Itt vannak a részletek a kötelező szűrővizsgálatokról: a jogosítvány is érintett

GettyImages-1204686275
Olvasási idő kb. 2 perc

Megjelent a betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló, új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről készült koncepció a kormány weboldalán: ilyen vizsgálatokra küld majd téged is az orvosod.

A 1812-es telefonos ügyfélszolgálat megerősítése, az elektronikus behívási és visszahívási rendszer bevezetése és az emlőszűrő hálózat kiterjesztése mellett fontos cél lesz a lakosság ösztönzése is az Economx cikke szerint

Amellett, hogy a lakosság nagyobb hányada vegyen részt a kötelező szűréseken, cél lesz a foglalkozás-egészségügy bevonása a szűrésekbe, valamint a járművezetői engedély egészségügyi alkalmassági vizsgálatainak sorát is tervezik kiegészíteni.

A mammográfia is kötelező orvosi szűrővizsgálati körbe kerül
A mammográfia is kötelező orvosi szűrővizsgálati körbe kerülizusek / Getty Images Hungary

A méhnyakrák-szűrés citológiai vizsgálatot jelenthet a továbbiakban is a 25-28 éves korúaknak, 30-65 éves között ugyanakkor már humán papillomavírus (HPV) alapú szűrést is bevezetnének.

Szeretnék kiszélesíteni az emlőszűrésre behívottak körét: a jelenlegi 45-65 éves kor helyett 40-70 éves korban küldenének ki behívót.

Vastagbél-szűréssel évi 1,3 millió embert akarnak elérni.

Ilyen orvosi vizsgálatok jöhetnek

Szintén újdonság, hogy 21 évesen felnőttkori alap egészségügyi státuszt határoznának meg, innentől 40 éves korig folyamatos kardiovaszkuláris szűréseket terveznek, melyeket 64 éves korig folytatnak, kiegészítve további vizsgálatokkal. Ezek a következők:

  • mini doppler vizsgálat
  • évenkénti tüdőszűrés
  • fogászati onkológiai szűrés.

A vesebetegség miatt magasabb kockázatú betegeknél kétévente vizeletvizsgálatokat is terveznek.

Ezen célzott szűrővizsgálatok mellett az orvos-beteg találkozások alkalomszerű szűrésekre is lehetőséget teremthetnek: ezek fizikális vizsgálatok mellett kockázatfelmérések is lehetnek.

Magyarországon a rák és a szívbetegség is vezető halálok, melynek diagnosztikáját a szűrővizsgálatok sűrítése elősegítheti. A szűrések célja a megnyerhető életévek számának emelése és az egészségben eltöltött élettartam meghosszabbítása.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek