / Getty Images Hungary

A Johnson & Johnson fellebbez

A cég ügyvédje viszont azzal érvelt, hogy a rák kialakulását a beteg otthona közelében működő gyárban használt azbeszt válthatta ki, mert a Johnson & Johnson termékei biztonságosak, és nem tartalmaznak semmiféle rákkeltő anyagot. Emiatt a vállalat fellebbez a bíróság döntése ellen.

A német lap emlékeztet, hogy a hasonló ügyekben lefolytatott jogi eljárások eddig változó eredménnyel zárultak. A felperesek legjelentősebb sikerei közé tartozik egy 2021-es ítélet, amely 22 petefészekrákos nőnek ítélt meg összesen 2,1 milliárd dollárt. Áprilisban viszont a Johnson & Johnson megnyert egy ellene indított petefészekrákos pert, viszont 45 millió dollár megfizetésére kötelezték egy mesotheliomás ügyben, noha a rákkeltő anyagokat egyik esetben sem mutatták ki egyértelműen.

Ha a levegőben lévő káros anyagokról is olvasnál, ide kattintva megteheted.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek