Itt az első ősz hajszál: jó, ha tudod, mit tehetsz és mit nem

GettyImages-1050905916

Életünk egy pontján mindannyian kezdünk őszülni. Tetszik vagy sem, az időt nem lehet megállítani, sőt, egy bizonyos pont után már szebbek sem leszünk, csak a folyamatos kármentésről szól az élet.

Míg az ősz hajszálak teljesen természetesek, a puszta látvány egy belső ösztönt indít el, hogy azonnal megszabaduljunk tőle, azonban ez nem biztos, hogy jó ötlet. 

Az általánosan elterjedt nézet ugyanis az, hogy ha kitéped, sokkal több ősz hajszálad lesz. Ez valójában egy mítosz – amit egyetlen szállal teszel, az nem fertőz, a haj pedig nem olyan, mint a koronavírus.

A környező szőrszálak addig nem kezdenek őszülni, amíg a saját szőrtüszőikben termelődő sejtek – ezek a melanociták – meg nem szűnnek melanint, azaz pigmenteket termelni – mondja Trey Gillen  fodrász és oktatási igazgató a RealSimple-nek.

Szóval mire fel ez a pánik az ősz hajszálak kitépése miatt? Nos, egy szürke szál ideiglenes eltávolításának szinte minimális, de inkább semmilyen előnye nincs. Sőt, lehetnek rosszabb következményei is.

Egy szőrtüszőben csak egy szőrszál képes növekedni. Amikor egy tincsed őszül vagy fehér lesz, a hajat körülvevő tüszőben lévő pigmentsejtek már elhaltak. Más szóval, ha egy ősz hajat kitépsz, csak egy új ősz hajat kapsz a helyére – mondja Gillen, így a kitépés gyakorlatilag értelmetlen, mivel egyszerűen csak késlelteti az elkerülhetetlent.

Hosszú távon viszont valójában többet ártasz, mint használsz. A kitépés traumatizálhatja a szőrtüszőt, és olyan mértékben károsíthatja azt, hogy többé ott már nem nő szőr – mondja Gillen. Szóval, ha nem békélsz meg vele, lehet, hogy egyáltalán nem is lesz hajad.

Ha folyamatosan megkopasztod magad, az ismételt hegképződést és kopasz foltokat is okozhat – teszi hozzá Gillen.

GettyImages-555001311
Gary John Norman / Getty Images Hungary

Amikor a tüsző kevesebb melanint termel, kevesebb faggyút is termel, így az ősz haj textúrája eltér többi pigmentált tincsekétől. A legjobb esetben a helyére visszanövő ősz hajszál kissé durvább lesz – vastagabb, és észrevehetőbb, mint az előző hajszálad – teszi hozzá Gillen.

A szakember szerint, ha észreveszel egy ősz hajszálat, az a legjobb, ha figyelmen kívül hagyod – ha belegondolsz, az őszülés a legjobbakkal is megtörténik –, vagy vissza is festetheted a hajad az eredeti színére.

Ha van egy szürke szál, amitől feltétlenül meg akarsz szabadulni, inkább vágd le nagyon óvatosan ahelyett, hogy kitépnéd. És természetesen akár meg is próbálhatod elfogadni a kialakult helyzetet, végül is a korral egyfajta bölcsesség is együtt jár, szóval tekintsd ezeket a szálakat a bölcsesség koronájának.

Oszd meg másokkal is!
Mustra