Így turbózd fel a planket, hogy erő- és egyensúlygyakorlat is legyen

Az egyszerű, de nagyszerű elvet követve egy balance boarddal, azaz billenőlappal brutál edzést varázsolhatunk szinte bármely plankváltozatból vagy plankalaphelyzetből kiinduló, jól ismert gyakorlatainkból. Videóban is mutatunk pár példát ezekre.

A mai Dívány-edzésben bemutatjuk, hogy a balance board, vagyis egyensúlyozó lap, billenőlap miként használható plankgyakorlathoz vagy annak különböző változataihoz. 

Balance board vagy egyensúlypárna? 

A balance board funkcióját tekintve igen hasonlatos az egyensúlypárnához, hiszen instabil kialakítása révén a stabilizációs gyakorlatok remek kiegészítője. Néhány markáns különbséget mégis találunk: 

A balance board támaszfelülete merev és vízszintes, szemben az egyensúlypárna puhább, ruganyos és domború felületű kialakításával. Sokkal jobban imitálja így a talaj jellemzőit: nyújtott kartámaszhoz is alkalmas, hiszen a csuklónak a felület megfelelően kemény. Kényelmesen elfér rajta a nagyobb méretű lábfej is, akár kis terpeszt is felvehetünk rajta, míg a párna ebben is korlátozottan használható. 

Az egyensúlypárna bár természetesen inog, kialakításából adódóan mégsem képes jelentős elbillenésre. Egy-egy adott modell instabilitása csak minimálisan változtatható, a felfújt levegő mennyiségével. A balance board ehhez képest igen mozgékony. A legtöbb modell többszintű alapzattal rendelkezik, a magasított alapzat nagyon instabil, ha leveszünk belőle, akkor kissé stabilabb. 

A balance board oldalirányú rotációra is képes (vagyis csavarodik), ami számottevő nehezítés az egyensúlypárna billenő mozgásaihoz képest. 

A terhelhetőség alapvetően modelltől is függ, de nagy általánosságban a balance board 100 kg testsúly körül is megbízhatóan használható, nem ereszt le, nem pattan ki a szelepből a dugasz – ami megtörténhet a párnával. 

A párna egyik oldala rendszerint rücskös vagy tüskés, ezek funkciója a felszínnel találkozó testfelület érzékelőreceptorainak ingerlése, hiszen ezáltal agyunk pontosabb képet kap térbeli elhelyezkedésünkről. A billenőlapokon ilyen erőteljes ingerlés nem történik. 

Miért jók az instabil eszközök? 

Az instabil eszközökkel történő edzések módszertanáról már többször írtunk, most foglaljuk össze legfontosabb pozitívumaikat:

 • Fejlesztik testünk stabilizációs képességeit, mélyizmainkat tréningezik az egyensúlyi helyzet megtartására.
 • Javítják a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolatokat: minél gyorsabban végigmegy a receptorok és az agy között az információ, annál hamarabb végbemegy a mozdulat vagy a mozdulatok láncolata.
 • Ezáltal fejlesztik a propriocepciót, vagyis saját testünk helyzetének érzékelését a térben. Ez úgy működik, mintha egy hatalmas 3D modellezés menne végbe az agyunkban, s az egyes elmozduló végtagok receptorai az aktuális helyzetüket azonnal továbbítják az agynak, mely kiértékeli. Vészhelyzet esetén (pl. ha éppen botlunk vagy esünk), képes a korrekciós folyamat gyors levezénylésére. 

Amennyiben mozgásszervi problémával küzdünk, esetleg ülőmunkásként gyakran tapasztalunk derékfájdalmat, vagy tüneteink alapján vélhetően felborult izmaink egyensúlya, ezeket az instabil plankgyakorlatokat szakember felügyeletével végezzük, hogy a túlterhelést vagy sérüléseket elkerüljük. 

Plank instabil helyzetben

A balance board tehát, mint láthattuk, remekül használható kartámaszos plankalaphelyzet nehezítésére, amikor a fix talajt leváltjuk egy instabil felületre. Mielőtt elkezdjük a használatát, győződjünk meg róla, hogy helyesen kivitelezzük a plankalapgyakorlatot, nem vétünk hibákat

Az alapgyakorlatot és két izgalmas változatát a The Stage nonstop táncstúdióban mutatjuk be:

A plankkel kapcsolatban az alábbiakat jó tudni: 

 • A lap felületének segítségével alaphelyzetben minimalizálhatjuk a csukló terhelését.
 • Figyeljünk arra, hogy a kar-láb távolságot megfelelően vegyük fel, a gyakorlat kezdetekor ne csússzon el a csuklónk és vállunk az azonos síkból.
 • Terpeszhelyzetben könnyebb a stabilizálást elvégezni: amennyiben kisebb a terpesz, vagy összezárjuk a lábfejeket, dolgunk jelentősen nehezebb lesz. Amíg nem vagyunk gyakorlottak a balance boardon, a terpesz segít a farizmok aktív bekapcsolásában is, ami a plank helyes tartásának egyik alapvetése. 
 • Mindezek mellett természetesen igyekszünk a szabályos, lefelé néző törzshelyzetet tartani. 

Plank lábhúzással

 • A plankhelyzetet zárt lábbal kezdjük. 
 • Kilégzésre hátrafelé lábhúzást végzünk farizmaink segítségével, ügyelve arra, hogy semlegesen tartott derekunk nem mozdulhat el: gerincünk ágyéki szakaszának alaphelyzetét tartjuk, medencénk nem fordul el egyik irányba sem. 
 • Végezhetünk váltottláb-húzásokat – ez a könnyebb verzió –, vagy a kívánt ismétlésszámot elvégezhetjük előbb az egyik oldalra, majd ezt követően váltunk a másikra – ez az izomfáradás miatt jelentős nehezítést jelent. 

Plank terpesz-zár

 • Ennek a változatnak a kulcsa szintén az előzőkben bemutatott lábhúzás lesz, melyet farizmaink segítségével kivitelezünk. 
 • Zárt alaphelyzetből kilépünk fél terpeszbe az egyik oldalon, majd kilépünk a másik oldalon is – visszalépünk középre az egyik, majd a másik lábbal. 
 • Célunk, hogy a terpesz minél szélesebb legyen az alaphelyzet szabályos megtartása mellett: ez alapvetően közepes farizmaink erején múlik.
 • A gyakorlat akkor pontos, ha nem csupán oldalirányba visszük a lábfejeket közvetlenül a talaj felett, de minél magasabb ívet húzunk az épp felemelt lábon, farizmaink segítségével. 

A balance board instabilitása már a statikus plankhelyzetben megmutatkozik: valamennyi izmunk jobban dolgozik, de különösen erőközpontunknak és vállövünknek jelent nagyobb kihívást. 

A következő nehézségi szint a lábhúzás, ahol dinamikus mozdulatot végzünk, valamint egy támasztópontunkat is elemeljük. A terpeszbe kilépés mozdulata pedig még ennél is nagyobb kihívásokat tartogat, hiszen a mozdulat nem a középvonalunkhoz közel történik, hanem jelentősebb aszimmetrikus helyzetbe helyezkedünk általa. 

Ne feledjük, hogy a fenti gyakorlatok az eszköz nélkül is kihívást jelentenek, azaz bármikor térjünk vissza a puszta talajos változatra, ha úgy érezzük, hogy alaphelyzetünket nem tudjuk megfelelően tartani, és izomzatunk ereje nem elég aktuálisan a feladathoz. Mint minden gyakorlatnál, ezeknél is tartsuk szem előtt, hogy a precíz kivitelezés kevesebb ismétlésszámmal kívánatosabb, mint a magas ismétlésszám pontatlanul, nem megfelelő helyzetben végezve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra