Erre használják a piócákat ma is az orvosok

GettyImages-640172066

A piócákat már az orvostudomány hajnalán fontos eszköznek tekintették. Hippokratész legalábbis úgy vélte, hogy bizonyos betegségek gyógyításának egy módja, ha a test nyirok-, vagyis egész pontosan vérháztartásának egyensúlyát a piócák általi csapolással érik el. Furcsa ötletnek hangzik, de az talán még meglepőbb, hogy a piócák azóta sem mentek ki a divatból.

Az ókori görögök érvágással és piócákkal orvosolták a fejfájást, köszvényt és egyes agyi rendellenességeket is. Ezen furcsa élőlények figyelemre méltó tulajdonságaikkal hívták fel magukra a gyógyászat figyelmét: a rossz vérkeringéssel rendelkező területeken képesek javítani a véráramlást, míg nyáluk véralvadásgátló anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a vérrögképződést, szívás közben pedig oldják az érfal feszültségét, és el is távolítják a vérrögöket. Igazán körültekintő állatok, mert ahogy táplálkoznak, úgy egy természetes fertőtlenítőszert is kiválasztanak a táplálékforrásként használt testen.

Mindezen tulajdonságaik miatt az orvostudomány máig támaszkodik a segítségükre.

A piócák felhasználása a gyógyászatban

Ha nem a biológus szemével tekintünk a piócákra, akkor egy vérszívó parazitával nem nagyon van kedvünk jobban megismerkedni, ha lehetséges, inkább csak elkerülnénk. Sem a vérszívó, sem a parazita jelleg nem teszi szimpatikussá ezt az élőlényt. 

A piócával a természetben főleg lassú folyású patakokban találkozhatunk
A piócával a természetben főleg lassú folyású patakokban találkozhatunkForsterForest / Getty Images Hungary

Ugyanakkor laikus szemünket a tudomány felnyitja, ellenérzésünk enyhül, ha megtudjuk, mennyire fontos szerepet tölt be a pióca az ember életében. A pióca a tapadókorongjával kapaszkodik a testbe, és közvetlenül tiszta hirudint fecskendez a vérbe, így meggátolja a véralvadást, és hosszú ideig tud vért szívni. Ennek a hirudinnak és hatásmechanizmusának felismerése fontos lépés volt a véralvadásgátlók előállításában.

Orvosi piócák a sebészetben

Az orvosi piócákat jelenleg is használják a baleseti sebészet, mikrosebészet területén, valamint a helyreállító és plasztikai sebészet különböző irányzataiban. A plasztikai sebészet esetében a szövetek összeillesztésénél megvan a kockázata annak, hogy vérrögök képződnek, elapadhat a vérellátottsága a területnek. Ekkor jönnek képbe a piócák.

A balesetek, műtétek következtében kialakuló duzzanatok, vérömlenyek felszámolására és a vérrögképződés csökkentésére is használják a laboratóriumi körülmények között tenyésztett orvosi piócákat. 

A mikrosebészet segítői

A mikrosebészet kifejezést olyan műtéti eljárásokra használjuk, ahol műtéti mikroszkópra van szükség. Egyik fő célja a szövetek átültetése a test egyik részéből a másikba, valamint az amputált részek visszavarrása az úgynevezett szabad lebenyműtét során. Ennek a folyamatnak fontos része a kis erek helyreállítása. A piócák a mikrosebészeti helyreállítás értékes eszközévé váltak, megmentve a szabadlebeny-műtétek után fellépő, műtétileg helyrehozhatatlan vénás elégtelenséget. A pióca segítheti a véráramlást a kis erekben, és megakadályozhatja a szövetek elhalását.

Az orvosi piócákat a baleseti és a mikrosebészet is hatékonyan alkalmazza, a fülcimpaműtétekben áttörést jelentett használatuk
Az orvosi piócákat a baleseti és a mikrosebészet is hatékonyan alkalmazza, a fülcimpaműtétekben áttörést jelentett használatukTatianaMironenko / Getty Images Hungary

A piócák egyik áttörő használata egy látványos példa, a fület érintő sebészeti eljárás volt, mivel ezen a területen olyan aprók az erek, hogy a múltban senki sem tudta sikeresen „visszaműteni” a leszakadt fülcimpát. 1985-ben egy harvardi orvos piócát használt egy 5 éves gyermek fülének visszavarrásakor. Azért fordult a népi orvosláshoz, mert az apró erek a műtét során mindig megalvadtak, nem tudta őket összeilleszteni. Ez a siker mérföldkő volt, amely újra megalapozta a piócák használatát a modern orvostudományban. Azóta a piócák már életeket, végtagokat mentettek, megszüntetve az ujjakban, lábujjakban, fejbőrben, fülben a veszélyes operáció utáni vénás vérbőséget.

Piócák a fogászatban

A piócák fogászati alkalmazása egy modern kezelés keretén belül történik, a sorvadt íny vérellátásának regenerációja céljából. 

Hirudoterápia a modern korban

A Hirudo Medicinalis nyálában több százféle bioaktív hatóanyag, vegyületkomplexek találhatóak. Ahogy a betegből az első vércsepp bejut a kis állatka testébe, ő reflexszerűen válaszreakcióként abból a több százféle hatóanyagból összeállít egy olyan koktélt, amire a vére alapján a páciensnek szüksége van. Ezt befecskendezi az ember szervezetébe, minek hatására a testben elindul egyfajta öngyógyító mechanizmus. Ezért a hirudoterápia sokféle kezelést jelenthet, kozmetikai, de immunerősítő céllal is hirdetik. 

Sztálin is alkalmazta a hirudoterápiát: a fültövére helyezték a piócákat, valószínűleg vérkeringési problémái gyógyítására. 

Az orvosi piócaterápiát egyetemi képzésen is oktatják, elsősorban Oroszország területén, ahol profi képzést kapnak az érdeklődők, vagy a komoly előképzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakemberek néhány hónap alatt megtanulhatják biztonsággal alkalmazni a terápiát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra