Ezt árulja el az orrod az egészségedről: jó, ha figyelsz

GettyImages-1289898970

Az orrváladék színe az áttetszőn át a zöldön keresztül egészen a feketéig változhat, ami szorosan összefügghet az egészségügyi állapottal.

Az orrváladék elsődleges szerepe, hogy párásítsa és felmelegítse a belélegzett levegőt, megóvva az orr nyálkahártyáját a kiszáradástól. Emellett elsődleges védelmi vonalként szolgálva kiszűri a levegőből a káros baktériumokat és részecskéket, hogy azok ne jussanak el a légutakba és a tüdőbe, ahol fertőzéseket és különféle betegségeket okozhatnak. Kevesen tudják, de naponta akár 1 liter orrváladék is keletkezhet, amelynek nagy része – bármilyen rosszul is hangzik – a torkon keresztül észrevétlenül lefolyik a gyomorba.

Erre utalhat az orrváladékod színe

Bár az orvosok ritkán használják az orrváladékot betegségek diagnosztizálásra, a színe sokat elárulhat arról, hogy mennyire vagy egészséges. Ha észrevehetően megváltozik, az gyakran annak a jele, hogy

elkaptál valamilyen betegséget.

A színe mellett árulkodó lehet az orrváladék állaga és mennyisége is. Ha száraz, az elégtelen folyadékbevitelre vagy túlzott kávéfogyasztása utalhat, ha pedig a szokásosnál több termelődik belőle, az egy irritáló hatás vagy allergiás expozíció következménye is lehet.

Az orrváladékod színének elváltozásaira érdemes odafigyelni
Az orrváladékod színének elváltozásaira érdemes odafigyelniTharakorn / Getty Images Hungary

Most lássuk, hogy az orrváladék különböző árnyalatai milyen jelentéssel bírhatnak.

Áttetsző, tiszta orrváladék

A tiszta orrváladék – amely többségében vízből, fehérjékből, antitestekből és oldott sókból áll – általában azt jelenti, hogy egészséges vagyám ha a váladéktermelés drasztikusan megnövekszik, az

allergiás reakciót, vagy kezdődő megfázást, influenzát feltételezhet.

Ez onnan ismerhető fel, hogy vizenyős jellegű váladékozással, illetve további járulékos tünetekkel, mint például rossz közérzettel, torokfájással, hőemelkedés vagy kisebb lázzal jár.

Fehér orrváladék

Ebből arra lehet következtetni, hogy az orrodban duzzadt, gyulladt szövetek vannak, amelyek lelassítják az orrváladék áramlását, ezért az veszít nedvességtartalmából, és sűrűvé, zavarossá válik.

A fehér orrváladék gyakran az orrfertőzés vagy megfázás jele, ugyanakkor előidézheti elhanyagolt allergia vagy folyadékhiány is. 

Sárga orrváladék

A sárga orrváladék szintén megfázásra, vagy előrehaladott fertőzésre hívhatja fel a figyelmet, melynek során a fehérvérsejtek színváltozást okozó enzimeket termelnek. 

Ilyenkor rendszerint már sokkal rosszabb állapotba kerülsz, mint amikor áttetsző vagy vizenyős váladékozást tapasztalsz. 

A sárga orrváladék náthára utal
A sárga orrváladék náthára utalWestend61 / Getty Images Hungary

Zöld orrváladék

A zöld árnyalat leginkább akkor jellemző, amikor az immunrendszer aktiválódik, az orrváladék pedig megtelik elhalt fehérvérsejtekkel, ami vírusos vagy bakteriális fertőzés, így akár az arcüreggyulladás tünete is lehet, amely antibiotikumos kezelést igényelhet.

A színbeli elváltozás már a baktériumok elszaporodásakor jelentkezhet, de fertőzésről csak akkor beszélhetünk, ha azok ténylegesen bejutnak a szövetekbe vagy az orrnyálkahártyába.

Pirosas vagy vörös orrváladék

A legvalószínűbb az orrszövet károsodása. Ha az orrváladék élénkvörös színű, akkor orrvérzésről lehet szó, amit trauma vagy fertőzés is okozhat. Amennyiben a véres orrváladék gyakori, vagy hosszabb ideig tart, akár daganatos probléma is meghúzódhat a háttérben, így azt érdemes kivizsgáltatni. 

Ha viszont a pirosas árnyalat áttetsző váladékkal keveredik, vélhetően nincs nagy baj, csak az orr nyálkahártyája a sok fújástól megsérült.

Barna orrváladék

Az orrváladék barna árnyalata alvadt vérből, vagy valamilyen szennyező anyag belélegzéséből, illetve az orrba kerülő tubákból vagy paprikából származhat.

Fekete orrváladék

Az elfeketedő orrváladék apró szennyező részecskék, például por belélegzésre utalhat, de összefügghet a dohányzással, valamint gombás fertőzésekkel is, amit magas láz, nehézlégzés, fáradékonyság, aluszékonyság és erős köhögés kísérhet. Ezek a megbetegedések szerencsére elég ritkák, de súlyosak lehetnek, ezért nagyon komolyan kell venni őket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra