Ezért ne legyen a hűtődben penészes étel – allergia lehet a vége

GettyImages-652543406

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy nem úgy fogyott a felvágott vagy a zöldség, mint amire számítottunk, esetleg elfelejtkeztünk a hűtő hátuljában lapuló sajtról. Ha elég hosszan marad romlott élelmiszer a hűtőben, a penész is megjelenhet: hogy miért érdemes a penészes ételtől minél gyorsabban megszabadulni, arra számos okunk van.

Hacsak nem kékpenészes sajtról vagy nemes penészes héjú szalámiról van szó, semminek nincsen helye a hűtődben, amin megjelenik ez a fehér réteg. A penészes ételről spórák és mikotoxinok kerülhetnek környezetedbe, amelyek azon túl, hogy allergiát provokálhatnak, meg is betegíthetnek. A mikotoxinok olyan méreganyagok, amelyek rendszeresen szervezetedbe jutva vese- és májbetegséget vagy akár daganatos megbetegedést is okozhatnak: érdemes tehát elkerülni az ezekkel való kapcsolatot.

Nem minden penész rossz

A penicillium nevű gomba felel a penészes sajtokon található kéregért: ez a fehérpenész teljesen ártalmatlan az egészségünkre, viszont a sajtok és szalámik érlelésére használt penicilliummal nagyjából véget is ér az a rövidke felsorolás, amely az ártalmatlan penészfajtákat bemutatja. 

Ártalmas penészből van jó pár, de ha a hűtőben látsz penészes ételt, ne a mikrobiológiai besorolás érdekeljen, hanem az, hogy mihamarabb megszabadulj tőle.

Sajnos a hűtő ideális környezetet nyújt a penészesedés kialakulására: hűvös, nedves és sötét, megvan benne minden, ami a gombáknak kell. Ha már ott a penész, a terjedés pofonegyszerű: a spórák a hűtődben keringő levegő szárnyán ételről ételre szállhatnak, így lehetséges az, hogy terjedni kezd a gomba. Amellett, hogy egyik ételről a másikra viszi át a spóra a penészt, a hűtő polcain vagy falain is megtelepedhet a gomba.

Ennek a látványnak senki sem örül, de a hűtőben nagyon gyorsan elkezdhet terjedni a penész
Ennek a látványnak senki sem örül, de a hűtőben nagyon gyorsan elkezdhet terjedni a penészTim Platt / Getty Images Hungary

A hűtőt nagyon kedvelik a gombák

A penészesedés veszélyének azok az ételek vannak a legnagyobb eséllyel kitéve, amelyek nedvességtartalma magasabb: ne lepődj meg tehát azon, hogy a zöldségek és a gyümölcsök közül az uborka, a paradicsom és a citrusfélék fehérednek ki a leghamarabb. A tej, a tejszín, a joghurt, a vaj és a lekvár is könnyen penészedhet, akárcsak az olyan porózus szerkezetű, puha ételek, mint a kenyér, a pizza vagy a sütik. Dobd ki ezeket a lehető leggyorsabban, ha penész jeleit látod rajtuk.

Sokakban merül fel ugyanakkor annak a kérdése, hogy vajon nem elegendő-e egyszerűen levágni a penészes részt, lekanalazni a lekvár legfelső rétegét? Nem szívesen dobunk ki ételt, de ez a fajta maradékmentés sem a legokosabb hozzáállás minden esetben. Megpróbálni is legfeljebb a nagyon alacsony nedvességtartalmú ételek esetében lehet a módszert – tehát 

az épp csak penészes joghurt, dzsem vagy pesto bizony már nem étel, hanem szemét.

 

Pár trükk, és nem kell ezt takarítanod
Pár trükk, és nem kell ezt takarítanodWestWindGraphics / Getty Images Hungary

Így előzd meg

Felmerülhet a kérdés: mit tehetsz annak érdekében, hogy minél kisebb eséllyel telepedjen meg hosszasan a penész a hűtőben? A következőket érdemes követni ennek érdekében:

  • Az ételeket lehetőség szerint zárható dobozban vagy légmentesen záró zacskóban tedd a hűtőbe.
  • Néhány hetente nézd át a hűtőd tartalmát.
  • Két-három havonta alaposan fertőtlenítsd hűtődet a megfelelő vegyszerekkel.
  • A kisebb lukakat, nehezen elérhető részeket kis kefékkel és spray használatával tisztítsd ki.

Ha ezeket megtetted, jó eséllyel megelőzted a penészesedés kialakulását – a fürdőszoba lehet a következő helyiség, ahol teszel ez ellen!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra