Ne használd túl sokat, bajt csinál: ettől a gyógyszertől rengeteg magyar vált függővé

GettyImages-1276031306

Itt az igazi tél, a megfázások, különböző légúti betegségek időszaka, amikor orrunk is gyakran bedugul – vigyázva nyúlj csak az orrcseppért, függőséget okozhat!

Az orrcseppfüggők száma magasabb lehet hazánkban a drogfüggőkénél – ezt hangoztatja már régóta az ország addiktológusa, Zacher Gábor. Mégis nagyon sokan vagyunk, akik egy banális náthából kialakuló orrdugulás esetében 

azonnal orrcseppért vagy sprayért nyúlunk, a gyors enyhülésre várva.

25 ezer ember élhet az országban, aki hasonlóképpen tett allergiája vagy betegsége kapcsán, mostanra pedig orrcseppfüggő. Mit tehetsz, hogy téged ne érjen utol a baj?

Az orrcseppben benne van a függőség veszélye

A legfontosabb az, hogy az orrcseppeket, sprayket rendeltetésszerűen használd. Ez dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti klinikájának adjunktusa szerint a gyakorlatban azt takarja, hogy legfeljebb egy hétig, maximum napi 3-4 alkalommal nyúlunk az enyhülést adó szerért. 

Mivel ez a fajta függőség már a legkisebbeknél is kialakulhat, a náthával bajlódó gyerekeknél is vigyázzunk azzal, hányszor cseppentünk nekik.

Ha többet vagy hosszabban használjuk a szereket, már nem enyhítik tüneteinket, hanem mellékhatásaik által megnehezítik mindennapjainkat. A szer használatát követően ugyanis az orrnyálkahártyában található vérerek ismételten kitágulnak, a fokozódó várellátás következményeként pedig megduzzad a nyálkahártya.

Gyereknél is kialakulhat orrcseppfüggőség, így maradj meg napi 3-4 használatnál!
Gyereknél is kialakulhat orrcseppfüggőség, így maradj meg napi 3-4 használatnál!Ivan-balvan / Getty Images Hungary

Ezek az árulkodó tünetek

Ha a következő tüneteket tapasztalod akár magadon, akár bárki másnál, felmerülhet, hogy már kialakult a függőség:

Jellemzi az állapotot az is, hogy az érintettnek már bőven nem elég napi 3-4 alkalommal elővennie a cseppet, hanem akár óránként próbálja megszüntetni azzal orrdugulását.

Minél tovább használt valaki rendszeresen orrcseppet, annál több időbe telik, míg a nyálkahártya természetes működése helyre tud állni, semmiképp sem 1-2 napról van tehát szó, amikor ezt az állapotot próbáljuk kezelni.

Orvosi felügyelet mellett, szteroidos készítmény használatával úrrá lehet lenni az állapoton:

a Semmelweis Egyetem cikkének tanácsa szerint mindenképpen szakorvost kell keresni, ha ilyen problémánk van.

Az allergia sem megfelelő indok a túlzó használatra
Az allergia sem megfelelő indok a túlzó használatraPetri Oeschger / Getty Images Hungary

Allergiásként nem használnak az egyszerű cseppek

Ha most azt mondod, neked az allergiád miatt mindenképp szükséged van ezekre a készítményekre, rossz hírünk van – az érösszehúzó hatású cseppek, sprayk neked nem segítenek. Szteroidot vagy antihisztamint tartalmazó cseppeket kell, hogy kezelőorvosod felírjon neked dr. Fent Zoltán szerint. A szakember rámutatott arra, hogy a rendeléseken nagyon sok ember jelentkezik ezzel a problémával, így fontos odafigyelni, hogy te ne ess bele sokak hibájába!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra