Mit jelent pontosan egy nyitott kapcsolat? Ezért ne keverd össze a poliamoriával

GettyImages-1327183952
Kálmán Szonja

A testiség nem csak egy pár két tagja közt megosztott viszony – ez valóban igaz a nyitott kapcsolatra és a poliamoriára is, de innentől kezdve csak különbségeket találhatunk közöttük.

A nem monogám módon megélt kapcsolatok közé tartoznak a poliamor és a nyitott kapcsolatok is – a szvingeréletet élők csoportja mellett. Mindegyik kapcsolati formában alapkövetelmény az őszinteség és a nyitottság, de ettől még nem érdemes összemosni a két fogalmat.

Poliamor élet: a többszerelműség

A poliamor kapcsolatban élő embereknek egyszerre több partnerrel is van nemcsak testi, de érzelmeket is bevonó kapcsolata. A partnerek közt lehet egy kiemelt szerepben levő, akivel közös életet és családot is vállalnak az érintettek, míg a többi partnerrel vagy partnerekkel randevúzni és szeretkezni járnak el, mindezt érzelmi kapocs megléte mellett. Vannak ugyanakkor olyan poliamor kapcsolatok is, amelyekben nincsenek kiemelt szerepbe kerülő felek, hanem mindenkivel ugyanannyi időt igyekszik tölteni partnere –

és az is előfordulhat, hogy a poliamor kisközösség minden tagjának van érzelmi és/vagy szexuális kapcsolata az összes többi érintettel is.

A poliamor életbe belefér az is, hogy valaki több, különálló kapcsolatot létesít, de az is, hogy egy poliamor csoport alakuljon ki, amely lehet nyitott arra, hogy tovább bővüljön, de elképzelhető az is, hogy már teljesnek érzi magát, ezért további tagokat nem keresnek.

A poliamor és a nyitott kapcsolat hasonló, de mégsem ugyanaz
A poliamor és a nyitott kapcsolat hasonló, de mégsem ugyanazVladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

Poliamor alapelvek

Az ugyanakkor nagyon fontos, hogy a többszerelmű kapcsolatokban a következő elveket kövessék a partnerek:

  • Önkéntesség – kényszerből nem működhet ilyen kapcsolat
  • Szabadság – egymás szabadságát elfogadják és tiszteletben tartják a felek
  • Etikus eljárás – a megállapodásoknak megfelelő életvitel mellett a felek betartják, amit vállaltak egymás előtt
  • Egyenlőség – a kapcsolatban mindenki egyenlő
  • Kommunikáció – a felek mindenről őszintén kommunikálnak egymással

Maga a magyar poliamor közösség etikus nem monogámiaként is hivatkozik egy ilyen típusú kapcsolatra: egyenrangú emberek kapcsolódnak önként annak tudatában, hogy nem kizárólagos kapcsolatba lépnek be.

Nyitott kapcsolat: fókuszban a szex

Egy nyitott kapcsolatban élő ember az érzelmeket megtartja annak, akinek oldalán belevágott az életformába, de szexuális kapcsolatot létesít másokkal is: itt ideális esetben a fő partner tud arról, hogy a viszony nyitott, ugyanakkor a partnerek nem feltétlenül számolnak be egymásnak részletesen a megélt kalandokról. Előfordulhat az is, hogy ezeket elmesélik egymásnak, az ugyanakkor biztos, hogy az elsődleges kapcsolatot tartják érzelmi fókuszban.

Az is lehetséges, hogy egy korábban monogám életet élő pár dönt úgy, hogy nyit – ez arra ad lehetőséget, hogy szabadabban kalandozhassanak szexuális téren, de ne veszítsék el egymást.

És persze léteznek még más utak is, például a szvingereké, akik esetében is a fő kapcsolaton kívül megélt szexuális viszonyon van a hangsúly, de itt a legtöbb esetben úgy létesül a testi kapcsolat, hogy jelen van a fő partner is. Ez lehet egy édes hármas is, amelyben egy idegennel osztoznak meg a pár tagjai az élvezeteken, de elképzelhető a párcsere is.

A poliamor élet tehát a szex mellett érzelmi kapcsolódással is járó, nem monogám kapcsolati forma, míg a nyitott kapcsolat esetében az őszinteség ugyanígy adott, ám ott érzelmi kapcsolódás nem kíséri a testiséget.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra