Ezért nem szabad összefogdosni a boltban a péksüteményeket

GettyImages-1405779663

Ha olyan kenyeret vagy péksüteményt vásárolsz, amit előtted már más is megérintett, annak igen kellemetlen következményei lehetnek.

Egyre több bolt és élelmiszerüzlet rendszeresít szedőcsipeszt a pékáruk közötti válogatáshoz, de ahol nincs is ilyen, egy sima nejlon- vagy papírzacskó biztosan akad, amit használhatsz helyette. A Nébihtől most megtudhatod, miért olyan fontos elkerülni a közvetlen érintést.

Ezért veszélyes a vásárlásnál összefogdosni a pékárukat

„Senki ne nyúlkáljon puszta kézzel a kenyérhez ellenőrizendő a frissességét, hiszen ezzel máris baktériumtenyészetet telepít a ropogós, piros héjára! Gondoljunk bele, mi van, ha minden kenyeret csak átlag 2-3 ember megtapogat? Mi pedig, minderről mit sem sejtve hazavisszük, majd jóízűen befalatozunk belőle?” – firtatta „Ételt csak okosan!” nevű tájékoztatóoldalán a Nébih.

A péksütemények vásárlásánál mindig használd a kihelyezett csipeszt!
A péksütemények vásárlásánál mindig használd a kihelyezett csipeszt!mikroman6 / Getty Images Hungary

A fogdosás azért is veszélyes, mert a boltban vásárolt kenyér – hacsak nem melegszendvics, bundás kenyér, pirítós vagy más komplexebb étel készül belőle – általában már nem esik át további hőkezelésen, mielőtt a szánkba, majd a gyomrukba kerülne, ezért nincs semmi, ami a rajta lévő baktériumokat és vírusokat elpusztítaná. Hasonló a helyzet a péksütemények esetében is.

„Ez a közel, fejenként 150-féle baktérium, elfogyasztásuk esetén, alapból még csak nem is okozna bajt, hacsak nincs valami egyéni érzékenység. Az igazi gond akkor kezdődik, ha olyasvalaki tapogatja végig a péksüteményt puszta kézzel, aki valamilyen kórokozó baktériumot vagy vírust visz fel rá” – emelte ki a hivatal.

Ha nincs csipesz, vagy túl nagy a kenyér, megteszi egy nejlonzacskó vagy kesztyű is
Ha nincs csipesz, vagy túl nagy a kenyér, megteszi egy nejlonzacskó vagy kesztyű isCoolpicture / Getty Images Hungary

Mivel a vizsgálatok szerint minden negyedik-ötödik ember rosszul vagy egyáltalán nem mos kezet vécézés után, ennek sajnos reális a veszélye. A Nébih ezért azt kérte, senki ne tapogassa puszta kézzel a péksüteményeket!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra