Ez az oka annak, hogy a pizzából soha nem elég egy szelet

GettyImages-1451454006 (2)
Olvasási idő kb. 5 perc

Te is mindig elhatározod, hogy csak a pizza felét eszed, de valamiért soha nem tudsz megállni egy-két szeletnél? Nyugodj meg, nem benned van a hiba! Egy kutatás nemrég bebizonyította, hogy a pizza egy igen addiktív étel, ezért nem elég belőle soha egyetlen szelet. A függőség oka pedig nem más, mint az étel két összetevője.

A kutatók állatkísérletekkel és agyi képalkotó vizsgálatokkal támasztották alá azt az elképzelésüket, hogy egyes élelmiszerek akár függőséget is okozhatnak. A szakemberek szerint a kísértés elkerülése segíthet megváltoztatni étkezési szokásainkat.

Ez a két összetevő okozza a függőséget

Senki nem kételkedik abban, hogy valóban nehéz megálljt parancsolni magunknak, hogy ne együnk meg együltő helyünkben egy teljes zacskó chipszet vagy egy egész pizzát. De vajon mi lehet az oka annak, hogy nem tudunk uralkodni magunkon? A kérdésre amerikai kutatók találták meg a választ. A szakemberek 500 embert kértek fel arra, mondják el, melyek azok az ételek, amelyeknek nem, vagy csak nehezen tudnak ellenállni. Kiderült, hogy a listát a pizza vezeti, vagyis

ez a leginkább függőséget okozó étel. 

Fényderült arra is, hogy a pizza iránti vágyunk két okból fakad. Az egyik a finomított fehér lisztből készült pizzatészta, amely gyorsan glükózzá alakul a vérünkben. A másik ok a sajt, amely kazeint tartalmaz, és ez a fehérje az emésztés során kazomorfint szabadít fel, ami egyfajta opiát.

Ezért nem tudjuk abbahagyni a pizzaevést

A függőséget okozó élelmiszerek is ugyanúgy tesznek bennünket függővé, ahogyan a függőséget okozó anyagok is rabságukba szorítanak. Az addikciót az okozza, hogy a finomított szénhidrát gyorsan glükózzá alakul, és ez nagyon rövid idő alatt bekerül a véráramba. Ez a biológiai folyamat egybevág az élelmiszeripar céljával, vagyis azzal, hogy többet együnk és vásároljunk a termékeikből, és ne elégedjünk meg egy kis adaggal.

A többszörösen feldolgozott, szénhidrátban gazdag ételnek könnyen a rabjává válunk
A többszörösen feldolgozott, szénhidrátban gazdag ételnek könnyen a rabjává válunkKrit of Studio OMG / Getty Images Hungary

A függővé válás folyamatát a zsír csak segíti, megerősíti.

Ezért szeretjük azokat az ételeket, például a süteményeket, a chipszet és a pizzát, amelyek lisztet és zsírt is tartalmaznak.

Ha pedig mindehhez még hozzáadják a kazomorfint felszabadító sajtot, a kísértésnek szinte lehetetlen ellenállni. Ugyanis a kazomorfinok az agy opiátreceptoraihoz kapcsolódnak, melyek nyugtató hatást fejtenek ki ugyanúgy, mint a heroin és a morfium. 

Egy kutatás szerint ahhoz, hogy a sajt függőséget okozzon, belőle naponta 40-45 grammot kell megennünk.

Ezt a határt néhány szelet pizzával igen könnyű túllépni, különösen akkor, ha szorongunk, stresszesek vagyunk, és egyre jobban vágyunk arra a megnyugtató érzésre, amit az ételtől remélünk. 

A tanulmány érdekessége, hogy a fent leírt problémáról, vagyis a sajt által kiváltott függőségről és túlevésről jóval több férfiak számolt be, mint nő.

A pizza és a csoki a legveszélyesebb

Az agyi képalkotó vizsgálatok alátámasztották azt az elképzelést, hogy azokban az emberekben, akik sok egészségtelen, például cukros vagy finomított lisztből készült ételt esznek, akárcsak egy drog esetében, egy idő után toleráns lesz a szervezetük az étellel kapcsolatban. Így fordulhat elő az, hogy végül jóval többet kell enniük annak érdekében, hogy kielégítsék a szükségleteiket és a vágyaikat.

A szervezetünk egy idő után hozzászokik a függőséget okozó ételek összetevőihez
A szervezetünk egy idő után hozzászokik a függőséget okozó ételek összetevőihezWestend61 / Getty Images Hungary

Állatkísérletek során a kutatók számos összefüggést találtak a kényszeres táplálék- és kábítószer-fogyasztás között. Megfigyelték, hogy a patkányok nagyobb valószínűséggel ettek inkább nagy mennyiségben cukros kekszet vagy cukormázat, mint tápláló ételt. Amikor pedig sajttortával etették meg őket, az agyuk olyanná változott, mintha kábítószerfüggők lennének.

A cukormegvonástól pedig olyan állapotba kerültek, mintha elvonókúrán lettek volna, vacogott a foguk és agresszívvé váltak.

A függőség másik jele az volt, hogy a patkányok a cukormegvonás után is a többszörösen feldolgozott élelmiszerek közül fogyasztottak. Ezt ahhoz az alkoholistákra jellemző viselkedéshez hasonlították, amikor valaki akkor is iszik, ha elveszíti a munkáját vagy a feleségét.

Kiderült továbbá, hogy a pizza után a csokoládé, a chipsz, a sütemény, a fagylalt, a sült krumpli, a sajtburger, a szénsavas üdítő és a sütemény okoz leginkább függőséget, míg a sajt a tizedik helyet foglalta el. Ennek az az oka, hogy a sajt nem okoz olyan megváltozott mentális állapotot, mint az alkohol vagy a kokain, ellenben könnyen túlevéshez vezethet.

Egy kutatás során az is kiderült, hogy vannak olyan ételek, amelyek depressziót okozhatnak a nőknél, sőt akár súlyosbíthatják is a mentális betegséget. Ha kíváncsi vagy rá, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek