Ha ezen a területen szőrtelenítesz, a demenciát kockáztatod

GettyImages-1252736779
Gerhát Petra

Bár fontos szerepet töltenek be szőrszálaink, nőjenek bármely testrészünkön, hajlamosak vagyunk feleslegesnek és visszatetszőnek tekinteni jelenlétüket, netán össze is kötjük meglétüket az ápolatlansággal. A szőrszálakra azonban szükségünk van.

A szőrzet nem csak az állatokat, az emberek testét is védelmezi a külvilág káros hatásaitól. Ha megválunk tőlük, akár meg is betegedhetünk, s nem a szőrtüszőgyulladás lesz a legnagyobb bajunk. A kutatók összefüggést fedeztek fel hiányuk és az időskori demencia között. Mutatjuk, melyik testtájad ne szőrtelenítsd, ha megelőznéd a bajt.

Bár nem tűnik túl esztétikusnak, ha innen-onnan kilóg egy-egy barna vagy fekete szőrszál, mégis komoly funkciót tölt be életünkben szőrzetünk. Az epilálás már az ókorban is egy olyan szépészeti gyakorlat volt, mely némely kultúrában teljes társadalmi rétegek számára szinte kötelező érvénnyel bírt. Akkoriban még rovarokat használtak a szőrszálak eltávolítására, az apró állatokkal rágatták le a feleslegesnek ítélt felhámot.

Nemcsak a szobrokon, de az antik világ asszonyain sem találtunk volna egyetlen szőrszálat sem
Nemcsak a szobrokon, de az antik világ asszonyain sem találtunk volna egyetlen szőrszálat semsimplyzel / Getty Images Hungary

Rovarokkal és mésszel szőrtelenítettek

A fiatal lányok már tizenéves korukban epiláltattak az ókori görög városállamokban, s Kleopátráról is jó ideje közismert, hogy gyantáztatta intim testtájait.

Az intim szőrtelenítés a 20. század elején kezdett visszaszivárogni, először a nők, majd a férfiak mindennapjaiba is – bár manapság egyre inkább terjed a természetes kinézet, azonban mi most más testtájakat érintünk kitekintésünk során. Az orrszőrt vesszük górcső alá.

Az orrszőr – a fülben növekvő társaival egyetemben – igazán különleges. Biztos sokan elgondolkodtak rajtam kívül is azon, vajon a hosszú, kilógó szőrszálak ezeken a testrészeinken miért csak a férfiak életét keserítik meg. Vajon az idősebb hölgyek annyira profik az epilálásban már évtizedek óta, hogy egyszerűen nincs esélye annak, hogy látványosan szőrös orrokat vagy füleket láthassunk az utcán rajtuk, vagy ez tényleg a férfiak sajátossága?

Sokan vannak rossz viszonyban szőrszálaikkal
Sokan vannak rossz viszonyban szőrszálaikkalkoldunova / Getty Images Hungary

Tesztoszteronfüggő, mekkorára nő

Az orr és a fül szőrei növekedési fázisuk során kifejezetten érzékenyek a tesztoszteronra. Az első évtizedekben szinte láthatatlanok, azonban a tesztoszterontermelés hatására beindul növekedésük, genetikai hajlamtól függően válhat ez látványossá. S így az orr és a fül szőrszálai extrém módon látványosak lesznek, a tesztoszterontermelés a hajhagymákra éppen ellenkezőleg hat, ez lesz a felnőttkori kopaszodás oka. 

Az orrszőr eltávolítását azonban a kutatók és az orvosok sem javasolják, bármennyire is zavarja viselőjét. Fontos védelmi funkciót látnak ugyanis el. Mozgatják az orrváladékot, és kiszűrik a levegőben rejlő, káros anyagokat. Semmiképpen nem szabad tövestől kitépni őket, s a hosszuk sem mindegy.

Egy korábbi kutatás szerint hosszuktól is függ, mennyire képesek hatékonyan végezni ez utóbbi feladatot. Egy korábbi kutatás szakemberei szerint némely világváros olyan szmogos, hogy szinte térdig kellene növeszteni az orrszőrt ahhoz, hogy maradéktalanul képes legyen megszűrni viselője számára a levegőt. Ez alapján az elmúlt napokban Budapesten mért légszennyezettségi értékek miatt a magyaroknak elég volna, ha valahol áll alatt végződne, de valljuk be, már azt sem sokan viselik el, ha az orrlyukakon kikandikál egy kicsi belőlük. Az orrszőr hosszának fontosságát erősíti meg az a vizsgálat is, mely bebizonyította, hogy a hosszabb orrszőrzetű emberek harmadával kevesebben lesznek allergiások és asztmások, mint azok, akiknek szinte láthatatlanok maradnak ezek a szőrszálai.

Nem ez a megfelelő módja, ha megszabadulnánk az orrunkban növekvő szőröktől
Nem ez a megfelelő módja, ha megszabadulnánk az orrunkban növekvő szőröktőlajr_images / Getty Images Hungary

Ha zavar, hogy kilóg

Ha azonban eltávolítjuk őket, azzal komoly fertőzéseket kockáztathatunk. A kihúzott szőrszálak helyén elszaporodó baktériumok – közöttük például a chlamydia – ugyanis a később kialakuló Alzheimer-kór egyik kiváltó okai lehetnek. A Nature magazinban 2022-ben megjelent tanulmány szerint ugyanis ez képes olyan módon károsítani az idegrendszert, ami éppen az Alzheimer-kór által érintett idegsejteket is tönkreteheti. Olyan betegségekkel hozták összefüggésbe ezt, az orrnyálkahártyán leginkább sebesedés útján terjedő fertőzést, mint a sclerosis multiplex, az ateroszklerózis, a krónikus ízületi gyulladás és az Alzheimer-kór. Az akár hetekig-hónapokig lappangó megfertőződést nem egyszerű összekötni egy aprócska sérüléssel, melyet egy kitépett szőrszál okoz, így valószínűleg eszébe sem jutna a legtöbbünknek, hogy egy pici seb milyen hosszú távú következményekkel járhat.

A szakértők azt javasolják, hogy ha muszáj bármi miatt eltávolítani az orrszőrzet látható részeit, azt inkább ollóval, vágva tegyék az érintettek, ne pedig csipesszel, az egész szőrszálat eltávolítva. Persze azt is kiemelik, hogy egyéb funkciói miatt a rövidítés sem célszerű, hiszen a légszennyezés káros hatásaitól hosszától függően képes védelmezni testünket. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra