Ha ebből iszol, veszélyes anyagokkal mérgezheted magad

GettyImages-1425272539
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy német fogyasztóvédelmi portál vizsgálta meg a boltokban kapható papír szívószálakat. Volt olyan is, amelyikben rákkeltő anyagokat találtak.

2021-ben környezetvédelmi okok miatt betiltották a műanyag szívószálakat, azonban az újonnan bevezetett papírból készült verziók sem teljesen biztonságosak: igaz, ezek nem környezetünket, hanem inkább egészségünket veszélyeztetik. Egy friss vizsgálat során kiderült, hogy veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak. 

A németországi Oekotest vette górcső alá az országban forgalomban lévő papír szívószálak minőségét, köztük a hazánkban is kapható IKEA szívószálakét is. Utóbbi kifejezetten jól teljesített a teszten, volt azonban olyan, ami csúfosan elbukott. 

A papír szívószálak sem mind biztonságosak

Amint arról a Rizikometer is beszámolt, a teszt során néhány termék kiemelkedően rosszul szerepelt. Volt, amelyikben környezetkárosító PFAS-okat, alumíniumot, valamint nagyobb mennyiségű benzizotiazolinont is találtak. Néhány termékben rákkeltő primer aromás aminokat is kimutattak. Az érzékszervi vizsgálaton szinte minden terméknél kellemetlen papírízt tapasztaltak a vizsgálatot végzők, de szokatlan, keserű, füstös mellékízű szívószálakat is találtak.
A PFAS-ok, azaz a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok számtalan forgalomban lévő termékben jelen vannak. A gyűjtőnév mintegy 4700 vegyi agyagot foglal magában.

A környezetre is károsak egyes papír szívószálak

Ezek az úgynevezett örök vegyi anyagok, amelyek szervezetünkbe kerülve felhalmozódhatnak, de a környezetre is káros hatással vannak. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák.
Az alumínium túlzott bevitele károsíthatja a veséket és az idegrendszert. A papír szívószálakban szintén megtalált benzizotiazolinon pedig egy olyan kontaktallergén antimikrobiális szer, ami lenyelve lehet káros az egészségre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek