Covid-oltása miatt perlik a Pfizert, nagyon súlyosak a vádak

per pfizer
Olvasási idő kb. 2 perc

Az amerikai Kansas állam hétfőn beperelte a Pfizert, azzal vádolva a vállalatot, hogy félrevezette a nyilvánosságot koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban, eltitkolt kockázatokat, és hamis állításokat tett a hatékonyságáról.

Kansas állam szerint a Pfizer hamisan állította, hogy a vírus eredeti törzsével szemben kifejlesztett vakcina nagy hatékonyságú a variánsokkal szemben is, és hogy nemcsak a megbetegedést, hanem a vírus átvitelét is megakadályozza. Az amerikai állam ezért beperelte a céget, és kártérítést követel – adta hírül a Portfolio.

Eltitkolt kockázatok miatt perlik a Pfizert

A keresetben az amerikai állam azt állítja, hogy a Pfizer megsértette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényt, mert elhallgatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az általa kifejlesztett Covid-oltás terhességi komplikációkkal, valamint a szívben és a szív körül kialakuló szívizomgyulladással és szívburokgyulladással hozható kapcsolatbaAz amerikai gyógyszerhatóság 2021 júniusában egészítette ki a vakcina tájékoztatóját a ritka mellékhatásokra vonatkozó figyelmeztetéssel. 

Kansas állam perli a Pfizert
Kansas állam perli a PfizertChicago Tribune / Getty Images Hungary

A Pfizer által a Covid-19 vakcinával kapcsolatban tett kijelentések pontosak és tudományosan megalapozottak voltak

 válaszolt a keresetre közleményében az amerikai gyógyszergyártó cég, hozzátéve, hogy szerintük a keresetnek nincs alapja.

Ken Paxton texasi főügyész tavaly hasonló pert indított a Pfizer ellen, az azóta is függőben van. Ami viszont a terhességi komplikációkra vonatkozó vádakat illeti, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által 2023-ban végzett vizsgálat 21 eset tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-vakcinák nem állnak összefüggésben vetélésekkel.

Korábban az AstraZeneca ismerte el, hogy Covid-oltása mellékhatásaként egyes esetekben trombózis alakulhat ki, emiatt perek is indultak a vállalat ellen. Ezt az oltást már nem alkalmazzák, a gyártó kivonta a vakcinát a forgalomból arra hivatkozva, hogy sok, variánsok ellen kifejlesztett oltás van már használatban, így az övékre nincs többé szükség. Az Európai Gyógyszerügynökség fel is függesztette a Vaxzevria vakcina oltási engedélyét

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek